fbpx
VV11, Való Világ 11, VV11Reni, VV Reni

Megszólalt az RTL a VV11-ben történt durva agresszió ügyében

Korábban egy ismert büntetőjogász és egy civil jogvédő is bűncselekménynek nevezte a Való Világ 11. évadában történteket, Osváth Zsolt youtuber pedig a látottak miatt bejelentette, hogy mégsem hajlandó népszerűsíteni az RTL+ szolgáltatást, melyen keresztül a reality 24 órában látható. Az RTL most reagált a történtekre elítélve az erőszakot és a Media1-nek küldött válaszában különböző vállalásokat tett az üggyel kapcsolatban.

Mint arról a Media1 kedden beszámolt, Osváth Zsolt, a Zshowtime nevű YouTube csatorna népszerű youtubere, a Konyhafőnök című műsor egyik szereplője (aki a Való Világ egy korábbi évadában maga is részt vett) videóban számolt be arról, hogy az előzetes megállapodás ellenére nem vállalja el a nemrég indult RTL+ streamingszolgáltatás népszerűsítését, mivel olyan jeleneteket látott a jelenleg látható Való Világ 11. évadában, amelyekkel nem tud azonosulni, azok ugyanis traumatizálták.

Osváth bűncselekménynek nevezte az adásban látottakat. Rajta kívül Mérő Vera civil jogvédő és dr. Ragány Zoltán büntetőjogász, egyetemi mesteroktató is azt állította a videóban, hogy a VV 11. évadában az egyik villalakó, bizonyos VV Rico Btk-ba ütköző dolgokat tett egy másik játékossal, VV11Renivel szemben, megrángatta őt és a lábát mellette fenyegetőleg a falhoz tette, miközben torkaszakadtából agresszívan beleüvöltött Renáta arcába, illetve lekurvázta és arról beszélt, hogy az illető hímvesszőket vesz a szájába. Osváth videója szerint ugyanez a játékos, VV Rico egyszer valakit megrúgott „játékból”. A műsorban egyébként előfordult az is, hogy egy másik szereplőt valaki közelről leköpött.

Mérő Vera emberi jogi aktivista nem csak a játékost, de az RTL-t is bírálta a helyzetek szerinte egyáltalán nem megfelelő kezeléséért. Ragány Zoltán büntetőjogász arról beszélt, hogy amennyiben a sértett 30 napon belül bírósághoz fordul a történtek miatt, és a bíróság neki ad igazat, az elkövetőre akár 1 év szabadságvesztés is kiszabható tettleges becsületsértésért. A büntetőeljárás azonban csak akkor fog megindulni, ha a jelenleg még a villában lakó sértett határidőre magánvádas eljárást indít játékostársa ellen, de a jogász szerint elképzelhető, hogy az illető nincs is tisztában vele, hogy vele szemben bűncselekményt követtek el, és erre nem is figyelmeztette senki. VV11 Reni egyébként nagyon kiborult az események után: a műsorban a titokszobában sírva beszélt a történtekről.

RTL: nem célunk az erőszak népszerűsítése, épp ellenkezőleg

A Media1 még kedden kérdésekkel kereste meg az RTL Magyarország Marketing és Kommunikációs Osztályát, ahol ma, nem sokkal ezelőtt azt válaszolták, hogy

„a Való Világgal nem célunk az erőszak bármilyen formáját népszerűsíteni. Ellenkezőleg: a műsor készítői az erőszak minden formáját, így a verbális erőszakot is elítélik. A közvélekedéssel ellentétben azonban a villában zajló eseményekre nincs teljes ráhatása a műsor készítőinek. A műsor és a műsorsugárzás jellege miatt a szereplők viselkedését, a villában történt eseményeket valós időben a műsor készítői nem tudják befolyásolni. A villalakókat akkor zárjuk ki a játékból, ha a velük előzetesen megismertetett szabályok szerint saját, vagy mások testi épségét veszélyeztetik. A szóban forgó eset kapcsán a játékosok tájékoztatást kaptak a műsor készítőitől arra vonatkozóan, hogy milyen jogi lehetőségeik vannak.”

Szakembereket hív a csatorna a villalakókhoz

Az RTL-nél hozzátették, hogy a villában történt események kapcsán azt tartják a leghatékonyabb eszköznek, ha a műsorban látottakat mind a játékosok, mind pedig a nézők számára kontextusba helyezik. Ezzel kapcsolatban az elkövetkező hetekben kifejezetten az erőszakmentes kommunikációval foglalkozó háttérműsort is készítenek majd, de ennél is fontosabb, hogy a villalakóknak szakemberek fogják megmutatni az erőszakmentes, asszertív kommunikáció alapjait, és azt, hogy milyen hatékonyan lehet ezeket a kommunikációs formákat használni a mindennapi konfliktusok kezelésében.

„A célunk éppen az, hogy ilyen esetek után segítsük a villalakók közti konfliktus feloldását, megmutassuk, hogy egyes magatartásformáknak milyen következményei lehetnek és melyek a konfliktuskezelés elfogadható módjai, ezzel segítséget adva a konfliktusok kezeléséhez nem csak a szereplőknek, de a nézőknek is. Szerződésekkel kapcsolatban, azok titoktartásra vonatkozó pontjainak értelmében kizárólag a szerződő féllel egyeztetünk, arról harmadik félnek, jogszerűen eljárva, nem nyilatkozunk” – zárul a Media1-nek küldött írásos válasz.

Az ügy előzményeiről itt írtunk bővebben, illetve van az adásban történtekről videó is, melyet azonban csak erős idegzetű, nagykorú emberek számára ajánlunk.

Osváth Zsolt: Bűncselekmény történt a VV11 műsorában, szerződést bontok az RTL Magyarországgal (18+)

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borító: A Való Világ 11-et népszerűsíti az RTL egy közterületi plakáton Budapesten. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások