fbpx
Régió Tv Esztergom stábfotója a csatorna búcsúbejegyzésében.

A Völner-Schadl botrány miatt megszűnt az esztergomi tévé

Nem kellett a Völner Pálhoz köthető vállalkozótól az építőipari vállalkozásokat átvevő Fidesz-barát oligarchának az esztergomi televízió.
Porsche

Klasszikus Porsche – a jövő legélvezetesebb befektetése (x)

A valaha készült összes Porsche többsége még mind a mai napig az utakat rója. Ez pedig nem véletlen. Több mint 70 évnyi történelemmel ehhez már jóval többre van szükség, mint pusztán megbízható autókra. Elhivatott tulajdonosok és elkötelezett törődés kell hozzá, amelynek alapfeltétele a kötődés. A szerelem. A Porsche Classic pedig éppen azért született, hogy mindent megkaphassanak a klasszikusok.

Tovább a részletekért »

Miután vesztegetés miatt meggyanúsították Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium volt parlamenti államtitkárát, bajba került a hozzá köthető cégcsoport is. A közbeszerzéseken többször nyertes építőipari cégeket átvette Szijj László kormányközeli vállalkozó, de az esztergomi helyi tévére már nem volt szüksége, így azután az év elején meg is szűnt a Régió TV Esztergom (RTVE), pedig a tévécsatorna még Völner bukása után is hű maradt a Fidesz-kormányhoz.

Indoklást ugyan nem fűztek a bejelentéshez, de a Szabad Európa úgy tudja, hogy a televízió finanszírozása Völner meggyanúsítása után lehetetlenült el. A lap kérdéseket küldött az RTVE-nek is, választ azonban a cikk megjelenéséig nem kaptak.

Noha az RTVE az utóbbi években rendre kapott támogatást a Médiatanácstól (még 2022-ben is 6,6 millió forintot), úgy tűnik, a Schadl–Völner-ügy rántotta magával őket is.

Az RTVE főleg helyi hírekkel és életmódtémákkal foglalkozott, ám amikor országos politikára terelődött a szó, olyan hírmagyarázókat hívtak vendégül mint például Deák Dániel vagy Nagy Ervin, akik a XXI. Század Intézet elemzőiként felmondták a kormánypárti narratívát. Amíg pozícióban volt, Völner Pál is gyakori vendége volt az esztergomi televíziónak, miután azonban vesztegetési ügye miatt lemondani kényszerült, eltűnt a képernyőről.

Finoman szólva nem verte nagy dobra a kormánypárti sajtó Völner Pál államtitkár bukását

Az RTVE Völner lemondásáról is úgy számolt be, hogy Völner a végrehajtói karnál kialakult belső harcok áldozata lett, és hogy „a baloldal mint egy éhes kutya egy falat csontra, úgy repült rá” az ügyre, miközben az ügy részleteiről, a 83 milliós vesztegetési pénzről nem tettek említést azóta sem.

A televízió mögött álló cég, a Regionális Televízió Esztergom Kft. 2019-ben került a Völner Pálhoz köthető Horseradish Kft.-hez. A Horseradish többi cége (például az ország legdrágább gyorsforgalmi útját építő Dömper Kft.) alapvetően építőiparral foglalkozik, tulajdonosa pedig egészen 2022 végéig egy bizonyos Abronits Róbert volt.

A két nyergesújfalui illetőségű férfi, Abronits Róbert és Völner Pál kapcsolatáról a Válasz Online írt részletesen. Az RTVE Völner Pál fiának cégétől bérelte irodáit – ugyanebben az irodaházban volt a helyi Fidesz irodája is. Völner Marcell az irodaházat tulajdonló céget Abronits üzlet- (és a lap szerint élet)társától, Varga Zsuzsannától szerezte meg. Völner Marcell pár év alatt lett majdnem egymilliárd forintos cégvagyon birtokosa – elsősorban annak köszönhetően, hogy Varga Zsuzsanna többször is igen nagyvonalú volt, amikor Völner fiával üzletelt.

Aztán jöttek a nehéz idők

Miután azonban 2021 végén a Legfőbb Ügyészség hivatali vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsította meg Varga Judit államtitkárát (a vádhatóság szerint Völner Pál igazságügyminiszter-helyettesként összesen 83 millió forintot kapott azért, hogy korrupt módon befolyásolja a végrehajtói kinevezéseket többek között Schadl Györggyel együttműködésben), a hozzá köthető cégcsoport működése is megnehezült.

Nem kérdezte meg a Kossuth Rádió a Völner-ügyről Orbán Viktort a szokásos heti rádióinterjúban

A Szabad Európa már 2022 októberében megírta, hogy bajban lehet az Abronits nevén lévő cégcsoport. Egy hónappal később pedig kiderült, hogy a Szijj László érdekeltségébe tartozó Duna Aszfalt átveszi a Horseradish-anyacéget, ezzel megmenti a Dömper Kft.-t és a többi építőipari vállalkozást. A Regionális Televízió Esztergom Kft. azonban nem kellett Szijj Lászlónak: a tévé szeptemberben közvetlenül Abronits Róbert nevére került, most pedig bejelentették megszűnését.

A gyanúsítás után nemcsak a Dömper Kft. és az esztergomi tévé került bajba, hanem Völner Marcell cégei is – többek között az a Taga Kft., amelyik bérbe adta az irodákat a Régió TV Esztergomnak. Az ügyészség ugyanis zár alá vette a céget – ahogyan vitték a Völner fiú piros Porsche Cayman S sportautóját és Mini Cooper Countryman ALL4-ét, és lefoglalták több ingatlanát, valamint némi készpénzt is.

Újra lesz Hódmezővásárhelyen helyi tévé, újraindul a Vásárhelyi Televízió

Többszázezres bírságot kapott magánszemélyként Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztője szabotázs miatt

Másodfokon is pert nyert az Átlátszó a Pénzügyminisztériummal szemben Mészáros Lőrinc és Szíjj László cégének támogatása kapcsán

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Régió Tv Esztergom stábfotója a csatorna búcsúbejegyzésében. Forrás: Facebook.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások