fbpx
Jiri Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező és a Magyar Hírlap hibaüzenete.

Ámokfutásba kezdett a kormánypárti lap Jiri Menzel kapcsán

Bár feltételezhetően a témával elsőként foglalkozó Media1 szombati cikke hatására először kiigazítást tett a Magyar Hírlap és átírta a több éve elhunyt világhírű filmrendező születésnapi köszöntőjét egy nekrológgá, később újabb lépésként az eredeti, napok óta elérhető cikket teljesen törölték, ám a Magyar Hírlap Facebookján még vasárnap délután is élőként tüntették fel a két és fél éve elhunyt művészt.

Február 23-án, csütörtökön kora délután megjelent egy cikk a Magyar Hírlap internetes oldalán, melyben felköszöntötték születésnapja alkalmából az Oscar-díjas cseh filmrendezőt.

Jiři Menzel ma nyolcvanöt éves. Ki tudja, talán híresen antibohém életformája is segítette abban, hogy ilyen szép kort érjen meg”

– írta a nyomtatott változatát nemrég megszüntető a kormánypárti lap szerzője a két és felé éve elhunyt, Oscar-díjas cseh filmrendezőről jelen időben beszélve.

A lapnál két napig senki nem vette észre a kegyeletsértő hibát. Csak sok órával azután, hogy lapunk, a Media1 szombaton délután egy cikkben felhívta rá a figyelmet próbálta kezelni a Magyar Hírlap a Menzel-fiaskót, nem is akármilyen módon.

Születésnapi köszöntőből nekrológ

Anélkül, hogy jelezték volna, vagy hogy bocsánatot kértek volna a hibáért, vagy hogy megírták volna, milyen módon, minek a hatására jöttek rá a hibára, átírták a cikket oly módon, hogy immár nem jelen, hanem múlt időben beszélnek a legendáról. Így lett a kormánylap születésnapi köszöntőjéből nekrológ.

A Kovács Gellért filmkritikus által megőrzött változatban azt írja a Magyar Hírlap, hogy szerintük Jiri Menzel olyan nagy hatással volt a filmkészítésre, hogy a szellemisége itt él velünk,

„ezért olyan, mintha ma is köztünk élne”.

A lap azt is írja, hogy természetesen ők nagyon is tisztában vannak azzal, hogy Menzel évekkel ezelőtt elhunyt, ezért, ha a közölt megemlékezésük „esetleg” azt sugallná, hogy ezzel nem volnának tisztában, akkor ezért elnézést kérnek.

A Google megőrizte ezt a javított változatot, e linken tudja elolvasni.

A Magyar Hírlap kiigazítása.
A Magyar Hírlap kiigazítása. Forrás: Google Cache.

Végképp eltörölni

Ha még ez mindig nem volna elég, nem sokkal később az egész cikket törölte a Magyar Hírlap, mintha meg sem jelent volna. Jelenleg a cikk linkére kattintva egy hibaüzenet fogadja az olvasókat.

A Magyar Hírlap Facebookján Menzel továbbra is él

Ugyanakkor a cikket reklámozó közösségi médiás bejegyzés továbbra is elérhető a lap Facebook-oldalán, melyben továbbra is azt állítják, hogy Menzel csütörtökön volt nyolcvanöt éves.

A Magyar Hírlap Facebookján még vasárnap délután is élőként tüntették fel a két és fél év elhunyt művészt.
A Magyar Hírlap Facebookján még vasárnap délután is élőként tüntették fel a két és fél éve elhunyt művészt. Forrás: Magyar Hírlap, Facebook.

Frissítés, 17:00:

Pár perccel azt követően, hogy kikerült ezen újabb cikkünk a Media1-re, törölte a Magyar Hírlap a kérdéses Facebook-bejegyzést is.

Megszűnik a Magyar Hírlap című kormánypárti napilap

Gárdonyi történetéről beszélt a köztévé az Aranybulla helyett

Videó: a WC-vel szemben kapott a 888 maradéka az Origón belül egy szobát

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Jiri Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező és a Magyar Hírlap hibaüzenete. Forrás: Dobré noviny, Facebook, Media1-montázs.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások