A DK akciója az MTI előtt, cenzorok táblával, 2019. február 16-án. Fotó: DK Facebook

Az MTI épületénél akcióztak ellenzékiek a cenzúra ellen

Az apropó, hogy a Magyar Távirati Iroda már 100-nál is több alkalommal akadályozta meg, hogy Magyarország lakossága értesüljön a miniszterelnök vejének korrupciógyanús ügyeiről, illetve a kormány más kínos ügyeiről.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A Magyar Távirati Iroda (MTI), azaz a nemzeti hírügynökség épületénél tartott sajtótájékoztatót szombaton a DK. A Demokratikus Koalíció cenzorok feliratú színes táblákat helyezett el az MTI-nél. A DK azt kifogásolta, hogy a hírügynökség rendre megtagadja a Tiborcz Istvánnal, Orbán Viktor miniszterelnök vejének ügyeivel foglalkozó információk közzétételét.

100-nál is többször

A DK közölte, hogy már több mint 100 alkalommal tagadta meg az MTI a Tiborcz-üggyel, illetve az Orbán-család egyéb, korrupciógyanús ügyeivel összefüggően különböző közlemények közzétételét.

Gréczy Zsolt és Arató Gergely arról beszéltek, hogy a közpénzből működő hírügynökségnek kötelessége lenne elfogulatlanul beszámolnia a kormány és az ellenzék tevékenységéről.

A DK-sok szerint Orbán veje közpénzt használt fel, ezért közérdek, hogy ennek felhasználásáról Magyarország lakossága értesülhessen A Magyar Távirati Iroda épülete előtti akcióról a Facebookon élőben közvetíttek.

Gréczyék a közvetítés alapján rövid időre bejutottak az MTI épületébe is, de ott az intézmény vezetője azt kérte tőlük, panaszaikat inkább írásban nyújtsák be, majd megígérte: erre 48 órán belül választ kapnak majd. Nem elfogadható válasz esetében pedig forduljanak a Médiatanácshoz vagy bírósághoz jogorvoslatért.

Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság jogásza épp a héten írt arról – annak apropóján, hogy a Helsinki Bizottság pert nyert az MTI OS által közölt valótlan tényközlések miatt a Távirati Iroda ellen -, hogy szerinte nem csak valótlan hírközlésekért, de akár a cenzúrák miatt is perelni lehetne az MTI-t, amiért Országos Sajtószolgálata megtagadja fizetős közlemények közzétételét.

A Magyar Távirati Iroda egyébként tavaly decemberben még a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) egyik közleményét sem volt hajlandó közzétenni. Az a közlemény a közmédia működési zavarairól szólt.

A szombati ellenzéki akcióról egyébként az MTI hírszolgáltatásában egyelőre nem találtunk hírt.

Fotó: A DK akciója az MTI előtt, cenozorok táblával, 2019. febuár 16-án. Fotó: DK Facebook
Szóljon hozzá!