fbpx
Gáspár Ágnes protokollszakértő, a Budapesti Metropolitan Egyetem Protokoll szaktanácsadó és rendezvényszervező szakirányú továbbképzésének szakvezetője és oktatója a Media1 műsorában Szalay Dániel beszélget 2022 decemberében

Média kontra protokoll – Gáspár Ágnes protokollszakértővel beszélgettünk (Media1 Podcast, 2022.12.12.)

A protokoll és a média, az újságírás valójában elválaszthatlan egymástól – mondta el a Media1 podcast- és rádióműsorában Gáspár Ágnes címzetes egyetemi docens, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Protokoll szaktanácsadó és rendezvényszervező szakirányú továbbképzésének szakvezetője. Gáspár Ágnes elmondta, hogy hogyan lehet a médiát jó célok érdekében, megfelelően felhasználni, de szóba került a beszélgetésben az is, hogy a médiapiac szereplői tisztában vannak-e a protokoll szabályaival, mik a leggyakoribb problémák és hogy hogyan lehet fejleszteni a hiányosságokat, hogy a médiaszereplések hatékonyak, sikeresek legyenek.

Gáspár Ágnes szerint tipikus hiba a nonverbális kommunikáció terén a nem megfelelő (például túl lezser, az alkalomhoz nem illő) öltözködés, de a grimaszolás, a mimikák is. A verbális kommunikáció, a beszédstílus terén is bőven akadnak fejlesztendő, problémás területek. A protokollszakértő szerint egyre inkább teret nyer a durvaság és a szleng, illetve a túlzott lezserség.

Gáspár Ágnes a műsorban arra figyelmeztetett, hogy a közszereplők viselkedése sokak számára mintaképként szolgálhat, szerinte ezért is különösen fontos elemezni és odafigyelni a megfelelő fellépésre, a kommunikációnk verbális és non verbális elemeire. Beszélgettünk az öltözködésről, például a nyakkendőről, a rövid ujjú ingről és sok minden másról. Szóba került a külföldiekkel való kommunikáció, és a médiaszerepléseket megelőző „lámpaláz” megelőzése, kezelése és az is, hogy hogyan alakítsuk ki a médiaszerepléseink stílusát.

Beszélgettünk a sajtótájékoztatók szervezéséről, a médiakapcsolatok ápolásáról, és több más olyan témáról, ami mindenki számára hasznos lehet. Az online kommunikáció, a közösségi média és az internetes viselkedés, valamint az udvarias, ámde hatékony érdekérvényesítés is szóba került. Az interjúból kiderül az is, hogy mi magyarok hol állunk a nemzetközi udvariassági versenyben, de a tegeződés/magázódás témaköre és a protokoll fejlődése is előkerült.

A teljes beszélgetés az alábbi lejátszó segítségével hallgatható meg.

Érdemes feliratkozni a podcast Spotify csatornájára, hogy ne maradjon le a Media1 podcastjának következő epizódjáról! Megtalálható a Media1 a Facebookon is, de feliratkozhat RSS csatornánkra is.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borító: Gáspár Ágnes protokollszakértő, a Budapesti Metropolitan Egyetem Protokoll szaktanácsadó és rendezvényszervező szakirányú továbbképzésének szakvezetője és oktatója a Media1 műsorában Szalay Dániellel beszélget 2022 decemberében
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások