fbpx
Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ)

A MÚOSZ is tiltakozik a kata „alkotmányellenes” módosítása ellen

Alkotmányellenesnek tartja az adónem szabályainak megváltoztatását a legnagyobb hazai újságíró-szövetség.

Tiltakozik a kata módosítása ellen a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) – közölte honlapján egy keddi állásfoglalásban az újságírói szervezet.  Mint írták: a hirtelen döntéssel százezrek, köztük sok újságíró megélhetését nehezítette meg az Országgyűlés.

Hozzátették: a katát leginkább a szellemi szabadfoglalkozásúak – köztük a szabadúszó újságírók – választották, mert így egy kedvezményes, havi fix adó befizetésével, minimális adminisztrációval dolgozhattak legálisan. A korábbi kormányzati nyilatkozatok szerint ezzel jól járt a költségvetés, jól járt az adózó is.

„Ma ennek vége. A Parlament pár órás vita után 120 igennel, 57 nemmel, 1 tartózkodással megszavazta az új törvényt, melynek értelmében szeptembertől a katások csak magánszemélyeknek dolgozhatnak majd, amivel az újságírók számára ellehetetlenítette a katás adózást. A döntés alkotmányellenes. A vállalkozók között úgy tesz különbséget, hogy annak nincs jogilag és gazdaságilag igazolható alapja. Diszkriminatív az a megkülönböztetés is, hogy ugyanazért a munkáért magánszemélynek kiállítható katás számla, de cégnek, államigazgatási szervnek, meg önkormányzatnak nem. A vállalkozás szabadsága ezen a módon nem korlátozható az Unióban”

– írják.

A MÚOSZ emiatt tiltakozik a törvénymódosítás ellen, amellyel az adószabályokat eszeveszett gyorsasággal változtatják meg, tekintet nélkül arra, hogy mi történik az érintettekkel. „Kezdeményezzük minden érintett szakma képviselőinek bevonásával a konzultációt, ahogy azt a törvényhozási törvény elő is írja a törvényhozás számára” – zárult az állásfoglalás.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások