fbpx
Török zászló, Törökország.

Terrorizmussal vádolnak 16 újságírót a török hatóságok

A török újságíró-szövetség az ügy kapcsán az ország sajtószabadságának legsötétebb időszakának nevezte a mostanit.

Terrorista szervezethez tartozásra hivatkozva helyeztek vád alá 16 újságírót a török hatóságok tegnap, csütörtökön Diyarbakirban – számolt be a hvg.hu az AFP hírügynökség nyomán, mely bírósági jegyzőkönyveket idézett.

A döntés előzménye, hogy június 8-án igazoltattak, majd őrizetbe vettek 20 újságírót, akik a kurdbarát Népi Demokratikus Párthoz közel álló lapoknál dolgoztak. Közülük 16-ot vádoltak most meg azzal, hogy terrorista szervezet tagjai, 4 újságírót pedig feltételesen szabadlábra helyeztek.

A helyi média beszámolói szerint az újságcikkeik tartalmáról hallgatta ki őket az ügyész.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök.
Recep Tayyip Erdoğan török elnök. Fotó: stock / Depositphotos

Reagált a hírre Nazim Bilgin, a török újságíró-szövetség elnöke is egy nyilatkozatban, melyben a török sajtószabadság legsötétebb időszakáról beszélt.

Szerinte a vádemelések előzménye az a parlamenti törvénytervezet, amely cenzúrát vezetne be az országban, börtönnel fenyegetve minden újságírót és állampolgárt, aki álhírnek minősíthető információkat terjeszt.

A tervezetet szerdán bizottsági szinten már elfogadta a török parlament.

A Népi Demokratikus Párt a török parlament harmadik legerősebb pártja, és a hivatalban lévő török államfő szerint a terrorszervezetként számon tartott Kurd Munkáspárt (PKK) fedőszervezete. A HDP-nek 2016 óta több száz tagját tartóztatták le, legfőbb vezetője, Selahattin Demirtas pedig jelenleg is börtönben van.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások