fbpx
Jelenet az „Embertől emberig” című dokumentumfilm-sorozatból. Forrás: Paprika Studios.

11 európai országban debütál az ukrajnai menekültekről szóló dokumentumfilm

Múlt hét csütörtöktől nem csak Lengyelországban, de a Viaplay platformján keresztül további tíz országban is elérhető az „Embertől emberig” című, ukrajnai menekültek életét bemutató, a budapesti központú Paprika Studios által készített mini dokumentumfilm-sorozat.

Amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, egyetlen ország sem fogadott be annyi háború elől menekülő ukrán családot, mint a mindkét hadviselő országgal közös határral rendelkező Lengyelország. Ennek megfelelően talán egyetlen más nemzet sem rendelkezik olyan egyedülállóan mély bepillantással a háború elől menekülők és a segítségükre siető önkéntesek sorsába, mint maguk a sorozatot készítő lengyel filmesek.

A tíz részből álló, „Embertől emberig” című dokumentumfilm-sorozat nemcsak a háború sújtotta Ukrajnából menekülők drámai sorsát állítja középpontba, de azokat az érzelmeket, örömöket és nehézségeket is, amelyekkel a segítségükre siető lengyel önkénteseknek, aktivistáknak és hétköznapi embereknek kell szembenézniük. A produkció messze túlmutat a médiából ismert, háborús övezetekben és fronton zajló hadműveletek és a hátországban helytálló civilek tragédiájának és mindennapi nehézségeinek bemutatásán: a dokumentumfilm egyes epizódjai különálló emberek életére, sorsára és hányattatásaira koncentrál.

„Az »Embertől emberig« címadás utalás a jól ismert latin Homo homini lupus maximára (ember embernek farkasa). A háború kétségtelenül a legrosszabbat hozza elő az emberekből, de paradox módon esélyt is ad arra, hogy jót cselekedjünk. Ilyen pozitív jelenség volt az Ukrajnából érkező menekültek széles körű támogatása Lengyelországban is – nyilatkozta Kacper Lisowski, a sorozat vezető rendezője. Az »Embertől emberig« című film visszaadja az emberekbe vetett hitet, és korunk hőseit mutatja be, akik idejüket, energiájukat és pénzüket a rászoruló emberek önzetlen támogatására fordítják. Ez egyfajta emberi lecke, amelyre minden néző sokáig emlékezni fog.”

A sorozat bemutatója kapcsán Barbara Wisniewska-Grzesiak, a Viaplay Group munkatársa a Wirtualnemedia.pl portálnak így nyilatkozott:

„A dokumentumfilm sorozat egyedülálló betekintést nyújt abba a valóságba, amellyel a menekülteknek és a segítségükre siető lengyeleknek kellett szembenézniük a második világháború óta legnagyobbnak tekinthető európai válság korszakában”.

A sorozatot a Paprika Studios készítette, a sorozat producere a Paprika Studios lengyelországi vezetője, Kristoffer Rus, valamint Agnieszka Knysak-Sandecka volt. A sorozat ötletgazdája és több epizód rendezője Kacper Lisowski volt, illetve az egyes részek elkészítésébe olyan neves dokumentumfilm készítők is bevonásra kerültek mint Pawel Delag, Zuzanna Solakiewicz vagy Krystyna Walajtys-Lonisk.


A Paprika Studios 2007-ben jött létre, eredetileg Paprika Latino néven, alapítója a 2020-ban elhunyt Marschall Péter. Az azóta is budapesti központtal működő gyártócég jelenleg a svéd tulajdonú Viaplay Group cégcsoport – korábban Nordic Entertainment Group – tagja, mára 9 európai országban rendelkezik saját irodával. Csak a tavalyi évben 10 ország 14 televízió-társaságának közel 50 műsort, több mint 400 órányi szórakoztató tartalmat gyártottak.


 

Budapesti központtal működik Közép-Kelet-Európa egyik legjelentősebb műsorgyártója – interjú Erdős Ákossal, a Paprika Studios vezérigazgatójával

 

Budapesti partin ünnepelte Közép-Kelet-Európa egyik legjelentősebb műsorgyártója, a Paprika Studios a 15. születésnapját (FOTÓK)

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borítókép: Jelenet az „Embertől emberig” című dokumentumfilm-sorozatból. Forrás: Paprika Studios.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások