fbpx
Recep Tayyip Erdoğan török elnök.

Ezentúl akár 3 év börtönt is kaphatnak a „dezinformációt” terjesztő újságírók Törökországban – visszaélésekre adhat lehetőséget az új szabályozás

Egyre nagyobb bajban van a szabad sajtó az országban.

A török parlament tegnap, csütörtökön elfogadta a Recep Tayyip Erdoğan elnök által javasolt törvényt, amely a szólásszabadsággal kapcsolatos aggodalmak ellenére akár három év börtönnel is sújtaná az újságírókat és a közösségi média felhasználóit a „dezinformáció” terjesztéséért – írta a Reuters nyomán az Index.

A törvény 29. cikke szerint egytől három évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak azok, akik „félelemkeltés és a közrend megzavarása” céljából hamis információkat terjesztenek az interneten Törökország biztonságáról.

A kritikusok szerint a törvény visszaélésre ad okot, miután abban nincs egyértelműen definiálva a „hamis és félrevezető információ” fogalma.

Így a törvény visszaélésre adhat lehetőséget a bíróságoknak, amelyek a kritikusok szerint az elmúlt években agresszívan léptek fel a nyíltan másként gondolkodókkal szemben.

Török zászló, Törökország.
Török zászló. Fotó: stock / Depositphotos.

Egyre nagyobb bajban a török média

A jövő évben esedékes elnök- és parlamenti választások előtt a médiaszabadság kérdése egyre nagyobb jelentőséggel bír az országban, mivel a felmérések szerint Erdoğan és az AKP párt támogatottsága a legutóbbi szavazás óta erősen visszaesett.

A Reuters a közelmúltban egy vizsgálatot is végzett, mely rámutatott, hogy Törökországban a mainstream média a kormány által jóváhagyott szalagcímek szoros láncolatává vált, míg a kisebb, független és ellenzéki médiumok a szabályozói döntések terheitől szenvednek.

A Velencei Bizottság azt mondta, hogy különösen aggódik a törvény börtönre vonatkozó rendelkezésének következményei miatt, „nevezetesen az elrettentő hatás és az öncenzúra fokozódása miatt” a szavazás előtt.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Recep Tayyip Erdoğan török elnök. Fotó: stock / Depositphotos.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások