fbpx
Utcai GLS csomagautomata.

Egyre többször rendelnek a magyarok csomagautomatákba – túl a 2000. magyarországi átadóponton a GLS

2022-ben az előző évhez képest 13 százalékkal növekedett az egy főre jutó átlagos online vásárlások száma, ebből adódóan egyre fontosabbá válik a csomaglogisztikai szolgáltatók szerepe az e-kereskedelmi piacon. A növekvő csomagszámmal egyidejűleg a vásárlók csomagátvételi preferenciái is változnak, amely igényekre reagálva a GLS Hungary alig több mint egy év alatt létrehozta hazánk egyik legkiterjedtebb átadópont-hálózatát és már több mint kétezer átadópontot üzemeltet országszerte.

A GKID (a gazdaság digitális területeinek kutatására szakosodott elemző és tanácsadó cég) legfrissebb, 2022-re vonatkozó „Online csomaglogisztikai körkép” nevű riportjából az látszik, hogy az e-kereskedelem térhódítása továbbra is töretlen a régióban, beleértve Magyarországot is.

Míg hazánkban 2021-ben 1 fő átlagosan 18,6 alkalommal vásárolt online, addig 2022-re ez a szám – figyelembe véve, hogy 2022-ben nagyságrendileg 3,7 millióan vásároltak már valamilyen terméket az interneten keresztül – évi 21-re nőtt, ami közel 13 százalékos növekedésnek felel meg.

Az online vásárlások gyakoriságának növekedésével egyre fontosabb szerep hárul a csomaglogisztikai szolgáltatókra, hiszen egyre több és változatos igényeknek kell megfelelniük. Nem véletlen tehát, hogy az elmúlt években a klasszikus házhozszállítás mellett megjelentek a csomagpontok és a csomagautomaták. Ezek egyik fontos jellemzője, hogy megkönnyíti az emberek számára a csomagok átvételét és feladását, hiszen a nap végén akár hazafelé is könnyen útba ejthetik az átadópontokat.

Még mindig a házhozszállítás vezet, de rendkívül népszerűek a csomagpontok és csomagautomaták is

A GKID Csomaglogisztikai körképéből egyértelműen kiolvasható, hogy a teljes 2022-es évet nézve, a rendelések megoszlása alapján még mindig a házhozszállítás a leggyakoribb kézbesítési mód a maga 72 százalékával, amit összesen 16 százalékkal a csomagpont és csomagautomata követ.

További érdekesség, hogy a legkedveltebb átvételi megoldások listáját a házhozszállítás vezeti (61 százalékkal), de a második helyen már a csomagautomata szerepel 20 százalékos kedveltségi mutatóval.

Ennek a változásnak minden bizonnyal az lehet az egyik fő oka, hogy csomagátvételkor egyre fontosabb tényezővé válik az idő és a kényelem, amire úgy reagálnak a szolgáltatók, hogy növelik a csomagpontok és csomagautomaták számát a könnyen megközelíthető, frekventált helyszíneken. Ezzel egyidejűleg csökkentik a szolgáltatások időhöz való kötöttségét, hiszen így az emberek a munkahely és a lakcím között ingázva is rugalmasan át tudják venni a csomagjaikat.

Csomagpont-stratégia

Az egyik legismertebb csomagszállító cég, a GLS Hungary korábban a megbízható házhozszállítással kapcsolatos szolgáltatásai miatt volt igazán népszerű, azonban a piaci igényekre és visszajelzésekre reagálva, alig több mint egy év alatt létrehozta hazánk egyik legkiterjedtebb átadópont-hálózatát. A szolgáltató most bejelentette, hogy már több mint 2 ezer átadóponttal rendelkezik országszerte.

A GLS csomagpont kereső oldalán láthatjuk, hogy ezzel a 2.000 átadóponttal teljes Magyarországot lefedik, és már nem csak frekventált helyszíneken vannak jelen, hanem olyan kis településeken is üzemeltetnek csomagpontot, mint a Zala vármegyében található Nova, vagy éppen a Pest vármegyei Galgamácsa. A szolgáltató részéről ez egy tudatos döntés, ami része a hálózatbővítési stratégiájuknak.

„Szeretnénk, ha a rugalmas csomaglogisztikai szolgáltatások lakcímtől függetlenül mindenki számára elérhetők lennének, éppen ezért üzemeltetünk országszerte 426 településen GLS Automatát, 223 településen pedig GLS CsomagPontot, a kis településektől kezdve egészen a nagyvárosokig”

– mondta el Várszegi Péter, a GLS Hungary CsomagPont osztályának vezetője.

Három kategóriában díjazzák a magyar e-kereskedelem kiválóságait

Megtudtuk, hová igazolt Palocsay Géza a Pepita után

Búcsút int eddigi nevének a Foodpanda

Megszólalt az Adevinta, miért hagyja itt Magyarországot

Bemutatta stratégiáját a Digitális Kereskedelmi Szövetség

Webshopok a jog és az informatika szorításában – Folytatódik e-kereskedelem témájú szakértői beszélgetéssorozatunk

Kész az új webshop, de hogyan lesz rajta látogató? Forgács Mariannal és Takács Borbálával itt a Media1 e-kereskedelem sorozatának legújabb része!

A webshopok túlélése múlhat rajta – az e-kereskedelem logisztikai trendjeiről beszélgettünk a Media1 e-kereskedelem sorozatának 2. részében

Mik a trendek manapság és mi várható az e-kereskedelemben? Csereklei Zoltán (Pelenka.hu), Hack-Handa Tünde (ENET) és Szeles Péter (Reacty Digital) a Media1 online kereskedelemről szóló beszélgetéssorozatában (VIDEÓVAL!)

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Utcai GLS csomagautomata. Fotó: stock / Depositphotos.
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások