fbpx
101,7 Pécs FM

Átalakul a Pécs FM

A Médiatanács engedélyét is megszerezte a Pécs FM, hogy ne a frekvenciapályázati ajánlatában szereplő zenei korszakot kelljen követnie. Budapesten pedig engedélyt kapott a Cross FM a Médiatanácstól, hogy végül ne a pályázati eljárás szerint néven kezdje meg a sugárzást.

A Médiatanács e heti ülésén hozzájárulását adta, hogy a 101,7 Pécs FM-et működtető P1 Rádió Kft. a kérelmében foglaltaknak megfelelően február 1-jétől módosíthassa a rádió sajátos arculatát. Azzal indokolták a kérelmet, hogy így tudnak versenyképes maradni az országos kereskedelmi rádió (a Retro Rádió) megjelenése után is. A pécsi rádió ezentúl az utóbbi 15-20 év slágereiből fog válogatni elsősorban az eddig a szerződésében rögzített, a 60-as évektől az ezredfordulóig tartó időszak helyett, derül ki a  Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának csütörtökön kiadott sajtóanyagából. A döntés azért érdekes, mivel így a rádió teljesen eltérhet a frekvenciapályázatában tett vállalásoktól, azaz az eddigi hatósági szerződésétől, megkérdőjelezve ezáltal a pályázati eljárások értelmét.

Ez a rádiós cég egyébként egyike volt azoknak a vállalkozásoknak, amelyek botrányos körülmények között szereztek maguknak frekvenciát a Médiatanácstól, hiszen a pályázati eljárás során valótlan adatokat közöltek a tulajdonosokról. Bár hivatalos bejelentést erről még nem tettek, a piacon egy ideje már találgatások vannak azzal kapcsolatban, hogy ezt a frekvenciát is becsatlakoztatják-e a január 20-án elhunyt Andy Vajna emberének segítségével formálódó legújabb kormányközeli rádióhoz, a Best FM hálózathoz. A Best FM várhatóan több városban, így Budapesten is megjelenik hamarosan.

Cross FM-ből Manna FM

Keddi ülésén hozzájárult a testület ahhoz is, hogy a Budapest 98,6 MHz-es körzeti rádiós frekvenciapályázatot tavaly nyáron megnyerő Mannavision Kft. végül ne a tervezett Cross FM néven kezdje meg a sugárzását, hanem Manna FM néven

– derül ki a testület összefoglalójából. A Manna FM-et működtető kft. nemrég tulajdonost is váltott, pedig még el sem tudták kezdeni a sugárzást a 120 napos határidőben, emiatt halasztást kaptak korábban, de februárban várhatóan végül megjelennek az éterben Bali Mónika programigazgató irányításával. A változásokról Horváth Gergely, a kft. volt tulajdonosa, a Petőfi Rádió volt főszerkesztője nyilatkozott is a Media1-nek a múlt héten. A rádió egyébként vallási tematikára épül majd.

Megszűnt a Vásárhelyi TV hatósági szerződése

A Médiatanács keddi napirendjén szerepelt még az említetteken kívül a Dabas 93,4 MHz-es helyi rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű hasznosítására kiírt pályázat alaki vizsgálata, ahol  hiánypótlásra szólította fel a testület az egyedüliként pályázó Dabas Sportcsarnok Nonprofit Kft.-t. A testület összefoglalójából kiderül továbbá, hogy a médiaszolgáltató fizetésképtelenségre való hivatkozással benyújtott kérelmére közös megegyezéssel megszüntette a grémium a Hódmezővásárhely 44. csatorna – Vásárhelyi TV – helyi, kereskedelmi televíziós szolgáltatás nyújtására vonatkozó ideiglenes hatósági szerződést. A Vásárhely TV körüli háborúról és annak bezárásól itt írtunk részletesebben.

A Médiatanács 5. heti ülésének teljes napirendjéről készített jegyzőkönyv egyelőre nem érhető el a testület honlapján, ennek feltöltését a hiteles utánra, későbbre ígérik. Jelenleg csupán a napirendi pontok előzetes megnevezéséből és a sajtóanyagból lehet tájékozódni.

Nyolcmillió forint online tartalmakra

A sajtónak kiadott összefoglalóból az derül ki még, hogy a tavaly meghirdetett, online tartalmak gyártását és közzétételét támogató Neumann János-pályázat második fordulójában hét magyarországi és egy határon túli alkotó részesült egy-egy millió forint mecenatúra-támogatásban. Mi az autonómia? címmel a karcagtv.hu-n lesz elérhető az a rövid ismeretterjesztő sorozat, ami a székelység önrendelkezési törekvéseinek múltját és jelenét járja körbe, míg Ostffyasszonyfa első világháborús fogolytáboráról, az ott történt és mára nagyrészt elfeledett tragédiákról szól majd a magyaridok.hu-ra készülő rövidfilm, a Láger a határon. A Vasi filmdal-csokor a Szombathelyi Televízió (sztv.hu) honlapján népdalokat feldolgozó filmetűdsorozatként lesz látható, a Családban maradva egy riport-dokumentumfilm lesz a bonumtv.hu oldalon a család megtartó erejéről nehéz időkben, a mandiner.hu-ra pedig egy rövid, vallásos témájú ismeretterjesztő sorozat készülhet Élő templomok címmel Tákosra, Csengersimára és Tiszabökénybe látogatva. A Ceglédi Városi Televízió honlapján (ctv.hu) látható majd két rövid ismeretterjesztő sorozat: a Sándy 150 a Magyarországi Evangélikus Egyház főépítésze, Sándy Gyula leghíresebb budapesti és fővároskörnyéki templomait járja be születésének 150. évfordulója alkalmából, a másik, a Randevú az állambiztonsággal pedig a magyar állambiztonsági szervek által működtetett titkos találkozóhelyek, objektumok típusait mutatja majd be. A határon túli pályázó az egykor patinás Maros menti magyar építészeti örökséget ismertető háromrészes Történelem a Maros sodrásában című sorozat második epizódját készítheti el, amit ezúttal is a filmdzsungel.hu mutat majd be.

Hét új animációs sorozatrész készülhet mecenatúra-támogatással

A Magyar Média Mecenatúra Program animációs filmek gyártásának támogatására tavaly meghirdetett Macskássy Gyula-pályázatának harmadik fordulójában hét alkotónak összesen 56,9 millió forintot ítélt oda a Médiatanács. A magyar bajnokokról szóló Cserebogarak folytatásában B. Nagy Ervin a háromszoros olimpiai bajnok Papp Lacit és az ökölvívást elevenítheti meg digitális rajzanimációs technikával, míg Gellár Csaba a Puskás Öcsi és barátai nyitórészében a gyermekeknek is példaként szolgáló világhírű magyar futballista életének első, rongylabdás éveit idézheti meg. Új epizódot készíthet Mark Twain regénye nyomán Gyulai Líviusz Egy jenki Arthur király udvarában című sorozatához, melyben egy 19. századból érkező amerikai megkísérli modernizálni a kerekasztal lovagjainak kora középkori Angliáját. Folytatódhat Miklósy Zoltán Szőrmók Ovija Lola mindenkit megtisztító különleges találmányával, míg Rófusz Ferenc a Hoppi mesék-sorozat új évadának második részében egy thaiföldi virágzó tóhoz invitálhatja a legkisebbeket. Tamás Zsuzsa azonos című mesekönyve alapján készíti majd el a Macskakirálylány című új minisorozat első részét Tamás Iván abból a történetből, amelyben a magát belülről elvarázsoltnak érző Bánatos királyfi életébe váratlanul egy macska toppan be. Gelley Bálint Farkas a papírkivágásos Átjáró Másvárosba-sorozathoz rendezhet Magyar Andrea könyve nyomán új epizódot Döbrögi címmel.

Remélhetőleg ezek a filmek nem járnak úgy, mint a korábban szintén Macskássy Gyula pályázati pénzt elnyerő Candide, amelynek alkotóinak több jelenetet is ki kellett vágniuk.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások