fbpx
mtv, m1, híradó, közmédia

Újabb hírmanipulációk a közmédiánál

24 óra alatt két furcsaság is történt a közmédia hírszolgáltatásainál. Már ha még furcsaságnak tartja valaki, hogy a hírekből lehagynak ezt-azt, jósolnak címben és nem korrigálnak azután sem, hogy kiderülnek a turpisságok.

Az MTI is beszámolt tegnap arról, hogy mely hazai egyetemek kerültek fel az oktatással foglalkozó brit Quacquarelli Symonds (QS) nemzetközi világranglistájára. Aki az MTI hírét olvasta, arról értesülhetett, hogy a listára rákerült Magyarországról

  • a Semmelweis Egyetem,
  • a Debreceni Egyetem
  • és a Szegedi Tudományegyetem is.

A Semmelweis gyógyszerészeti képzése top200-as lett, az élet- és orvostudományi képzési területen a 308. helyen végzett. A 451. helyen végzett a Debreceni Egyetem és az 500. helyen a Szegedi Tudományegyetem, derül ki a hírből, amit az Origo, a Demokrata és mások is átvettek.

Hiába került viszont három tudományterületen is a listára a kormány által támadott és egyelőre Budapesten működő CEU a világ legjobb 50 egyeteme közé, mely ezzel hazánkban a legjobb helyen végzett, az MTI erről mégsem adott hírt.

A Közép-európai Egyetem a világranglistán a 41. helyen végzett a politikatudomány és nemzetközi kapcsolatok területén, és 44. helyezést a filozófia, valamint a szociálpolitika és közigazgatás szakirányokban.

Kiderült, mégse javítottak

Az eredeti MTI-hír egyébként a QS-lista összeállítóinak közleményére hivatkozott, így még akár az is felmerülhetne, hogy az MTI csak átvette a közleményt változtatás, illetve a lista ellenőrzése nélkül, ami önmagában véve is érdekes lenne, azonban az MTI hírével kapcsolatos hiányosságot rögtön kiszúrta a Népszava, és a lista torz közléséről megjelent több más médiumban is hír.

Az MTI pedig még ezután sem tartotta fontosnak, hogy korrigáljon. Az MTI híradatbázisában még most sem találni pontosítás nyomát, a hírt letöltve pedig hiányzik a CEU.

A hirado.hu eközben már jósol is

Ha ez nem lenne elég, történt egy másik érdekes eset is a közmédia háza táján.

Korrupciógyanús ügyekbe keveredhet a későbbiekben Dobrev Klára

– szó szerint ezzel a címmel közölt híranyagot a hirado.hu tegnap este, idézőjelek nélkül. Tehát a közmédia, miközben még egy egyetemi rangsorról sem képes hitelesen tudósítani, már jövőbe néző jóslásokba is bocsátkozik címadásban.

A hirado.hu híre azután született, hogy kiderült, a DK európai parlamenti listájának élére kerül Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc DK-elnök, egykori miniszterelnök felesége. A híren belül ki is fejtik a jóslatot – így derül ki, hogy valójában Tóth Erik, a kormányközeli Nézőpont munkatársának jóslatát tette magáévá a hirado.hu címadója. Bár Dobrev Klára jelezte, hogy ha bekerül az EP-be, akkor lemond az általa vezetett Altus Zrt. éléről, Tóth arról beszélt a hirado.hu-nak, hogy szerinte olyan politikusi ambíciókkal rendelkező korábbi ügyvezető képviseli majd az Európai Parlamentben a magyar állampolgárok egy részének érdekeit, aki korrupciógyanús ügyekbe is belekeveredhet a későbbiekben.

A hirado.hu híre mellett forráshivatkozásként a Kossuth Rádió szerepel. Ezek szerint a jóslat, hogy Dobrev majd korrupciógyanús ügybe keveredhet, ott is elhangozhatott.

A jóslatot a Kossuth Rádióra hivatkozva vették át
A jóslatot a Kossuth Rádióra hivatkozva vették át

 

A hírszerkesztéssel kapcsolatos újabb aggodalmas esetek miatt a Media1 csütörtökön írásban megkereste az MTVA sajtóirodáját, de válasz nem érkezett. Természetesen később beszámolunk róla, ha később mégis érkezik bármilyen reakció arra, hogy nem tartják-e aggályosnak a címbeli jóslást és azt, hogy miért nem pontosították az oktatási rangsorra vonatkozó listát azóta sem.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások