Candide

Cenzúrázták a Candide-ot, de a közmédia így se talált neki műsoridőt

Kiverte a biztosítékot, hogy a médiahatóság által támogatott animációs filmben üres focistadion, kisvasút és Szűz Mária-tetoválás is volt. Ki kellett vennie az alkotóknak részeket, mert „ezek sértették a médiatörvényt és személyiségi jogokat”. Végül ezek nélkül se adta le a közmédia.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

„Az utóbbi évek legjobb magyar animációs sorozata, a Candide tavaly december 28-án, hajnali háromkor, egyetlen alkalommal ment le az RTL Klub csatornán. A kreatív adaptáció egy tizenhárom részes, fantasztikus vizuális hullámvasút, ami modern környezetbe helyezi Voltaire regényének hőseit. Máshol valószínűleg két kézzel kapkodna utána minden minőségi tévécsatorna, nálunk viszont sanyarú sors jutott neki. Egy Aurórás vetítésen az alkotók a készítés nehézségeiről meséltek, majd olyan jeleneteket mutattak, amik nem kerülhettek bele a végső verzióba”

– így kezdődik az a cikk, ami a film.hu oldalon jelent meg kedden, és amelyből kiderül: az animációs film, amit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pályázati úton kiosztott pénzzel támogatott, végül többszörös cenzúra áldozatává vált, és alkotóinak majdnem vissza kellett fizetniük a támogatási összeget, sőt az alkotás nem mehetett le a Duna Médiaszolgáltató csatornáján sem.

Stadion, Szűz Mária, kisvasút

A cikk alapján az alkotók eredetileg egy nem túlságosan kihasznált focistadiont és egy nem túl sikeres kisvasutat, valamint egy Szűz Mária-tetoválásos részt is elhelyeztek a Voltaire Candide-jét feldolgozó sorozatban. Ez már nyilván önmagában véve is bátor egy olyan országban, ahol a miniszterelnök sajtótájékoztatójára nem férnek be kritikusai, bezárják a kormánykritikus médiatermékek jelentős részét, és egy olyan országban, ahol gyakran kihasználatlanul üzemel az EU-pénzből megépült kisvasút  a miniszterelnök falujában, de a produkció készítői, Bera Nándor, Kreif Zsuzsanna, Turai Balázs, animációs filmrendezők és Iványi Bitter-Brigitta kreatív producer úgy döntöttek, hogy a három kulcsszereplőt átemelik modern, kortárs, problémás környezetbe, így a migrációs válságtól sújtott Európába, Steve Jobs high tech birodalmába, egy kiirtásra ítélt esőerdőbe és egy marsi űrbázisba is.

A Candide egyik kivágott jelenete
A Candide egyik kivágott jelenete. Fotó: film.hu

Amikor megszületett a pilot-epizód és további 12 rész terve,  ezeket benyújtották az NMHH Macskássy Gyula és Dargay Attila pályázatára, ahol meg is kapták a támogatást. Csakhogy a végén, amikor elkészült a folytatás, Kreif Zsuzsannáék tavaly ilyenkor az NMHH döntőbizottságánál nem várt ellenállásba ütköztek és a film nyilvánosságra hozatala is jelentős késedelmet szenvedett.

Vágás után se találtak neki műsoridőt

Az alkotóknak a film.hu cikke szerint, hogy mentsék a helyzetet, ki kellett vágniuk, ahogy Pangloss mestert keresztre feszítik, a kolumbiai maffiózó alkarján kivillan Szűz Mária tetoválása, Candide gatyájából előbújik egy tengerimalac, Kim Jong Un kisvasúton üdvözli a népet, a szomszédos (és szintén kisvonattal összekötött) falvak focimeccsét pedig egy ikonikus, nézők nélküli stadionban rendezik meg. Az alkotóknak nem maradt más választása, mint kivágni a kért jeleneteket, mivel különben nem kerülhetett volna a nyilvánosság elé, illetve vissza kellett volna adniuk a támogatást a médiahatóságnak. A közmédiában azonban még így sem merték leadni a sorozatot. Végül ebből lett az, hogy december 28-án, hajnali 3-kor az RTL egyetlen alkalommal leadta a produktumot. Az alkotók most alternatív vetítésekkel próbálják a nagyközönséget megszólítani, ezért került sor az Aurórás vetítésre is, de próbálkoznak külföldön is.

A Candide két producere szerint a médiatörvénnyel volt gondja a hatóságnak

A Candide produkciótól két producer egyébként a film.hu cikkére reagálva egy nyilatkozatot adott ki a filmes honlapnak. Ebben azt írják, hogy a Candide módosításával kapcsolatban téves információk hangzottak el az alkotókkal folytatott kötetlen, nyilvános beszélgetésen.

A cikkben megjelent állításokhoz képest a valóság az, hogy az elkészült sorozat megtekintése után a Duna Médiaszolgáltató tartalmi ellenőre hívta fel a producerek és egyben a támogató, az MTVA Mecenatura felelős munkatársainak a figyelmét arra, hogy a sorozat az eredeti formájában és tartalmával nem felel meg a médiatörvényben meghatározott és a közszolgálati csatornákra vonatkozó szabályoknak. Egyes részek a korhatár besorolásnak (16), egyes részek a személyiségi jogok védelmének nem feleltek meg. Az megbeszélésen elhangzottak alapján a producerek tájékoztatták az alkotókat, ami alapján született közös döntés az érintett epizódok megváltoztatásáról. A változtatások után a sorozatot minden érintett elfogadta.

Azt, hogy a Duna Médiaszolgáltató végül nem tűzte képernyőre a sorozatot, azzal magyarázzák a nyilatkozatban, hogy nem találtak megfelelő időpontot a műsortervbe való beillesztésre, ezért adták le végül az RTL Klubon.

Fehér Károly és Iványi-Bitter Brigitta producerek közleménye végül sajnálkozással zárul:

„Külön sajnáljuk, hogy az MTVA Mecenatúra kiemelt támogatásával készült és a kritikák alapján különleges és értékteremtő sorozattal kapcsolatban ilyen hírek jelennek meg ahelyett, hogy a sorozat kvalitásairól, az alkotók tehetségéről, vagy a nemzetközi sikerekről jelennének meg írások.”

A Candide produkció Facebook-oldala alapján egyébként további cikkek is foglalkoznak a kivágott részekkel.

Frissítés (2019.01.30.) 22:00. Az NMHH reakciója a Candide produkció nyilatkozatára

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is reagált a cenzúrázott Candide ügyében. A hatóság Media1-hez eljuttatott közleményében ez áll:

A Candide produkció nyilatkozatában szereplő „MTVA Mecenatura” az NMHH Médiatanácsának Magyar Média Mecenatúra Programjában meghozott Médiatanács-döntésekből következő pályázati lebonyolításért felelős szervezeti egységet jelöli, amely az MTVA részeként működik. Az NMHH Médiatanácsa sajnálatosnak tartja a Film.hu-n közzétett téves információk megjelenését és azok terjedését, különösképpen amiatt, hogy ennek az alkotásnak, a Candide-sorozatnak a létrejöttét is a többihez hasonló gondossággal és együttműködési szándékkal kísérte végig a pályáztatási folyamat sikeres lezárása érdekében. A Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Programjában 2011 óta 184 alkotást támogatott összesen több mint 2 milliárd forint értékben, és ezek számos rangos fesztiváldíjat hoztak el Cannes-tól (pl. Tóth Luca: Superbia) Berlinen át (pl. Bucsi Réka: Love) az USA-ig (pl.: Gauder Áron: Kojot és a szikla).

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti