fbpx
A Szabad Európa újságírója, Báthory Róbert nyerte a Minority Rights Group Europe által alapított, a Mérték Médiaelemző Műhellyel partnerségben meghirdetett, negyedszer átadott Fejlesztési Újságíró Díjat. Különdíjat kapott Pálos Máté (G7), Pintér Luca és Ajpek Orsolya (Telex), valamint Czömpöl Bianka (Nyugat).

Báthory Róbert nyerte a 2022-es Fejlesztési Újságíró Díjat – különdíjakat is átadtak

A Szabad Európa újságírója, Báthory Róbert nyerte a Minority Rights Group Europe által alapított, a Mérték Médiaelemző Műhellyel partnerségben meghirdetett, negyedszer átadott Fejlesztési Újságíró Díjat. Különdíjat kapott Pálos Máté (G7), Pintér Luca és Ajpek Orsolya (Telex), valamint Czömpöl Bianka (Nyugat).

A Minority Rights Group Europe a 2018-ban indult Media, Minorities, Migration programjának keretein belül alapította meg a Fejlesztési Újságírói Díjat, hogy jutalmazza a nemzetközi fejlesztés témájában kiemelkedően magas színvonalú anyagokat készítő újságírókat. A díj partnere a Mérték Médiaelemző Műhely, 2022-es támogatója pedig a Holland Királyság Magyarországi Nagykövetsége, valamint Finnország Magyarországi Nagykövetsége volt.

A díjat negyedszer adták át. Bármely olyan, magyarországi médiumban 2021. december 1. és 2022. december 15. között megjelent alkotással lehetett jelentkezni, amely a nemzetközi fejlesztés témakörével foglalkozik (ideértve többek között a nemzetközi emberi jogokat, különböző országokban a kisebbségek helyzetét, szegénységet, egyenlőtlenséget, társadalmi változásokat, gazdaságfejlesztési projekteket, méltányos kereskedelmet stb.).

A díjra érkezett pályázatokat három tagú szakértői zsűri bírálta el, amelynek tagjai Dudás Gergely, az Index volt főszerkesztője, Móricz Ilona, a Független Médiaközpont kuratóriumának tagja, valamint Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Központ vezetője és az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszékének vezetője voltak.

A csütörtökön tartott díjkiosztón a zsűri kiemelte, hogy a mostani pályázatok között a szokásosnál is több volt a klasszikus fejlesztési témákkal foglalkozó cikk. A díjazott művek is tükrözik ezt a jelenséget: az energiaszegénységről, a klímaváltozás hazai következményeiről, a bérlakáshiányról és a kisebbségi jogokról szólnak. A riportok szerzői törekedtek a problémák alapos bemutatására, emellett a tágabb, adott esetben regionális vagy országos kontextus felvázolására, sőt, több esetben a megoldási törekvések ábrázolására is. A cikkek láttatják a küzdelmes emberi sorsokat, és ezáltal a problémákat megfoghatóvá, átélhetővé tették az olvasó számára is.

A fődíjat a zsűri a Szabad Európa újságírójának, Báthory Róbertnek adta, Ha le kell lőnöm a lovaimat, akkor majd lelövöm, aztán majd jövök én, ennyi” – Aszály és reménytelenség a magyar félsivatagban című cikkéért.

A zsűri értékelése szerint a cikk valóságossá és átélhetővé teszi a klímaválságot, a Homokhátságon élni és dolgozni próbáló emberek életén keresztül. A téma fontossága ellenére nem kap elegendő figyelmet a magyar nyilvánosságban, de a díjazott riport kiváló újságírói eszközökkel hozza azt közel az olvasókhoz. A zsűri kiemelte, hogy Báthory Róbert más riportjai is kevésbé látható, de fontos és érzékeny témákat dolgoznak fel és közvetítenek a közönség felé.

„Gratulálok az összes díjazottnak, nagy megtiszteltetés számomra ez a díj. Amikor nekiálltam dolgozni a cikken, azt szerettem volna megtudni, hogy a Homokhátságon, amelyet az ENSZ már 2020-ban félsivataggá minősített, hogyan élnek azok a gazdák, állattartók, akik első kézből tapasztalták meg a klímaválság hatásait” – mondta Báthory Róbert a díj átvétele után.

Indul Benyó Rita és Báthory Róbert új oknyomozó műsora, a Szabadon

A zsűri három különdíjat is kiosztott

díjazták Pálos Mátét, a G7 újságíróját, akinek Energiaszegénység élesben: megnéztük a kályhaépítő önkéntesek munkáját című cikke azt mutatta be, hogy ország egyik legszegényebb településén, a baranyai Ágon kályhaépítő mesterek és önkéntesek szociáliskályha-programmal, a helyi lakosokkal közösen hozott döntések alapján igyekeznek enyhíteni az energiaszegénységet: az elavult vaskályhákat modern hőoszlopokra cserélik. A hazai korszerűtlen, környezetszennyező, egészségkárosító szilárdtüzelés problémájára hívja fel a figyelmet és a helyi közösségeknek a megoldás felkutatásába való bevonásának eredményességét hangsúlyozza.

A G7.hu az Adaptive Mediához igazolt

Szintén díjat kapott Pintér Luca és Ajpek Orsolya (Telex), akiknek Egy utolsó fotót szeretett volna az ikrekről, Istvánt és Tamást pedig arra kérte: nagyon szeressék a babákat! című riportja egy szivárványcsalád életét mutatja be. A Telex munkatársai egy évig követték István, Tamás és az örökbe fogadott ikrek mindennapjait. A zsűri értékelése szerint a riport roppant elgondolkodtató, magával ragadó, árnyalt és őszinte történet az elfogadásról, a kisebbségi létről és a szeretetről.

A harmadik különdíjat Czömpöl Bianka, a Nyugat.hu újságírója kapta, Mindenkinek lakni kell valahol – Közvetítő lett a város a bérlők és a bérbeadók között Szombathelyen című cikkéért, amely a nyugat-európai ihletésű közösségi bérlakás rendszer bevezetéséről szól, amelynek lényege, hogy a városi önkormányzat a bérbeadók és a bérlők között közvetítve igyekszik enyhíteni a lakhatási szegénységet. A történet feldolgozási módja a megoldási lehetőségre összpontosít, egyúttal hangsúlyozza a helyi partnerség, együttműködés szerepét a tartós gondok enyhítésében.

Rajtuk kívül a zsűri kiemelte Bihari Ádám „Az izraelinek arab vagyok, az arabnak cigány” és Rettegés, kétségbeesés és fegyverropogás – helyszíni riport a szerb–magyar határról, ahol embercsempészek háborúja dúl” című riportjait, Kálmán Attila (Investigate Europe) Kibírhatatlanul drága a lakhatás, és ehhez csendben a kormány is asszisztált című, és Kocsis Árpád (Mérce) Menekültválság a felülről szított migránsgyűlölet országában című cikkét, valamint a Telex és a hvg.hu ukrajnai háborúról szóló helyszíni tudósításait.

A Minority Rights Group International nemzetközi emberi jogi szervezet az etnikai, vallási és nyelvi kisebbségek és az őslakos közösségek jogainak biztosításáért dolgozik, több mint 50 országban, több mint 150 partnerrel együttműködve. A Minority Rights Group Europe budapesti központtal működik.

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is. Kérheti híreinket Telegram applikációval is!

Borító: A Szabad Európa újságírója, Báthory Róbert nyerte a Minority Rights Group Europe által alapított, a Mérték Médiaelemző Műhellyel partnerségben meghirdetett, negyedszer átadott Fejlesztési Újságíró Díjat. Különdíjat kapott Pálos Máté (G7), Pintér Luca és Ajpek Orsolya (Telex), valamint Czömpöl Bianka (Nyugat).
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások