fbpx
debreciner

Elindult a Debreciner című online újság, hétfőtől bekapcsolják a fizetőkaput is

A holnaptól elkészülő jelentősebb cikkeik egy részét csak a fizető látogatóik érhetik majd el. Az új, ezentúl folyamatosan frissülő debreceni online újság csak az olvasóinak akar megfelelni, mondta Porcsin Zsolt főszerkesztő a Media1-nek.

Bár kisebb-nagyobb finomhangolások még most is lesznek rajta, mától, 2019. június 16-ától megkezdi nyilvános és folyamatos működését a Debreciner című, idén áprilisban beharangozott online újság, értesült a Media1 Porcsin Zsolt alapító-főszerkesztőtől, aki további információkat is elárult az indulás kapcsán.

Porcsin Zsolt elmondta: az elmúlt időszakban (a fejlesztés periódusában) néhány írás különböző műfajokban és témákban ugyan már eddig is elérhető volt a Debreciner.hu oldalon és a Debreciner Facebook-oldalán, de mostantól a hangsúlyok egyértelműen az új újságon lesznek, illetve innentől folyamatossá válik a tartalom bővülése.

Még szükségük lenne további előfizetőkre

Porcsin Zsolt még áprilisban a Media1-nek azt is elmondta, 2000 előfizetőre lenne szükségük ahhoz, hogy fenntarthatóvá váljon az új oldal, és amennyiben ez sikerülne, akkor a Debreciner lenne az első lokális (regionális) online újság Magyarországon, melynek működési költségeit az előfizetők állják.

Porcsin most vasárnap, az indulás előtt egy órával kérdésünkre, hogy ez azt jelenti-e, hogy végül összejött a kitűzött előfizetői szám, azt mondta: egyelőre az induláshoz szükséges pénz jött össze, mivel szerencsére sokan voltak, akik fél évre, teljes évre előfizettek már, illetve volt néhány nagyobb összegű (30-50 ezer forintos) befizetés is. A folyamatos és biztonságos működés és a további fejlesztések megteremtéséhez azonban még szükség lenne további előfizetőkre.

Azonban a Debreciner bízik benne, hogy elindulása serkentőleg hathat, hiszen így az emberek meggyőződhetnek róla, hogy a Debreciner nem pusztán ígéret, és egyre több értékes tartalom lesz az oldalon. Ez az eddig óvatosabbak pénztárcáját is megnyithatja, hogy fizessenek a független oldal tartalmaiért.

Nem szólhatnak le a pártközpontból

A Debreciner azokat szeretné megszólítani, akik az alapítókhoz hasonlóan úgy gondolják, hogy szükség van egy olyan orgánumra, ahol az újságíró és a szerkesztő munkájába nem szólhat bele más, csupán az olvasó érdekét szabad figyelni.

Az oldal célkitűzése kifejezetten minőségi tartalomszolgáltatást nyújtani.

Porcsin Zsolték oldalát az Együtt Debrecenért Egyesület működteti. Az egyesületnek nincs köze a csak az egyesület megalapítását követően létrejött politikai párthoz, az Együtthöz sem. A Debreciner oldalon az előfizetési díj havi ezer forintba kerül. Éves és féléves kedvezmény jelenleg nincs, hisz előbbi 6, utóbbi 12 ezer forintba kerül összesen.

Vasárnap még mindenki ingyen nézheti, hétfőtől az új cikkek egy részét már csak előfizetők fogják látni

A Media1 kérdésére, hogy az előfizetéses modell ténylegesen azt is jelenti-e, hogy aki nem fizet, az nem tudja-e elolvasni az oldal tartalmait, vagyis lesz-e fizetőkapu (paywall), a főszerkesztő azt mondta, az oldal tartalmai ma még mindenki számára elérhetők, de holnaptól az újként felkerülő és „jelentősebb” írásokat csak az előfizetők tudják majd végignézni.

„Hosszabb távon úgy tervezzük, hogy a tartalom 60 százaléka lesz mindenki által elérhető, a cikkek 40 százalékát pedig a cím és a lead után csak az előfizetők olvashatják tovább”.

A gyakorlatban a folyamat úgy működik, hogy miután az előfizető befizette az előfizetési díjat az egyesületnek (erre például a Simple nevű felület segítségével online, egy bankkártyával is lehetőség van), azonnal kap egy köszönő e-mailt, melyben egy internetes hivatkozás szerepel, mely elviszi őt a Debrecineren található fiókjához, ahol megadhatja a jelszavát. A továbbiakban a cikkek elolvasásához, a bejelentkezéshez az olvasó e-mail címe és a jelszava kell, persze el is tárolhatja azt.

Porcsin Zsolt, a Debreciner.hu alapítója a Szabad sajtó úton 2017. augusztus 20-án. Fotó: Facebook
Porcsin Zsolt, a Debreciner.hu alapítója a Szabad sajtó úton 2017. augusztus 20-án. Fotó: Facebook

Ahogy arról a Debreciner indulását megelőzően már írtunk, Porcsin Zsolt főszerkesztő 2016-ig a mostanra már a Fidesz-közeli KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) alá tartozó Mediaworks munkatársa volt: dolgozott a Hajdú-bihari Napló főszerkesztőjeként és a Heves Megyei Hírlap felelős szerkesztőjeként is.

Porcsinnak a tulajdonosváltások és átalakítások során kellett távoznia a Mediaworkstől, nagyjából akkor, amikor Orbán Viktor miniszterelnök szoros barátja, a néhány év alatt multimilliárdossá vált Mészáros Lőrinc – aki akkoriban még Felcsút polgármestere is volt – megszerezte Heinrich Pecina osztrák üzletembertől a kiadót, és egyszerre 8 főszerkesztőt is eltávolítottak a megyei lapoktól.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások