fbpx
Az Év Magyar Autója 2023 díj

Kihirdették az Év Magyar Autója és a Magyar Év Autója díjak győzteseit – HVG-s újságíró veszi át Katona Mátyás helyét a zsűriben, megnevezték az Év Autós PR-szakemberét is

Az Autós Nagykoalíció (ANK) és a Járműipar.hu által szervezett versenyre 22 márka 39 autót jelölt. Az Év Magyar Autója 2023 díjra két hazai autógyártó nevezett. A Magyar Év Autója 2023 díjakért 16 modell indult, az Év Zöldautója 2023 díjakért pedig 21 modell küzdött. Kiosztották az Év Beszállítója 2023 díjakat és kiderült, hogy ki lett az Év Autós PR-szakembere. Bejelentették, hogy a HVG autós újságírója veszi át Katona Mátyás, az Autónavigátor volt főszerkesztőjének helyét a zsűriben.

Az Év Magyar Autója 2023 verseny negyedik évében a három hazai autógyártóból kettő nevezett autót, így a tavalyi ezüstérmes, 2020-as győztes, esztergomi Suzuki S-Cross teljes hibrid változata a 25 éves jubileumát ünneplő győri ikon, az Audi TT RS ellen bizonyíthatott. A zsűri egyhangúan döntött a hétköznapokban jobban használható, a hazai utakon markánsan megjelenő S-Cross mellett, de a győri TT sem maradt jutalom nélkül. A zsűri rendhagyó módon különdíjat ítélt oda a győri termeléstől hamarosan búcsúzó sportkocsi RS változatának.

Év Magyar Autója 2023 díj: Suzuki S-Cross Hybrid

Év Magyar Autója – A zsűri különdíja: Audi TT RS

Magyar Év Autója 2023

Hét kategóriában hirdetett győztest a zsűri. A kisautók kategóriát a Skoda Fabia nyerte, a Honda Civic a családi autók között győzött, a Citroën C5 X az üzleti autók között lett első, a Volkswagen Taigo a kis szabadidő-autók között, a Skoda Karoq a közepes szabadidő-autók mezőnyében, míg a Mazda CX-60 phev a nagy szabadidő-autók között győzedelmeskedett. A BMW ezúttal is behúzta a sportautó kategóriát, ahol a BMW M3 Touring kapta a koronát.

Év Zöldautója 2023

Hét kategóriában nevezhették az importőrök és az autógyártók a plug-in hibrid és teljesen elektromos autóikat.

A hibrideknél előírás, hogy kevesebb mint 50 gramm/kilométer lehet a szén-dioxid-kibocsátásuk. A legtöbb autó az elektromos szabadidő-autók kategóriájában indult, ahol a korábban az Év Autója 2022 díjat elhódító Kia EV6 vitte el a pálmát.

Két díjat kapott a magyar piacra frissen érkezett kínai márka, az MG ZS EV az elektromos városi autók, az MG EHS pedig a hibrid városi autók mezőnyében győzött. Az elektromos prémium autók kategóriáját a Győrben gyártott karosszériaelemeket viselő Audi RS e-tron GT nyerte, a hibrid szabadidő-autók között a Peugeot 408 phev, a hibrid prémium autók között pedig a Lexus RX 450h+ lett az első. Az elektromos haszonjármű-kategóriát toronymagasan nyerte a Volkswagen ID. Buzz Cargo.

Közönségdíj 2023

A díjra mind a 39 nevezett autó esélyes volt. A kezdeti szoros versengést követően fölényes szavazatelőnnyel nyert a Suzuki S-Cross a Kia és a Toyota előtt. A februárban zajlott online szavazáson több mint ötezren vettek részt.

Év Magyar Autója 2023 Közönségdíj győztes autó: Suzuki S-Cross

A teljes lista a www.evmagyarautoja.hu honlapon tekinthető meg, ahol az egyes autókra leadott pontszámok is nyilvánosak.

Év Beszállítója 2023 díj

A Járműipar.hu autóipari szakmai magazin és az Autószektor autós portál az Autós Nagykoalíció közreműködésével idén is kiosztotta az Év Beszállítója díjakat. Azok a Magyarországon termelő, fejlesztő vagy szolgáltató, autóiparban érdekelt vállalatok nyerhetik el ezt a kitüntetést, amelyek az adott évben, tehát 2022-ben komoly beruházást, létszámbővítést és fejlesztést hajtottak végre Magyarországon. A szerkesztőségek a megkérdezett autógyárak, illetve autógyártók ajánlásaival a következő vállalatoknak ítélték az Év Beszállítója 2023 díjat.

Év Beszállítója 2023 díj: AVL Hungary Kft., Busch-Hungária Kft. (Győr), Continental Autonomous Mobility Kft. (Budapest, Szeged), Infineon Technologies Cegléd Kft., Mono-Ipolyfabric Kft. (Ipolytölgyes).

Év Autós PR-szakembere 2023 díj

Minden évben a zsűri kiválasztja azt a pr-szakembert, aki egész éves szakmai tevékenyégével kimagaslik a mezőnyből, illetve a versenyben nevező importőr, márka képviseletében a leginkább segíti a zsűri munkáját. Idén egyhangúan Jakab Rékának (Audi Hungaria) ítélte oda a díjat a zsűri.

Év Autós PR-szakembere 2023 díj: Jakab Réka

Változás a zsűriben

Minden évben nagy példányszámú online és print lapok elismert autós újságíróiból álló, független szakmai zsűri (tagjai: Biró Csongor, Csordás Gábor, Gulyás Péter, Katona Mátyás, Miklós-Illés Kálmán) dönti el, hogy több kategóriában melyik lesz a magyar autópiacon a „legmagyarabb”, a „legjobb” és a „legzöldebb” autó. Idén a közönségdíjjal és a zsűri különdíjával együtt tizenhét díjat kaptak a hazai forgalmazók és gyártók. Az egyedi porcelán alkotások Frick-Törzsök Rebeka pécsi formatervező munkáját dicsérik.

A szervezők és a zsűri közleményükben ezúton köszönték meg Katona Mátyás négyévnyi fáradhatatlan, valamint önzetlen munkáját, amellyel hozzájárult a zsűrizés tisztaságának és objektivitásának megőrzéséhez és élen járt az Év Magyar Autója díj népszerűsítésében. Bejelentették, hogy az Év Magyar Autója díj soron következő, 2024-es idényében új zsűritag kezdi meg a tevékenységét: Katona Mátyás helyét László Ferenc, a HVG autós- és tech szakújságírója veszi át. (Mint arról a Media1 beszámolt korábban, Katona Mátyás 12 év után távozott az Autónavigátor.hu portál főszerkesztői posztjáról és elhagyja Magyarországot.)

12 év után távozik az Autónavigátor.hu főszerkesztője

Horváth András lett az Autónavigátor.hu új főszerkesztője

Megvannak az idei Televíziós Újságírók Díja döntősei

Jön az ünnepélyes díjátadó

Az ünnepélyes díjátadót egy hét múlva, március 17-én a Magyarok a Világ Járműgyártásában kiállítás helyszínén tartják a szervezők (AMTS, G pavilon, 12 óra).

További hírek érhetők el a Media1.hu oldalon.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások