fbpx
Jiri Menzel és Kerékgyártó György.

Eltűnt a Magyar Hírlap stáblistájából a több éve elhunyt Jiri Menzelnek születésnapi köszöntőt író Kerékgyártó György főmunkatárs

Mint arról a Media1 beszámolt, súlyos hibát vétett néhány hete a Magyar Hírlap, amikor élő személyként köszönttte fel 85. születésnapján a közel három éve elhunyt Oscar-díjas cseh filmrendezőt, Jiri Menzelt. Később a lap kisebbfajta ámokfutásba kezdett.

Az esetre február végén elsőként a Media1.hu hívta fel a figyelmet.

Jiři Menzel ma nyolcvanöt éves. Ki tudja, talán híresen antibohém életformája is segítette abban, hogy ilyen szép kort érjen meg”

– írta akkor a Magyar Hírlap című kormánypárti lap szerzője, Kerékgyártó György főmunkatárs a 2020. szeptember 5-én elhunyt világhírű művészről. A cikk megjelenését még groteszkebbé tette, hogy Menzel elhunytakor a Magyar Hírlap beszámolt a halálhíréről.

A hibát – vagyis hogy boldog születésnapot kívántak egy elhunytnak – napokig nem észlelték, nem javították, mielőtt erre cikkünkben felhívtuk a figyelmet. Egy nappal azután, hogy a Media1 cikkezett az ügyről, a nyomtatott változatát nemrég megszüntető Magyar Hírlap úgy próbálta „kezelni” a helyzetet, hogy előbb egy kiigazítást fűzött a kérdéses cikkhez, azt állítva, hogy azért köszöntötték fel Menzelt élő személyként, mert halhatatlannak tartják, egyúttal átírták a születésnapi köszöntőt nekrológra. Annak ellenére, hogy ezzel csak részben ismerték el, hogy hibát vétettek, nem sokkal később mégis a teljes cikket törölték az oldalról, viszont a Magyar Hírlap Facebook oldalán még jó ideig élőként tüntették fel az elhunyt művészt.

A Magyar Hírlap impresszumában az esetkor az internetes oldalak tartalmát archiváló Archive.org adatbázisa szerint Kerékgyártó György neve még főmunkatársként szerepelt. Az adatbázis Menzel-bakit követő első, március 4-i mentésekor azonban már teljesen törölték a nevét stáblistából, abban semmilyen minőségében sem szerepel.

Kerékgyártó nyilvános közösségi médiás profilja szerint 2022. március 1-jétől dolgozik a Magyar Hírlapnál. Ugyanott jelenleg a Magyar Hírlap lapszerkesztőjeként tünteti fel önmagát. A kormánylap archívuma szerint 2023. március 1-jén publikált náluk utoljára, az azóta eltelt fél hónapban már egyetlen cikke sem jelent meg a súlyos szakmai hibát vétő szerzőnek.

Kerékgyártó György nyilvános Facebook-profilján egyébként mind a mai napig szerepel a Menzelt születésnapján felköszöntő cikk linkje. Valaki a szerző bejegyzéséhez azt az epés hozzászólást fűzte, hogy

„Kiss Kató (halottlátó – a szerk.) üzeni, hogy Jiří köszöni a köszöntést”.

Óriásit bakizott a Magyar Hírlap: három éve elhunyt világhírű filmrendezőt köszöntött fel születésnapján

Ámokfutásba kezdett a kormánypárti lap Jiri Menzel kapcsán

Távozott Stier Gábor, a Magyar Hang Vlagyimir Putyinnal szimpatizáló újságírója

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Jiri Menzel és Kerékgyártó György. Forrás: Facebook, Media-montázs.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások