fbpx
Palik László és Enyedi András, a Manna FM ügyvezető igazgatója

Palik László kezdeményezésére elindult a HelpU Radio – a Manna FM adja hozzá a hátteret

A Manna FM új, interneten elérhető kistestvére, a Palik László javaslatára létrejött ukrán nyelvű HelpU Radio az Ukrajnából menekülni kényszerülő embereket látja el hasznos információkkal. A cél az önzetlen segítségnyújtás a túléléshez.

„Az ukrajnai háború kitörése óta már több mint 7,5 millió ember hagyta el Ukrajnát, és ez a szám az év végéig akár 10 millióra is nőhet az előrejelzések szerint”

Palik László elmondása szerint ezek a rendkívül rémisztő számok és az ezek mögött meghúzódó drámák váltották ki belőle azt, hogy elkezdett azon gondolkodni, hogyan lehetne segíteni annak a rengeteg ukránnak, akik otthonaik elhagyására, és megszokott eddigi életük felhagyására kényszerülnek az Oroszország és Ukrajna közötti, február óta tartó háború következtében. Akik gyakorta mindenüket hátrahagyva menekülnek a borzalmak elől.

Újságírók állnak egy katonai csapás során megsérült lakóház mellett Kijevben 2022. április 29-én.
Újságírók állnak egy katonai csapás során megsérült lakóház mellett Kijevben 2022. április 29-én. Fotó: stock / Depositphotos

Rádión érkezik a segítség

„A menekülők többsége nő és gyermek, akik információk és sokszor pénz nélkül kénytelenek elindulni az ismeretlenbe. Három gyermekes apukaként azon kezdetem el gondolkodni, hogyan segíthetnénk ezeknek a bajban lévő ukrán családoknak, így jutott eszembe az ötlet, hogy a digitalizáció adta lehetőségeket kihasználva indítsuk el a HelpU Radiót. Még csak egy éve, hogy részese vagyok a Manna FM csapatnak, mégis a Manna FM egész stábja, élén az ügyvezető igazgatóval, Enyedi Andrással azonnal lelkes lett az ötletemtől és a Manna FM szűkös költségvetése ellenére hajlandó volt áthúzni a cég már kész éves büdzséjét, vállalta a költségeket, hogy csapatot építhessünk, applikációt készítsünk, tehát belevágjunk az információs csatorna megvalósításába és hátsó szándék nélkül, önzetlen segítséget nyújtsunk. A Manna FM a stúdióját is az induló online rádió rendelkezésére bocsátja, azokat a HelpU Radio stábjával közösen használja” – mondta el Palik László.

Bárhonnan elérhető a segítő HelpU Radio

A HelpU Radio adását az ukrán menekültek a világ bármely pontjáról hallgathatják, ahol van internet, és ezáltal hasznos és értékes információkhoz juthatnak. Nem csak értékes információkat kapnak: a lelkileg is rendkívül nehéz pillanatokban mentálisan segítheti őket az 300 ukrán zenéből álló kínálat és azok a nemzetközi zenék, amiket otthon is gyakran sugároztak a rádiók, mielőtt az oroszok megtámadták a hazájukat.

A HelpU Radio stábjának egy része a Manna FM stúdiójában 2022.09.05-én, a rádió indulásakor
A HelpU Radio stábjának egy része a Manna FM stúdiójában 2022.09.05-én, a rádió indulásakor

A HelpU Radio hivatalosan szeptember 5-től, mától érhető el az Androidra és Apple iOS okoseszközökre letölthető applikáció segítségével.

„Köszönöm Enyedi Andrásnak és a Manna FM-et működtető cégnek, hogy azonnal felkarolta az elképzelést, és hogy nem az volt részükről a kérdés, hogy mibe fog mindez kerülni a rádiónak, hanem a kivitelezés részleteiről kezdődött el az egyeztetés” – tette hozzá Palik László.

A menekültek 3 csoportja jelenti a rádió célcsoportját – mondta el az ismert tévés-rádiós műsorvezető, a HelpU ötletgazdája.

Az első célcsoportot az úton lévők jelentik, akiknek utazási információkat, pédául vonatokkal, repülőkkel kapcsolatos információkat adnak. A második csoportba azok tartoznak, akiknek már legalább valamilyen fedél (például egy sportcsarnok) van a feje fölött, és most kell megtervezniük, hogy hogyan is folytatják tovább életüket, merre mennek tovább, hol tudnának végül letelepedni legalább addig, amíg béke nem lesz. A HelpU Radio a menekülők harmadik csoportjának is nyújt információs csomagot például a helyi szokásokról, a letelepedés menetéről, a beilleszkedésről.

A nap 24 órájában, sok élő és hasznos műsorral jelentkezik az új rádió

A HelpU Radio a nap 24 órájában elérhető. Palik László a Media1 érdeklődésére azt mondta, hogy nagyjából napi 8 órányi élő műsort készítenek egy 10 fős stábbal (melynek tagjai főleg ukránok), ezenkívül további 8 órában a már elhangzott műsorokat ismétlik. A fennmaradó időben szólnak a lélekjavító zenék.

Palik László a Media1 kérdésére elmondta, hogy a főszerkesztő Sipőcz József lett. A csapatban természetesen mindenki beszél ukránul, de van, aki magyarul és angolul is, ami nagyban segíti a rádiós stáb munkáját. Találkozhattunk is a stábtagokkal, akik között fiatal és idősebb ember is képviselteti magát.A HelpU Radio logója

Mellőzik a háborús híreket

Palik László kérdésünkre elmondta, hogy a HelpU Radio háborús híreket egyáltalán nem ismertet, nem közölnek információkat a csapatok előrenyomulásáról. A miértre vonatkozó kérdésünkre Palik azt felelte:

azért nem, mert épp a háború, a rémségek elől menekültek el ezek az emberek, és inkább pozitivitást szeretnének átadni a menekülőknek.

Emellett, ha valaki mégis háborús hírekre vágyik, arra megvannak a megfelelő csatornák, hírportálok, hírrádiók, és az otthonmaradóktól is nyilván folyamatosan érkeznek ilyen jellegű információk akár telefonon – véli Palik László.

A HelpU tehát inkább egy tematikus, a menekülők életének értéket adni akaró, hasznos, a bajban lévő nőknek és gyerekeknek segíteni próbáló rádió szeretne lenni.

A rádióban kizárólag ukrán nyelvű műsorok hangzanak el, és a HelpU Radio applikáció is kizárólag ukrán nyelven működik.

A Manna FM is tanulhat az ukránoktól

Enyedi András, a Manna FM ügyvezetője a stáb és a rádió hétfői bemutatásakor felidézte, hogy közel egy éve kötöttek szakmai szövetséget Palik Lászlóval, hogy vegyen részt a Manna FM rádiós tartalomgyártásában, fejlesztéskeben. Ez nagyjából egybeesett azzal, hogy eldöntötték, az FM mellett az online platformokon való jelenlétet is igyekeznek hangsúlyossá tenni.

„Amikor Palik Laci megkeresett ezzel a kezdeményezéssel, hogy mi lenne, ha az ukrán menekülteket segítő rádiót indítanánk, azért mondtam azonnal igent, mert jól illeszkedik mindez ahhoz, amit a Manna FM képvisel: az értékközpontúsághoz, a pozitivitáshoz. A Manna FM nem először karol fel karitatív célokat, de itt most ennél is többről van szó, és szakmailag is izgalmas, hogy hogyan építünk fel egy félig-meddig új rádiót a Manna FM mellett, és ezzel hogyan lehet hatékonyan segíteni. Tulajdonképpen egy világrádióról van szó, hiszen a neten keresztül nem csak a Magyarországra érkező ukránokhoz tudunk szólni” – mondta Enyedi András.

Enyedi András hozzátette, hogy az új applikációt, illetve a HelpU Radiot az ukrán menekültek által gyakran használt közösségi médiás platformokon, például Facebook csoportokban és másutt, például az ukránok körében népszerű Telegram applikációban is igyekeznek ismertté tenni, ez ügyben a HelpU csapata is sokat tanulhat az ukránoktól. Ott vannak ezenkívül Facebookon, Instagramon, és saját honlapot is indítottak a rádiónak.

Egyedül vágtak bele, de nyitottak együttműködésre

Az ügyvezető a Media1 kérdésére hangsúlyozta: egyáltalán nem az a szempontjuk, hogy ebből üzletet csináljanak, hiába profitorientált vállalkozás a Manna Vision Kft.

Kérdésünkre elárulta, hogy sem alapítványok, sem állami vagy egyéb szervezetek nem segítették az indulást, meg sem próbálták keresni ezeket a szervezeteket, de nyitottak rá, ha bárki akár még most is szeretne velük együttműködni. Reklámbevételekre nem számítanak, tehát ez tényleg egy társadalmi felelősségvállalási projekt a rádiós cég részéről.

Palik László a Media1 kérdésére azt mondta, hogy elég speciális talk music rádióról van szó, ezért elindításakor még sok mindent ki kell kísérletezni, ilyen például, hogy napon belül mikor lehet a legjobban megszólítani a potenciális hallgatókat, hiszen a közönség egy része meglehetősen sanyarú körülmények között, éjszaka is úton van. Itt tehát máshogy alakul a főműsoridő, mint egy hagyományos beszélő rádióban, ezért is döntöttek úgy, hogy bizonyos információkat naponta többször is sugároznak, ismételnek.

Az összesen 10 fős stábot egyébként Sipőcz József főszerkesztő vezeti. Palik László a Media1 kérdésére azt mondta a bejáráskor, a napi szerkesztői munkában ő maga nem tud részt venni egyéb elfoglaltságai miatt, nem szól bele a munkába, de szíve egyik nagyon fontos projektjének tartja mindazt, ami most megvalósul a rádióban az ő ötletére, és reméli, hogy minél több családnak tudnak segíteni ezáltal a kollégái.

Hiányosságot talált a Médiatanács a Tilos Rádió frekvenciapályázatában – hiánypótlás miatt tovább marad néma a Budapest FM 90,3 MHz frekvencia

Frissítés 2022.09.27.

Palik László, a HelpU Radio ötletgazdája volt a Media1 vendége – a beszélgetés IDE kattintva érhető el.

Szívszorító interjú Palik Lászlóval

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is, ide kattintva.

Borító: Palik László és Enyedi András, a Manna FM ügyvezető igazgatója
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások