fbpx
cenzúra

Nyílt levélben fordultak Putyinhoz külföldi ügynökké nyilvánított médiumok

Az idegen ügynök törvény 2017-es elfogadása óta egyes médiumok bezártak, de is előfordult, hogy egyenesen betiltottak egy sajtóorgánumot.

Több mint egy tucat független médium írt alá egy nyílt levelet, melyben a „külföldi ügynök” megjelölések leállítását kérik – számolt be a Reuters.

Oroszország megmaradt független médiumai azt kérték Vlagyimir Putyintól és más vezető kormányzati tisztségviselőktől, hogy állítsák le az újságírók elleni fellépéseket, melyek értelmében az elmúlt években az ország néhány kiemelt kiadóját külföldi ügynökké nyilvánították, vagy teljesen betiltották.

Több mint egy tucat médium, így például a Meduza, a TV Rain (Dozsgy TV) és a Novaja Gazeta írta alá a nyílt levelet az orosz kormánynak címezve, melyben azt kérik, hogy távolítsák el a független újságírókat és kiadóikat a feketelistáról, és helyezzék hatályon kívül a „külföldi ügynökökre” és a „nemkívánatos szervezetekre” vonatkozó törvényeket.

„Meggyőződésünk, hogy ezek az események egy összehangolt kampány részét képezik a független orosz média megsemmisítéséért, melynek »bűnösségét« az okozza, hogy őszintén teljesítik szakmai feladataikat az olvasókkal szemben”

– írják levelükben, és hozzáteszik, hogy követelik a kampány azonnali leállítását.

A legnagyobb orosz kiadókat és a független újságírókat egy 2017-es törvénnyel nyilvánították külföldi ügynökké, melynek értelmében előírták, hogy kötelesek minden általuk készített tartalomnál nyilatkozatot tenni erről, továbbá jelentést kell tenniük finanszírozásukról. A listán szerepel például az Egyesült Államok által finanszírozott Szabad Európa, a rigai központú Meduza és az iStories oknyomozó hírportál is.

Az azóta eltelt négy év alatt egyesek felhagytak tevékenységükkel (ilyen a VTimes), de voltak, akiket egyenesen betiltottak – mint például a Proekt oknyomozó médiumot.

Az elmúlt időszakban orosz újságírók tüntetést szerveztek Moszkvában. Külföldi ügynökké nyilvánították a The Insider című oknyomozó hírportált is. Egyébként nem jobb a helyzet Fehéroroszországban sem, ahol éppen a napokban oszlatták fel az ország újságíró-szövetségét.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások