fbpx
Könyvek, olvasás.

Értelmetlen és cinikus döntésnek tartja a kata megváltoztatását a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése

A tegnap elfogadott törvény visszavonását követeli a könyvszakma, mert az veszélybe sodorhatja a szabad szellemi foglalkozású szakembereket.

Egy mai, szerdai, a Media1-hez eljuttatott közleményében reagált a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) a tegnap elfogadott, a kata adónem (azaz a kisadózó vállalkozók tételes adója) szabályainak jelentős változásáról szóló törvényre. (Ahogy arról beszámoltunk, ősztől nem választhatják a katázást azok, akik cégek számára állítanak ki számlákat.)

Mint írják: a tagságuk a magyar könyvpiac több mint 90 százalékát fedi le. A könyvkiadás a kreatív ipar zászlóshajója, munkavállalói jelentős része – a többi kulturális ágazathoz hasonlóan – szabad szellemi foglalkozású katás vállalkozó, akinek élete 24 óra alatt egzisztenciális és gazdasági értelemben ellehetetlenült.

„Értelemszerűen az írók, költők, szerkesztők, illusztrátorok, könyvtervezők, grafikusok, tördelők, műfordítók nem magánszemélyek, hanem könyvkiadók megbízásából dolgoznak, keresik kenyerüket, bevételeikből tartják el gyerekeiket, családjukat. Csak a nagyobb cégek tudnak főállásban alkalmazni szerkesztőket, tördelőket, de munkaviszonya írónak, műfordítónak szinte soha nincs. Szellemi szabadfoglakozást űznek”

– húzták alá.

Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE)

Egyébként is gondterhes időket él át a szakma

Kitértek arra is, hogy a könyvszakmára az elmúlt 2-3 évben nehéz idők jártak a koronavírus miatti boltzár, az elmaradt könyvvásárok, a papírhiány és durva papírárak, az infláció, és a költségek növekedése miatt, ami főleg a kis- és mikrovállalkozásokat, műhelyeket tépázta, ritkította. Ezenkívül fenyegetőnek nevezték a könyvvásárló értelmiségi és középosztály anyagi helyzetének romlását is.

„Csatlakozva és összefogva a magyar kultúra alkotó vállalkozásaival kérjük, hogy a törvényhozók vonják vissza az átgondolatlan, társadalmi vitát és érdemi előkészítést nélkülöző törvényt. Ne tegyék tönkre igazságtalanul alkotó emberek és családok életét a könyvkultúra brutális rombolásával. A közjót szolgáló emberek érdemtelen áldozatai az értelmetlen, cinikus és eredményét tekintve kétséges döntésnek”

– zárult a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének közleménye.

Mint arról a Media1 beszámolt, a kata módosítása ellen a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) is tiltakozik, és alkotmányellenesnek nevezte azt. A könyvelők, és az informatikusok is tiltakoznak.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások