fbpx
Műhold.

Orosz propagandát terjeszt egy francia állami műholdas cég, az Eutelsat – felszólítást küldött neki és a hatóságoknak a Riporterek Határok Nélkül

A párizsi központú újságírói szervezet az Eutelsat műholdas cég mellett a francia hatóságokat is sürgeti, hogy tegyenek azonnali lépéseket az álhírterjesztés felszámolására.

A párizsi központú Riporterek Határok Nélkül (RSF / Riporters Without Borders) a Media1.hu-nak is megküldött pénteki közleményében azt írta, hogy a francia Eutelsat közreműködik az orosz propaganda terjesztésében, miközben a cég legnagyobb részvényese a francia állam.

Mint írták, az Eutelsat két műholdját is arra használja, hogy orosz tévécsatornákat terjesszen Oroszországban, például a Rosszija 1-et, Perviy 1-et és az NTV-t, melyek dezinformációkat terjesztenek az oroszok ukrajnai háborújával kapcsolatban.

Az RSF kiemelte: mindez ráadásul nagyon jövedelmező az Eutelsat számára, melynek Oroszország a második legnagyobb ügyfele. A francia cég orosz tevékenysége a 2020/21-es árbevételének 6,3 százalékát tette ki, megközelítőleg 76 millió euró értékben.

A Riporterek Határok Nélkül felszólította az Eutelsatot, hogy szüntesse be az orosz propaganda támogatását a terjesztéshez szükséges eszközök biztosításával, és azonnal hagyjon fel azzal, hogy a dezinformációból és a cenzúrából hasznot húz. A szervezet a francia hatóságokat sürgeti, hogy tegyenek azonnali lépéseket az elfogadhatatlan helyzet felszámolására.

Korábban egy magyar kábelszolgáltató, a TARR Kft. is terjesztett orosz propagandát, ők ezt kifejezetten az uniós tilalom ellenére tették. Néhány nappal azonban azután, hogy a Media1 ezt megírta, a magyarországi műsorterjesztő végül felhagyott ebbéli tevékenységével.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások