fbpx
Rádió házigazda, műsorvezető, keverés.

Idei első ülésén bírságolt a Médiatanács, valamint elindított néhány rádiós frekvenciapályázatot

Az év első ülésén körzeti és helyi vételkörzetű médiaszolgáltatások vállalásainak teljesülését vizsgálta a Médiatanács. A grémium ezenkívül véglegesítette két helyi vételkörzetű rádiós frekvencia pályázati felhívását, míg egy körzeti tévé- és két helyi rádiócsatorna adásainak vizsgálata során hiányosságokat tárt fel.

Véglegesítette két helyi vételkörzetű médiaszolgáltatási lehetőség pályázati felhívását e heti ülésén a Médiatanács. A testület azt figyelembe véve írta ki a pályázati felhívásokat, hogy 2023. május 19-én a szóban forgó Kazincbarcika 95,9 MHz és az Ózd 99,5 MHz frekvenciákat jelenleg használó rádió médiaszolgáltatási jogosultsága lejár. A pályázati felhívásokat pénteken, január 13-án teszi közzé az NMHH a honlapján, ígérik a Media1-nek küldött szerdai NMHH-s közleményben.

Bírság, bírság és bírság

A Médiatanács hatósági eljárást indított a Kecskeméti Televízió 2022. október 10. és 16. közötti műsora miatt a körzeti vételkörzetű kereskedelmi televízió szolgáltatója ellen. A Médiatanács megállapította, hogy a szolgáltató megsértette a hatósági határozatban foglaltakat, mivel a közszolgálati műsoridő a vizsgált adáshét egyetlen napján és heti szinten sem érte el a vállalt időtartamot, a helyi közélettel foglalkozó műsorszámok napi és heti aránya is kevesebbnek bizonyult a határozatban rögzítetteknél, valamint a napi rendszeres hírműsorokra vonatkozó kötelezettségét sem teljesítette.

A kiskőrösi Rádió 97 szolgáltatója ellen a 2022. szeptember 2-i adásnap miatt indult hatósági eljárás. A hatóság megállapította, hogy az adott napon a helyi vételkörzetű, kereskedelmi rádión a közszolgálati célú és a helyi közélettel foglalkozó, a mindennapi életet segítő műsorok, valamint a szöveg aránya is alulmaradt a szerződésben vállaltakhoz képest.

A Budaörs Rádió 2022. október 16-i adásnapjának hatósági vizsgálata nyomán a Médiatanács hatósági eljárást indított a helyi vételkörzetű kereskedelmi rádió szolgáltatójával szemben. Az adott adásnapon a rádió nem teljesítette a közszolgálati célú, illetve a helyi közélettel foglalkozó műsorok napi arányára vonatkozó vállalásait sem. Ezen felül a szolgáltató szöveges tartalmakra és a zene arányára vonatkozó szerződéses vállalása sem teljesült.

Mindezek miatt a Médiatanács bírságot állapított meg. Az NMHH azt nem közölte, mekkora a kiszabott bírságok mértéke.

A Budaörs Rádió tavaly szeptemberben szerezte vissza egykori frekvenciáját, a Médiatanács ellen sikeresen indított bírósági eljárást követően. A rádió visszatérésével kapcsolatban a Budaörs Rádió vezetőjével készült tavalyi interjúnkat itt érheti el.

„Mintha elvették volna egy gyerek csörgőjét” – interjú Roczó-Nagy Zoltánnal, az évekig törvénytelenül némán tartott, de nemrég visszatérő Budaörs Rádió ügyvezetőjével

A médiahatóság elnöke szerint igenis sajtószabadság van, hiszen mindenkinek megvan a lehetősége, hogy sokféle médiumot kövessen

Módosítja a Médiatanács a Tilos Rádió hatósági szerződését, A Fehér Lótusszal is foglalkozott a grémium

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Rádió házigazda, műsorvezető, keverés. Fotó: Depositphotos.com / stock.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások