fbpx
Budapest látképe fotó: s c/freeimages.com

Új rádió indul a Magyar FM helyén

A korábban Andy Vajnával üzletelő Szakács Tibor tulajdonában lévő cég kapja az egykori Rádió Q / Retro Rádió / Magyar FM frekvenciáját. A cég City Rádió néven nyerte meg a fővárosi frekvenciát.

A korábban Andy Vajnával üzletelő nyíregyházi rádiós médiavállalkozó, Szakács Tibor tulajdonában lévő cég, a Média Depo Kft. kapja az egykori Rádió Q / budapesti Retro Rádió / Magyar FM frekvenciáját, a budapesti 99,5 MHz-et. Ez eddig egy közösségi rádiós frekvencia volt, melynek használatért nem kellett fizetni, de a mostani pályázaton a Média Depo Kft. kereskedelmi jellegű hasznosítást vállalt, és a Médiatanács bejelentése értelmében CITY RÁDIÓ néven fog sugározni. (Frissítés 2019.01.25. A Media1 úgy tudja, valójában Best FM lehet belőle, és Andy Vajna embere, Bertók László McFly már toborozza a munkatársakat.)

A frekvenciára még egy pályázó volt, a Zene Rádió Kft., mely a Magyar FM-et működtette eddig a frekvencián, és amely nemrég egy Fidesz-közeli ügyvédhez, dr. Szabó Ivánhoz került. A Magyar FM nevet azután kezdték el használni, hogy a kft. tavaly odaadta az eredetileg használt Retro Rádió nevet az akkor induló országos rádiónak, a Bakai Mátyás vezette Hold Reklám Kft.-nek. A Hold Reklám Kft. eredetileg POP FM néven nyerte meg az országos kereskedelmi rádiós pályázatot, majd a hatósági szerződés aláírását követően a Médiatanács azonnal hozzájárult a névváltáshoz. Ezzel egyidejűleg a budapesti helyi Retro Rádió dobta a nevét, így lett végül Magyar FM. A frekvencián egyébként korábban Rádió Q néven is működött rádió, itt volt hallható Fiala János műsora is, de a Rádió Q egy idő után elnémult, pontosabban néhány naponta visszakapcsolta az üzemeltetője és konzerv műsorokat adott, hogy a Médiatanács ne tudja elvenni a frekvenciát tőlük. Végül a cég Andy Vajna közelébe került, olyannyira, hogy az adás ugyanabból a budapesti helyiségből szólt, ahonnan a Vajna-érdekeltségű Rádió 1 is.

További érdekesség, hogy a frekvenciát most elnyerő Szakács Tiboré volt a nyíregyházi Retro Rádió, ám Szakács a védjegyet eladta Andy Vajnának. Vagyis a budapesti 99,5 MHz-ért versenybe szálló mindkét cég, a Magyar FM-et működtető Zene Rádió Kft. és a Média Depo Kft. tulajdonosa is üzletelt már Vajnával. Szakács egyébként Nyíregyházán nem a hatósági szerződése szerinti néven sugározta rádióját, ugyanis az engedélye Retro FM-re szólt. A hatósági szerződés megsértése ellenére a Médiatanács mégsem lépett fel ellene. Ráadásul a Retro Rádió védjegyoltalom körül jogvitája van a Sláger FM tulajdonosával, a Tematic Media Grouppal, így jelenleg is bírósági per van a Retro név körül.

A Magyar FM sorsa bizonytalanná vált

Azt, hogy a budapesti 99,5 MHz-et a Média Depo Kft. nyerte, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jelentette be csütörtökön. A médiahatóság bejelentette azt is, hogy

  • A Baja 88,7 MHz-es és a Solt 94,1 MHz-es helyi rádiós frekvenciák pályázataira beérkezett ajánlatok alaki vizsgálata után a Médiatanács nyilvántartásba vette a mindkét eljárásban egyedüliként pályázó Gong Rádió Kft.-t. Az eljárások a tartalmi vizsgálattal folytatódnak.
  • A testület véglegesítette és a honlapján a napokban közzéteszi a Törökbálint 97,6 MHz-es helyi, és a Göd 97,3 MHz-es körzeti rádiós frekvenciák pályázati felhívásait közösségi jellegű hasznosításra. Az ajánlatokat február 28-án, illetve március 11-én lehet majd benyújtani.
  • A grémium elfogadta és honlapján pénteken teszi közzé a Gyöngyös 102,2 MHz és a Sátoraljaújhely 90,6 MHz helyi rádiós frekvenciák pályázati felhívásainak tervezetét.

A City Rádió elindításával egyébként a frekvenciát eddig használó Magyar FM jövője bizonytalanná vált. Ha nem találnak maguknak új frekvenciát, a rádió akár el is némulhat.

Ezzel, mármint a bizonytalansággal egyébként a Magyar FM nincs egyedül. Ha nem tudnak megoldást találni, napjai lehetnek hátra a Music FM-nek is, mely ráadásul kétszer is tulajdonost váltott december óta, és amelynek az FM 89,5 MHz rádiós frekvenciára vonatkozó, hét éve megszerzett médiaszolgáltatási jogosultsága február 7-én véget ér.

Ma derült ki az is, hogy Bakai Mátyás veszi át a Rádió 1 irányítását. Bakai kinevezése azért vált szükségessé, mert Andy Vajna vasárnap bekövetkezett halála óta nem volt vezetője a Rádió 1-nek. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a cégbíróság végül elfogadja-e a változásbejegyzési kérelmet. A Rádió 1-nek áttételesen az a Cinergi nevű delaware-i, Vajnához köthető offshore cég volt a tulajdonosa, ahol még tisztázatlan, hogy Vajna halála után ki lett az örököse, vagy egyáltalán tényleg az övé volt-e még, hiszen offshore cég lévén nem volt hivatalosan elérhető a tulajdonlással kapcsolatos információ.

A Médiatanács e heti ülésén egyébként az idei évi mecenatúra programról, az 1,3 milliárd forint elköltésének ütemezéséről és konkrét filmtámogatásokról is döntöttek.

Pontosítás: a fenti  hírben néhány percig Szakács Tibor (a nyíregyházi  Retro Rádió volt és az induló City Rádióval sikeresen pályázó cég jelenlegi tulajdonosának) nevét tévesen Szakács Lászlóként szerepeltettük. Elnézést kérünk.

Kiemelt kép: Budapest látképe. Fotó: s c/freeimages.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások