fbpx
Gajdics Ottó, a Karc FM főszerkesztője az Echo TV-ben

A Karc FM és a Lánchíd Rádió frekvenciákat nyert

Az állami M3 tévécsatorna megszűnésével, pontosabban annak internetes lekérhető médiaszolgáltatássá alakításával is foglalkozott e heti ülésén a Médiatanács, de újabb Rádió 1-es bírságokról, a Karc FM és a Lánchíd Rádió valamint a Lakihegy Rádió győzelméről is határozat született a vidéki rádiós pályázatokon.

Eredményt hirdetett e heti ülésén a Székesfehérvár 106,6 MHz, a Tatabánya 107,0 MHz, a Zalaegerszeg 88,3 MHz és a Szigetszentmiklós 107,0 MHz helyi rádiós pályázati eljárásokon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa.

Fehérváron és Tatabányán a Karc FM Média Kft.-t, Zalaegerszegen a Lánchíd Rádió Kft.-t, míg Szigetszentmiklóson a Lakihegy Rádió Bt.-t nyilvánították győztesnek.

A tájékoztatás szerint Székesfehérváron és Tatabányán vételkörzet-bővítéssel Karc FM, míg Zalaegerszegen hálózatba kapcsolódva, Karc FM 88,3 állandó megnevezéssel sugároznak majd műsort. Szigetszentmiklóson néven Lakihegy Rádió szól majd adás.

A Karc FM-nek egyébként a Dunaújváros 99,1 MHz eljárásában is jó esélyei vannak, hiszen egyedüliként vesznek részt a pályázatban, de itt a tartalmi vizsgálat után e heti ülését követően felvilágosítást kért a grémium a Karc FM Média Kft.-től. (A Karc FM dunaújvárosi terjeszkedéséről itt írtunk korábban.)

A testület a Budaörs 104,8 MHz helyi kereskedelmi rádiós frekvenciára indított pályázati eljárást eredménytelenül zárta le, mivel az összes pályázó anyagát elfogadhatatlannak találta alaki (formai) hibák miatt.

A Médiatanács e heti ülésén elfogadta továbbá az idén lejáró Baja 94,3 MHz, a Dunaföldvár 106,5 MHz, a Paks 107,5 MHz és a Szekszárd 91,1 MHz médiaszolgáltatási lehetőségekhez kapcsolódó pályázati felhívások tervezeteit.

Bírság a Rádió 1 hálózat egyes tagjainak

A miskolci Rádió 1 szolgáltatója 115 ezer forintos, a bajai, dunaföldvári, paksi és szekszárdi Rádió 1 szolgáltatója pedig 240 ezer forintos bírságot kapott, miután egy-egy januári vizsgált adáshéten a médiatörvényben rögzítetthez képest kevesebb a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámot sugároztak, és hússzor elhagyták a záró főcímet a reklámblokk végéről.

A miskolci rádió szolgáltatója ezen kívül kevesebb magyar zenét, valamint kisebbségi és nemzetiségi műsort adott le.

A Médiatanács 30 ezer forint megfizetésére kötelezte a debreceni Európa Rádió szolgáltatóját, mert az egy januári adáshéten számos esetben nem a hatósági szerződésében rögzített szignált használta, továbbá kevesebb helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő és közszolgálati műsorszámot sugárzott az általa vállaltaknál. Ezek mellett két adásnapon túllépte az ismétlések maximális arányára vonatkozó vállalását is.

A testület 20 ezer forintra bírságolta a Tatabányai Televízió szolgáltatóját, mert egy januári adáshéten nem tartotta be a napi rendszeres híradásra szánt minimális műsoridőre tett vállalását, és a Körzeti Televízió Tata műsorával nem a szerződésében rögzített időszakban kapcsolódott hálózatba.

Lekérhető internetes médiaaszolgáltatás lesz az M3 tévéből

A Médiatanács közölte azt is, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kérését figyelembe véve módosította a közszolgálati médiaszolgáltatások rendszerének jegyzékét, amelyben a legfontosabb változás, hogy az M3 csatorna műsortartalma – lekérhető médiaszolgáltatásként – május 1-jétől ingyenesen elérhető a közönség számára az m3.hu oldalon.

Fesztiváltámogatás

A Médiatanács 4,8 millió forinttal járul hozzá az izraeli Magyar Filmhét lebonyolításához. A rendezvényt – amelynek főszervezője a magyar nagykövetség – Tel-Avivban rendezik május 12. és 20. között. Az eseményen olyan, a tanács Magyar Média Mecenatúra Programjában támogatott fesztiválsikereket is bemutatnak, mint a Curtiz, a Félvilág vagy A berni követ.

Kiemelt kép: Gajdics Ottó, a Karc FM ügyvezető-főszerkesztője az Echo TV-ben korábban
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások