v4na, v4 agency, v4 hírügynökség

Ennyiért szolgáltat Habony Árpádék kormányközeli tartalomgyára

Feltöltötte árait a Fidesz-kormányhoz közeli V4 Agency nevű hírügynökség. A legolcsóbb csomag is 140 ezer forintba kerül, a mindenre kiterjedő előfizetés több mint 600 ezer forintba kerül majd havonta.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Idén április elején derült ki, hogy londoni központtal, V4 Agency néven új, a Fidesszel számos ponton összefüggésbe hozható tartalomszolgáltató ügynökség indult. A V4 Agency / V4NA többségi tulajdonosa a közel 500 médiaterméket tömörítő Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozó New Wave Media Group, azaz az Origo kiadója, de tulajdonos Habony Árpád, a miniszterelnök nem hivatalos tanácsadója, a Lokál kiadójának volt tulajdonosa is. A V4NA tulajdonosai között található Magyarország londoni nagykövete, Szalay-Bobrovniczky Kristóf is.

Később a 24.hu megpróbált regisztrálni a tartalomszolgáltatásra, amire elvben e-mailben lett volna mód, de a portál falakba ütközött, mert nem kapott árlistát.

Mostanra viszont – mint a hvg.hu észrevette – nyilvánosan is elérhetővé vált a kormányközeli tartalomgyár árlistája.

Lesz videó, fotó és grafika szolgáltatás is

A feltöltött árlista szerint az alapcsomag 450 euróba (140 ezer forintba) kerül, amiért napi 35-40 hír jár.

Vannak más csomagok is: a heti 3-4 exkluzív hírt tartalmazó Exclusive news elnevezésű csomag 250 euróba kerül havonta. A havi 2-300 fotót tartalmazó fotós csomag 625 eurót, a videós csomag, amiben 15-20 heti videó foglaltatik benne, 250 euróba kerül. Az 5-10 havi grafikát biztosító grafika csomag szintén 250 euróba kerül.

A hvg.hu rákérdezett a teljes csomag árára is, amiről azt írták nekik, ez összesen 1825 eurót emésztene fel havonta, ami átszámítva 565 ezer forintra jönne ki. Azonban egyelőre csak a 450 eurós alapcsomagra van lehetőség előfizetni, a többi csomagot csak később fogják megnyitni.

Hírek kormányüzenetekkel

A V4NA.com oldalon egyébként a hírek közül több a Fidesz-kormány üzeneteit visszhangozza. A hírszolgáltatás főnöke az a Tamás Tóth, aki néhány hónapaj még a TV2 Tények hírigazgató-helyettese volt, Tóth Tamás Antal néven.

Néhány napja a brit The Guardian is foglalkozott a V4 hírügynökséggel, többek között annak kapcsán, hogy cseh és a szlovák diplomáciai körökben a hírügynökség nevét furcsállják, hiszen arra utal, mintha ez a Visegrádi Négyek (a V4-ek) hírügynöksége lenne, az a V4-ek álláspontját közölné. Holott ez nem így van, mert a magyar kormány üzeneteit visszhangozza.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára a The Guardiannak megpróbálta letagadni, hogy a hírügynökségnek köze lenne a kormányhoz, a brit lap azonban olvasóinak bemutatta a kapcsolódást, például azt, hogy a londoni nagykövet is tulajdonosa a cégnek. A The Guardian példákat említett arra is, hogy hogyan szolgálta a kormány céljait a V4NA, melynek tartalmaival az Origón és több kormányközeli oldalon már akkor is találkozni lehetett, amikor a 24.hu még nem tudott regisztrálni a tartalomszolgáltatásra.

Kovács Zoltán egyébként arra, hogy ha független a V4NA a kormánytól, akkor miért van a tulajdonosai között Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Kovács Zoltán azt reagálta, több tucat német és brit példát tud mondani, amikor valaki egyszerre köthető a politikához és a médiához.

A V4NA honlapján elérhető árjegyzék szerint egyébként hirdetéseket is befogad a hírügynökség.

Szóljon hozzá!