Budapest látképe fotó: s c/freeimages.com

Új rádió indul a Magyar FM helyén

A korábban Andy Vajnával üzletelő Szakács Tibor tulajdonában lévő cég kapja az egykori Rádió Q / Retro Rádió / Magyar FM frekvenciáját. A cég City Rádió néven nyerte meg a fővárosi frekvenciát.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

A korábban Andy Vajnával üzletelő nyíregyházi rádiós médiavállalkozó, Szakács Tibor tulajdonában lévő cég, a Média Depo Kft. kapja az egykori Rádió Q / budapesti Retro Rádió / Magyar FM frekvenciáját, a budapesti 99,5 MHz-et. Ez eddig egy közösségi rádiós frekvencia volt, melynek használatért nem kellett fizetni, de a mostani pályázaton a Média Depo Kft. kereskedelmi jellegű hasznosítást vállalt, és a Médiatanács bejelentése értelmében CITY RÁDIÓ néven fog sugározni. (Frissítés 2019.01.25. A Media1 úgy tudja, valójában Best FM lehet belőle, és Andy Vajna embere, Bertók László McFly már toborozza a munkatársakat.)

A frekvenciára még egy pályázó volt, a Zene Rádió Kft., mely a Magyar FM-et működtette eddig a frekvencián, és amely nemrég egy Fidesz-közeli ügyvédhez, dr. Szabó Ivánhoz került. A Magyar FM nevet azután kezdték el használni, hogy a kft. tavaly odaadta az eredetileg használt Retro Rádió nevet az akkor induló országos rádiónak, a Bakai Mátyás vezette Hold Reklám Kft.-nek. A Hold Reklám Kft. eredetileg POP FM néven nyerte meg az országos kereskedelmi rádiós pályázatot, majd a hatósági szerződés aláírását követően a Médiatanács azonnal hozzájárult a névváltáshoz. Ezzel egyidejűleg a budapesti helyi Retro Rádió dobta a nevét, így lett végül Magyar FM. A frekvencián egyébként korábban Rádió Q néven is működött rádió, itt volt hallható Fiala János műsora is, de a Rádió Q egy idő után elnémult, pontosabban néhány naponta visszakapcsolta az üzemeltetője és konzerv műsorokat adott, hogy a Médiatanács ne tudja elvenni a frekvenciát tőlük. Végül a cég Andy Vajna közelébe került, olyannyira, hogy az adás ugyanabból a budapesti helyiségből szólt, ahonnan a Vajna-érdekeltségű Rádió 1 is.

További érdekesség, hogy a frekvenciát most elnyerő Szakács Tiboré volt a nyíregyházi Retro Rádió, ám Szakács a védjegyet eladta Andy Vajnának. Vagyis a budapesti 99,5 MHz-ért versenybe szálló mindkét cég, a Magyar FM-et működtető Zene Rádió Kft. és a Média Depo Kft. tulajdonosa is üzletelt már Vajnával. Szakács egyébként Nyíregyházán nem a hatósági szerződése szerinti néven sugározta rádióját, ugyanis az engedélye Retro FM-re szólt. A hatósági szerződés megsértése ellenére a Médiatanács mégsem lépett fel ellene. Ráadásul a Retro Rádió védjegyoltalom körül jogvitája van a Sláger FM tulajdonosával, a Tematic Media Grouppal, így jelenleg is bírósági per van a Retro név körül.

A Magyar FM sorsa bizonytalanná vált

Azt, hogy a budapesti 99,5 MHz-et a Média Depo Kft. nyerte, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jelentette be csütörtökön. A médiahatóság bejelentette azt is, hogy

  • A Baja 88,7 MHz-es és a Solt 94,1 MHz-es helyi rádiós frekvenciák pályázataira beérkezett ajánlatok alaki vizsgálata után a Médiatanács nyilvántartásba vette a mindkét eljárásban egyedüliként pályázó Gong Rádió Kft.-t. Az eljárások a tartalmi vizsgálattal folytatódnak.
  • A testület véglegesítette és a honlapján a napokban közzéteszi a Törökbálint 97,6 MHz-es helyi, és a Göd 97,3 MHz-es körzeti rádiós frekvenciák pályázati felhívásait közösségi jellegű hasznosításra. Az ajánlatokat február 28-án, illetve március 11-én lehet majd benyújtani.
  • A grémium elfogadta és honlapján pénteken teszi közzé a Gyöngyös 102,2 MHz és a Sátoraljaújhely 90,6 MHz helyi rádiós frekvenciák pályázati felhívásainak tervezetét.

A City Rádió elindításával egyébként a frekvenciát eddig használó Magyar FM jövője bizonytalanná vált. Ha nem találnak maguknak új frekvenciát, a rádió akár el is némulhat.

Ezzel, mármint a bizonytalansággal egyébként a Magyar FM nincs egyedül. Ha nem tudnak megoldást találni, napjai lehetnek hátra a Music FM-nek is, mely ráadásul kétszer is tulajdonost váltott december óta, és amelynek az FM 89,5 MHz rádiós frekvenciára vonatkozó, hét éve megszerzett médiaszolgáltatási jogosultsága február 7-én véget ér.

Ma derült ki az is, hogy Bakai Mátyás veszi át a Rádió 1 irányítását. Bakai kinevezése azért vált szükségessé, mert Andy Vajna vasárnap bekövetkezett halála óta nem volt vezetője a Rádió 1-nek. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a cégbíróság végül elfogadja-e a változásbejegyzési kérelmet. A Rádió 1-nek áttételesen az a Cinergi nevű delaware-i, Vajnához köthető offshore cég volt a tulajdonosa, ahol még tisztázatlan, hogy Vajna halála után ki lett az örököse, vagy egyáltalán tényleg az övé volt-e még, hiszen offshore cég lévén nem volt hivatalosan elérhető a tulajdonlással kapcsolatos információ.

A Médiatanács e heti ülésén egyébként az idei évi mecenatúra programról, az 1,3 milliárd forint elköltésének ütemezéséről és konkrét filmtámogatásokról is döntöttek.

Pontosítás: a fenti  hírben néhány percig Szakács Tibor (a nyíregyházi  Retro Rádió volt és az induló City Rádióval sikeresen pályázó cég jelenlegi tulajdonosának) nevét tévesen Szakács Lászlóként szerepeltettük. Elnézést kérünk.

Kiemelt kép: Budapest látképe. Fotó: s c/freeimages.com

NKM Energia, vállalkozása energiája

Az energia a vállalkozások és vállalatok fejlődéséhez és mindennapi működéséhez elengedhetetlen, legyen szó áramról vagy gázról. Az NKM Energia Zrt. Magyarország legnagyobb, végfelhasználókat ellátó energetikai társasága, amely a teljes hazai energiafelhasználás egyharmadát is meghaladó, éves szinten mintegy 62 TWh földgázt és villamos energiát értékesít ügyfelei részére a versenypiacon és az egyetemes szolgáltatásban. (x)

Tovább a részletekért »

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

A HírTV új székháza az Angol utcában Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1

Nem indít eljárást a HírTV ellen a Médiatanács a Párbeszéd által kifogásolt kitörés napi riport miatt

A grémium szerint nem sértett jogszabályt a kormányközeli hírcsatorna, amikor „Antifasiszta tüntetők zavarták meg a kitörés napi megemlékezéseket” címmel sugározta a Párbeszéd szerint nácimosdató egyik hírösszeállítását. A grémium egyúttal meghosszabbította az egyik Rádió 1-es és Best FM-es partnerrádió médiaszolgáltatási jogosultságát, valamint folytatta több rádiós pályázat lebonyolítását.

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírona meggyilkolása után még hónapokkal is gyertyákkal emlékeznek Pozsonyban. Fotó: Szalay Dániel, Media1 (a mobiltelefonos felvétel 2018.12.30-án készült)

23 évre ítélték Ján Kuciak újságíró és párja gyilkosát, az ügyész súlyosbításért fellebbezett

Az ügyész a fellebbezés során a kiszabott 23 helyett 25 év letöltendő szabadságvesztést kért M. Miroslavra, Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kusnírová két évvel ezelőtti, nagy botrányt és politikai viharokat is kiváltó meggyilkolása és egy további gyilkosság kapcsán. Martina Kusnírová családjának jogi képviselője szerint életfogytiglani büntetés lett volna indokolt.