fbpx
Retro Rádió

A Fidesz-közeli Retro Rádió fizetési haladékot kért

A Médiatanács e heti összefoglalója erről az engedményről inkább hallgatott, de a Media1 érdeklődésére végül néhány részletet is elárult a médiahatóság. A testület egyébként meghosszabbította két rádió médiaszolgáltatási jogosultságát.

Szerdán kiadott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a sajtónak egy összefoglalót arról, hogy a Médiatanács milyen témákkal foglalkozott, illetve milyen döntéseket hozott a keddi ülésén. A közlemény a mecenatúrás pénzek elosztásán túl az alábbi bejelentéseket tette:

  • A médiaszolgáltatók kérelmére további öt évre megújítja a Médiatanács az Aktív Rádió 102.2 és a Forrás Rádió médiaszolgáltatási jogosultságát. Az Aktív Rádió a Tiszakécske 102,2 MHz-en kereskedelmi jelleggel működik, míg a Forrás Rádió körzeti és a Tatabánya 97,8 MHz-en, a Komárom 90,5 MHz-en és az Esztergom 98,1 MHz-en kereskedelmi jelleggel üzemel.
  • A testület véglegesítette a helyi vételkörzetű Kisújszállás 103,2 MHz közösségi jellegű és a Sátoraljaújhely 104,9 MHz kereskedelmi jellegű rádiós frekvencia hasznosítását célzó pályázati felhívások szövegét, és csütörtökön, illetve pénteken közzéteszi azokat a honlapján. A pályázati ajánlatokat bő egy hónap múlva lehet benyújtani a frekvenciákra.
  • Az alaki vizsgálat hiánypótlási szakaszai után pályázati nyilvántartásba vette a Médiatanács az FM 4 Rádió Kft.-t mind a Göd 97,3 MHz körzeti, mind a Törökbálint 97,6 MHz helyi rádiós frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt pályázatán.
  • A Médiatanács a Körzeti Televízió Tata szolgáltatójára 20 ezer forint bírságot szabott ki, mert egy januári adáshét vizsgálata alapján az előírthoz képest kevesebb műsoridőt szánt a napi rendszeres híradásra.

Pénzügyi nehézségek a Retro Rádiónál?

Az NMHH azt már nem említette meg, hogy foglalkoztak egy kérelemmel, amit – a Fidesz-közeli médiaholdinghoz, a Liszkay Gábor alapította Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz tartozó – Hold Reklám Kft., az országos Retro Rádió üzemeltetője adott be a grémiumhoz. A Media1 kérdést küldött az NMHH Kommunikációs Igazgatóságának, hogy ez milyen kérelem volt, illetve milyen döntés született, hiszen az ülés jegyzőkönyve még nem volt elérhető.

Érdeklődésünk nyomán derült ki végül, hogy a Retro Rádiót működtető Hold Reklám Kft. fizetési halasztási kérelemmel fordult a hatósághoz, mely engedélyezte ezt.

Az NMHH válasza alapján:

A testület engedélyezte az országos kereskedelmi RETRO Rádiót működtető Hold Reklám Kft.-nek, hogy a 2019 második negyedévére esedékes médiaszolgáltatási díját hathavi részletben fizesse meg, valamint hogy fennálló négy részletét egy-egy hónappal ütemezze át. Azt írják, a Médiatanács gyakorlata szerint elsősorban olyan médiaszolgáltatók részesülhetnek részletfizetési kedvezményben, amelyek fizetési készsége és képessége megalapozott, és még nem részesültek korábban olyan részletfizetési kedvezményben, amelynek ne tettek volna eleget. Hozzátették, a kérelem nem egyedülálló, tavaly a Médiatanács 5 alkalommal hagyott jóvá részletfizetési kérelmet, a tanács korábbi gyakorlata az NMHH oldalán is közzétett országgyűlési beszámolókból is nyomon követhető.

Egy másik mai hír szerint éjfélkor elnémul a Budaörs Rádió. A rádió 12 év után vesztette el médiaszolgáltatási jogosultságát.  A médiahatósággal függ össze az a mai hír is, hogy az NMHH kiírta azt a pályázatot, mely12 éves műsorszórói megbízáshoz juttat majd egy céget a digitális földfelszíni televíziós és rádiós rendszerek üzemeltetésére, mivel az Antenna Hungária jogosultsága hamarosan lejár.

246 milliónyi mecenatúrás pénzről is döntött az NMHH

A Magyar Média Mecenatúra Program keretében 2018 végén meghirdetett Dargay Attila-pályázaton összesen 246,3 millió forintot nyert el öt animációs alkotóműhely a Médiatanács e heti ülésén.

Folytatódik Jurik Kristóf és M. Tóth Géza Kuflik című sorozata tizenhárom epizóddal, a Máli Csaba által jegyzett Szupermalac és Űrpatkány kalandjai hat epizóddal, Janó Manó is tíz új résszel egészül ki Miklósy Zoltán rendezésében, valamint Gelley Bálint Farkas Átjáró Másvárosba című sorozatában is tovább lehet kísérni kilenc új részben a főhősöket, Kázmért és Kamillát. Gláser Katalin önálló filmre kapott támogatást: A legendás család – Használt ágyúgolyó című új, egész estés filmje a – korábban támogatott – Városi legendák rajzfilmsorozata alapján készül.

Kiemelt kép: Stefan Krilla / Freeimages
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások