fbpx
Orosz propaganda.

Orosz és kínai propagandát terjesztő hálózatokat kapcsolt le a Facebook tulajdonosa, a Meta

A közösségimédia-óriás értesítette az FBI-t a történtekről.

Két különálló, Kínából és Oroszországból irányított, titkos befolyásolási akciókat folytató fiókhálózatot kapcsolt le a Facebookot és az Instagramot is tulajdonló Meta – írta a CNN nyomán a Népszava.

„Olyan hamis fiókokat üzemeltettek, melyek amerikai felhasználónak adták ki magukat. Úgy próbáltak beszélni mint az amerikaiak és olyan megosztó belpolitikai témákban kezdeményeztek beszélgetéseket mint az abortusz vagy a fegyvertartás”

– közölte a Meta a kínai hálózatról.

Facebook, Meta.
Fotó: stock / Depositphotos

A hálózat 80 fiókból állt, és a közösségimédia-óriás adatai szerint az Egyesült Államok, valamint Csehország felhasználóit célozták meg azok a posztok, melyek Pekingben, munkaidőben születtek – ugyanis ezek aktivitása egybeesett a kínai munkaidővel.

A fiókok egy része konzervatív amerikaiaknak adta ki magát, míg mások Floridában, Texasban és Kaliforniában élő liberálisoknak adták ki magukat a Meta szerint. A céljuk az volt, hogy a különféle posztok alatt elhelyezett kommentekkel vitákat generáljanak.

Az orosz hálózat ennél is nagyobb volt

Az orosz változat a kínainál is sokkal nagyobb volt; több ezer fiókot és oldalt tartalmazott, és több közösségi médiaplatformon is a Kreml propagandáját terítették, valamint közel 100 ezer dollárt költöttek el reklámra a Facebookon és az Instagramon.

A Meta hangsúlyozta, hogy egyik kampányt sem tulajdonítja orosz vagy kínai szervezeteknek, csak állította, hogy ezeket a fiókokat ebben a két országban működtették.

Az orosz kampányban a The Daily Mail, a The Guardian, valamint a Bild és a Der Spiegel című német lapok külsejét utánzó hamis oldalakat is regisztráltak. A Meta megjegyezte: a The Guardiant utánzó weboldal egy olyan cikket tett közzé, amely azzal vádolta Ukrajnát, hogy megrendezett volt a bucsai mészárlás.

Törölte az „orosz Facebook” mobilalkalmazását az Apple

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások