fbpx

Lincseléstől tart Szerbiában a Médiatanács, felfüggeszti működését a grémium

Az Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület tanácselnök-helyettesének otthonára rövid időn belül másodszor is horogkeresztet fújtak.

A szerbiai Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület REM Tanácsa úgy döntött, hogy felfüggeszti az intézmény munkáját – írja a Szabad Magyar Szó. A döntés legfőbb oka az indoklás szerint az, hogy „komolyan veszélybe került a testület munkája és a tanács tagjainak, illetve az intézmény valamennyi munkatársának biztonsága.”

A közlemény szerint  már évek óta nyomásgyakorlásnak van kitéve a REM, részben az ellenzéki pártok, részben a független sajtó, és részben a civil szektor részéről, ez pedig a testület szerint közvetlenül veszélyezteti annak munkáját.

„Azután, hogy az N1 és a Nova S televíziók nem kaptak engedélyt, a REM tagjait közvetlenül is a lincselés veszélye fenyegeti. Az úgynevezett ötödik hullámhossz pályázati kiírása után a nyomások nyílt fenyegetésekké terebélyesedtek. Annak ellenére, hogy a törvény tiltja a tanács és az intézmény tagjaira történő nyomásgyakorlást, a pályázati dokumentáció elbírálásának folyamata során tapasztalt fenyegetések mind erőteljesebbek”

– írják, hozzátéve, hogy a REM tanácselnök helyettesének épületére nemrég másodszor is horogkeresztet festettek fel.

„Világos, hogy ezeknek a szimbólumoknak milyen üzenetük van. A sajtószabadságért való küzdelem ürügyén, az elsötétített képernyőkkel és az épületekre festett fekete horogkeresztekkel ez a kvázi-újságíró, kvázi-politikai és kvázi-demokrata járvány a múlt szellemeit idézi meg, a totalitárius rendszereket, a lincset és az üldöztetést. Az ilyen nyomásgyakorlás ellentétben van a demokratikus alapelvekkel, amelyek azon a feltételezésen alapulnak, hogy tolerálják a másként gondolkodást és az intézmények függetlenségét” – áll a közleményben.

A REM tanácsa azt kéri azoktól a politikai erőktől akik szerint, „Szerbia fejlődése előrébb való a személyes érdekeknél”, hogy védjék meg Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testületet és tegyék lehetővé számára a törvények által előirányozott munkát.

A TV2 Csoport mégis elengedte Szerbiát, legalábbis egyelőre

A magyarországi adófizetők milliárdjaiból szerzett Szerbiában az Orbán-kormány médiabefolyást

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Borító: A REM ülése (forrás: rem.rs)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások