MTVA

Újabb felvétel szivárgott ki az MTVA-tól

A felvételen a riporter megkéri a szakértőt, egészítse ki nyilatkozatát a szerkesztő által kért szöveggel.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Újabb kínos videofelvétel miatt magyarázkodhat az MTVA, miután ma a 444-en kiszivárgott egy vágatlan videofelvétel arról, milyen módszerekkel készülnek a köztelevízió híradói. A 444 által ma reggel nyilvánosságra hozott felvételen az MTVA által rendszeresen megszólaltatott ifj. Lomniczi Zoltán alkotmányjogász, a kormányközeli Századvég Alapítvány szakértője beszél. A felvételeken a szakértő többször is nekifut annak, hogy megpróbálja megmagyarázni, miért is van szerinte nagyon is rendben az a másik, szintén a 444 által bemutatott felvétel, amelyen az látszott, hogy az állami médiavállalat folyosóin fegyveres biztonsági őrök jelentős túlerőben lévő csoportja úgy próbálta megakadályozni az egyik ellenzéki képviselő, Varju László (DK) egyébként az országgyűlési képviselők jogállásáról szól törvényben biztosított szabad mozgását, hogy eközben többször bántalmazzák őt.

A mostani legújabb felvételen az első közel két percben, gyakorlatilag ugyanazokat a kifejezéseket ismételgeti különféle variációkban ifj. Lomniczi (az őrök jogszerűen jártak el stb.), majd amikor Lomniczi különböző paneleket ismételgető monológja végére ér, a riporter megkéri őt, hogy mondja már még el azt is, amit szeretne a szerkesztője hallani az őrökről.

Ezek után a nyilatkozó elkezdi megint ugyanazt a szövegét, de immáron a közmédiás szerkesztőfőnök által a távolból megüzent plusz kiegészítésével. A cikk szerint adásba is már így, ezzel a kiegészítéssel került később.

A 444 kereste az érintettet is, aki azt állította, hogy közszereplései során, minden esetben a saját belső meggyőződése alapján fogalmazta meg válaszait. Keresték az MTVA sajtóirodáját is, hogy mennyire tartják jó gyakorlatnak azt, hogy megmondják a szakértőknek, mit kell nyilatkozni, de a cikkben egyelőre nincs ott ezzel kapcsolatban reakció.

Frissítés 1. ifj. Lomniczi a Magyar Demokratának azt mondta, a történteknek az a magyarázata, hogy viszonylag mostoha körülmények között készült vele az interjú és saját gondolataira emlékeztették őt.  Ennek azonban ellentmondani látszik az a párbeszéd, ami közte és a riporter között lezajlott a felvétel szerint:

– Egy szót, ami fontos, és kértek, hogy mondjuk el, hogy az őrök védték, tehát, hogy védték, jó?
– Jó.
– Jó. Erre akkor egy mondat erejéig térjünk ki.

Az MTVA-ban egyébként rendszeresek a különböző hírmanipulációk. A cikk a 444-en emlékeztet rá, hogy magát az MTVA-t jelenleg az a Papp Dániel vezeti megbízott vezérigazgatóként, akiről jogerős bírósági ítélet mondta ki, hogy nevezhető hírhamisítónak. Az MTVA-ban a hírmanipulációknak korábban a most nyilatkozó ifj. Lomniczi édesapja, az idősebb Lomniczi Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke is ennek áldozatává vált néhány évvel ezelőtt, amikor egyszerűen kiblőrözték őt az adásba küldött felvételekről. Az akkor történt hírmanipulációs eset után Papp Dánielt felmentették akkori pozíciójából, de később még magasabb szintű vezetői megbízásokat kapott az intézménytől, míg végül tavaly, Vaszily Miklós távozásakor ő lett az első számú vezetője az intézménynek.

Az MTVA-ban tavaly decemberben történteknek volt még egy médiás vonatkozása. Az állami hírügynökség, az MTI ugyanis nem engedte ki a Magyar Újságírók Országos Szövetségének, a MÚOSZ-nak a közmédia működési zavarairól szóló közleményét.

Szóljon hozzá!