fbpx
Vinkó József és Borbás Marcsi a Gasztroangyal című televízióműsorban.

Díjat kapott Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője

Átadták a 2022-es Magyar Nyelvőr Díjakat a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) hétfőn, Budapesten.

A Magyar Nyelvőr Alapítvány elismerését az idén Vinkó József műfordító, dramaturg, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője, Beregszászi Anikó nyelvész és Juhász Judit szóvivő, rádiós szakember, nyelvművelő és  kapta.

Az aranyszínű talapzaton álló, gravírozott tollat ábrázoló díjat és az elismeréssel járó pénzjutalmat minden évben olyan személyek kaphatják, akik sokat tettek a magyar nyelv ápolásáért Magyarországon és a határon túl – áll a Magyar Nyelvőr Alapítvány MTI által idézett közleményében.

„A Magyar Nyelvőr Alapítvány továbbra is támogatja a magyar nyelv kutatását, megőrzését és oktatását szolgáló rendezvényeket, kiadványokat és törekvéseket”

– közölte az ünnepségen Keszi István, az alapítvány alapítói képviselője.

Vinkó József kiemelte: nagyon büszke a szakmai díjra.

„Meglepett, hogy észrevették, hogy szemiotikával, etimológiával, nyelvtörténettel foglalkozom”

– mondta, hozzátéve: az emberek általában hálásak, amikor egy-egy ételnek elmagyarázza a történetét.

„Megbolondulok, amikor a Rákóczi-túróst a fejedelemhez kötik, hogy az Oroszkrém tortáról nem tudják, hogy Oroszi Sándor híres cukrász nevét viseli. Kevesen tudják ma már, hogy mit jelent a pálanyja, a katakönyöke, a kenyértörés”

– sorolta, majd kiemelte: sok gasztronómia mondásunk kiveszőben van.

Szellem a fazékban című rádióműsorommal igyekszem megmutatni, és visszatenni a magyar nyelvbe ezeket a régi kifejezéseket azért, hogy színesítsék nyelvünket, és ne vesszenek el”

– mondta az újságíró, dramaturg, aki rádióműsorának 500. részét készítette el a napokban.

Beregszászi Anikó elmondta: úgy érzi, a díj az egész kárpátaljai magyar közösségnek szól, leginkább annak a munkának, amit a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán kollégáival végez. Juhász Judit a díjátadón hangsúlyozta: öt évtizedes munkássága alatt mindig törekedett arra, hogy megfelelően használja, ápolja az anyanyelvét. Számára az egyik legnagyobb öröm a Kazinczy-verseny létjogosultsága, amely a mai napig – évtizedek óta – segíti a szép magyar beszéd ápolását az általános iskolákban és a középiskolákban.

Díjat adott Deutsch Tamás Rónai Egonnak

Kihirdették a Magyarország 365 fotópályázat idei díjazottjait, íme a legjobbnak ítélt képek

Kitüntette a közmédia Kudlik Júliát, Siklósi Beatrixot és Dobos Menyhértet – összesen 10 kategóriában adtak át elismeréseket

Kiosztották a Junior Prima Díjakat – elismerést kapott a Mandiner, a Forbes, az Index, az MTVA és a Pénzcentrum munkatársa

Borítókép: Vinkó József és Borbás Marcsi a Gasztroangyal című televízióműsorban. Forrás: a Magyar Konyha közösségi oldala.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások