fbpx
Földes András, a Telex távozó videósa

Távozik Földes András, a Telex Pulitzer-emlékdíjas munkatársa

Földes András 22 évvel ezelőtt kezdett a „régi” Indexben, majd a tömeges távozások után a Telex alapító stábjának is tagja volt. A Media1 most megtudta, hogy távozik a Telextől. Telefonon érdeklődtünk az okokról Földesnél és a lap vezetésénél.

A „régi” Index és a Telex videós anyagainak nézőinek aligha kell hosszan bemutatnunk Földes Andrást, aki számos fontos tudósítást, videós riportot készített, legutóbb például a háború sújtotta Ukrajnából, de ott volt Afganisztánban is, vagy ha egészen a közelmúltra, néhány napra nézünk vissza, a hétvégi Pride-ról is ő készítette a Telex számára a helyszíni videós riportot. Nevére kattintva nagyon sok fontos videós riport érhető el a volt indexesek, köztük Földes által 2020 őszén megalapított lapban, és a Telex támogatói számára szervezett mozis találkozón is nagy érdeklődés kísérte a filmjét. Videós riportjaiért több díjat is kiérdemelt az elmúlt években, kapott például Minőségi Újságírásért Díjat és Fejlesztési Újságírói Díjat is – ezekről a Media1-en itt írtunk, de ha kicsit régebbre nyúlunk vissza, 2018-ban Pulitzer-emlékdíjat is kapott. A médiaszakma fortélyait az Indexnél tanulta ki, ahol 2000 óta, vagyis szinte a lap indulásának kezdetétől dolgozott, azt megelőzően világjáróként eljutott Pakisztánba, Iránba, Dél-Amerikába és a világ számos más országába.

Egyébként Földes volt az, aki egy partizánakcióval is tiltakozott Dull Szabolcs indexes menesztése miatt 2020 júliusában, amiről itt írtunk. Ezúttal azonban a Dull Szabolcs főszerkesztette Telex és közte befejeződik a közös munka.

A Media1 kérdésére, hogy miért távozik a Telextől, melynek kétségkívül egyik fontos arca volt, sok értékes anyaggal, Földes András azt mondta, az elmúlt években valóban több konfliktuszónából készített videókat, igyekezett mindig első kézből tudósítani, és olyan hosszabb, informatívabb anyagokat megvalósítani, amelyek által a nézők alaposabban is elmélyedhettek a témákban – jelenleg is várakozik tőle például egy 40 perces kisfilm a szerkesztőségi rendszerben –,  azonban az elmúlt időszakban egyre inkább úgy tűnt számára, hogy a Telex a klasszikusabb hírvideós irányba megy el, és a Földes által képviselt irány eltér attól, ami felé a Telex mozog. Mivel Földes szerette volna folytatni mindazt, amit eddig is csinált, végül megegyeztek, hogy távozik.

„A távozásommal megnyílik a tér az előtt, hogy ezt a munkát valahol máshol tovább folytassam a későbbiekben” – mondta a Media1-nek.

Hozzátette, megérti, hogy minden cégnek (lapnak) megvan a maga profilja, tehát valahol nem is árulnak eperfagyit, másutt viszont rendkívül népszerű, és ilyenkor, ha a cukrászmester minden áron eperfagyit szeretne készíteni, miközben ez nem illik bele az adott cukrászda profiljába, akkor átmegy máshová, amelynek a profiljába jobban beilleszthető.

„Bár a videók valóban népszerűek voltak, a mozis bemutató is sikeres lett, és a tartalmak a nemzetközi médiában is megállták a helyüket, de nem találtunk olyan konstrukciót, ami mindkét félnek elfogadható lett volna, nem lehetett ezeket beilleszteni a Telex irányai közé. Az volt a legegyszerűbb mindkét félnek, ha az elképzeléseimet máshol próbálom megvalósítani, ahol a videókkal kapcsolatos elképzeléseim egyeznek a fejlesztési irányokkal” – mondta Földes a Media1 érdeklődésére.

Földes úgy véli, hogy ezek a riportok azért is fontosak, hiszen a fake news és a bizonytalan információk világában a nézők első kézből, a helyszínről kaphatnak megkérdőjelezhetetlen tájékoztatást, mint ahogy ez történt például az ukrajnai háború vagy Afganisztán esetében is.

Kérdésünkre, hogy van-e már hol folytatnia a munkát, azt mondta:

„Mindig szerkesztőségben dolgoztam a 2000-es évek óta, ezt tervezem most is, hogy valamelyik médiumon belül próbálom megvalósítani az elképzeléseimet. Jelenleg is három ilyen nagyobb, teljesen előkészített riportom van, remélem, hogy lesz olyan érdeklődő médium, ahol ezeket hamarosan megvalósíthatom, publikálhatom. Jelenleg beszélgetéseket folytatok arról, hogy mely médium lehet ez. Ha eldől a kérdés, megígérem, hogy tájékoztatom erről a Media1-et.”

Földes András azt mondta, bár régebb óta beszélgettek arról, hogy az elképzeléseit hogyan lehetne beilleszteni a Telex koncepciójába, még viszonylag friss a döntés, ezért még vannak tisztázandó kérdések, például a függőben lévő 40 perces anyag megjelenése kapcsán, de reméli, hogy ugyanolyan konfliktusmentesen és jó hangulatban tudják a lezárást is véghez vinni a Telex.hu-val, mint ahogy az elmúlt években közösen dolgoztak.

„A Telex egyik alapítója vagyok, kezdetektől ott voltam, ezért sok szállal kötődöm a céghez, ezért is remélem, hogy sikerül konfliktusmentesen zárni.”

Földes végül így zárta a beszélgetést:

„Sajnálom, hogy így alakult, mert tök jó volt a Telex.hu-val közösen dolgozni, de remélem, hogy hamarosan újra az olvasók-nézők láthatják a munkáimat.”

A Media1 telefonon érte el Kárpáti Mártont, a Telexet működtető Van Másik Kft. ügyvezetőjét is, aki így nyilatkozott:

„Kizárólag szakmai jellegű eltérő koncepciók vezettek végül ahhoz, hogy közös megegyezéssel befejezzük a közös munkát Földes Andrással, akinek sok sikert kívánunk.”

Dull Szabolccsal, a Telex főszerkesztőjével is beszéltünk, aki hasonlóképp nyilatkozott:

„Többféle konstrukciót próbáltunk ki, hogy milyen módon tudunk együtt dolgozni, de most úgy döntöttünk közösen, hogy külön válnak az útjaink, mert nem találtuk meg a legjobb együttműködési módot, de sajnáljuk, hogy így alakult.”

További hírek érhetők el a Media1-en.

Megtalál minket Facebookon is.

Borító:Földes András, a Telex távozó videóriportere
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások