fbpx
Orbán Gábor, a Tilos Rádió ügyvezetője a Napi.hu podcastjában

Heteken belül visszakapcsolhatják a Tilos Rádió FM-adását az ügyvezető szerint

Orbán Gábor arról is beszélt egy podcastban, hogy mit gondol a Médiatanács pályázati eljárásáról, és hogy mit hozhat a Google pályázatán nyertes Koffair-projekt.

Interjút adott a Napi.hu podcastjának Orbán Gábor, a Tilos Rádió szeptember elején kinevezett ügyvezető igazgatója.

Az apropót az adta, hogy mint arról a Media1 már beszámolt, a rádió szeptember 3-án éjféltől elnémult az egyetlen FM-frekvenciáján a Budapest FM 90,3 MHz-en, miután az NMHH Médiatanácsa nem hosszabbította meg a médiaszolgáltató jogosultságát; az adás az azóta eltelt közel egy hónapban is csak az interneten volt hallgatható. A Tilos Rádió azonban elindult a frekvenciapályázaton, és mint az szeptember 22-én kiderült, újra elnyerték a korábban használt frekvenciát. A pályázaton nem volt nagy versengés: más nem indult az FM 90,3 MHz-ért a Tiloson kívül.

„A pályázatra adott reakciók, illetve annak az átpolitizálására engem nem lepett meg. Pedig erről nem volt szó… Persze, mindenbe bele lehet vinni a politikát, és mindenre rá lehet húzni, hogy akkor ez arra egy reakció. De ez így egy tévedés. Egyetlen rossz része volt a sztorinak, az, hogy nekünk az FM-en el kellett hallgatni, mert a frekvenciapályázat és a lejáró engedélyek nem fedték le teljesen egymást… De egy korrekt eljárásban vettünk részt, és szakmai döntés született”

– jelentette ki Orbán Gábor, a rádió új ügyvezetője a Napi.hu podcastjában a Médiatanács pályázatának döntése kapcsán. Az ügyvezető szerint ez a történet itt véget is ér, mert a közösség döntött úgy, hogy tovább akarja csinálni azt, amit évtizedek óta végez, és az 500 oldalas pályázat pedig végül megfelelő biztosíték volt ahhoz, hogy további 10 évre megkapják a sugárzási engedélyt.

Várhatóan október végéig visszakapcsolhatják a Tilos Rádió FM adását

A beszélgetésben arra is fény derült, hogy folyamatban van az FM-frekvenciára történő visszaköltözés. A Médiatanács várhatóan napokon belül elkészíti a szerződést, amit egy engedélyezési eljárás néhány hetes procedúrája követ, és október végén ismét a 90,3 MHz-en szólhat a közösségi rádió – közölte Orbán Gábor.

Mint ismert, a szabályok értelmében a rádiós frekvenciapályázatok győzteseivel legfeljebb 45 napon belül kell megkötni a hatósági szerződést, és a médiaszolgáltatónak ezután 120 napja van a médiaszolgáltatás megindítására. Orbán Gábor szavai alapján viszonylag gyors visszakapcsolás várható.

Kereshetővé válik a Tilos archívuma

Mint arról a Media1 beszámolt, a Tilos Rádió és a Civil Rádió, valamint a Nyelv és Tudomány konzorciumának Koffair nevű projektje is nyert a Google News Initiative Europe pályázaton. Erre a hírünkre is rákérdezett a Napi.hu, amiről Orbán Gábor elmondta:

„Egy-másfél év alatt eljuthatunk vele oda, hogy elkezdhetjük alaposan feldolgozni az archívumunkat. Mi ezt magunk között nemzeti kincsnek nevezzük, és ha sikerül, a Tilos több mint 30 éves működéséből nagyjából 20 év műsorfolyamát lehetne keresőszavas megoldással feldolgozni és kereshetővé tenni.”

A teljes beszélgetés a Napi.hu YouTube-csatornáján tekinthető meg:

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Orbán Gábor, a Tilos Rádió ügyvezetője a Napi.hu podcastjában
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások