fbpx
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. június 17-én.

KATA-átalakítás: Gulyás Gergely újabb részleteket árult el a tervezett változásokról

Emelik az adónem keretét, valamint véget vetnének a bujtatott foglalkoztatásnak is.

Ami miatt bevezették a katát, annak feleljen meg, ez a cél a kedvezményes adónemmel kapcsolatban – mondta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a mai, pénteki Kormányinfón a 24.hu tudósítása szerint.

Mint arról a Media1 beszámolt, május közepén Varga Mihály pénzügyminiszter (akkor még miniszterjelöltként) beszélt először a parlamenti meghallgatásán a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) átalakításáról. Később Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt arról egy lapinterjúban, hogy támogatná a kata eltörlését.

Számológép, kalkulálás, pénzügyek.
Fotó: stock / Depositphotos

A hírekre a Minősített Könyvelők Egyesülete úgy reagált, hogy csak finomítani kéne az adónemen, ugyanis a nagyjából 400 ezer egyéni vállalkozó megélhetését nagyban érintené a kata megszüntetése. Ezzel egyidejűleg a Demokratikus Koalíció (DK) egy petíciót indított az adónem eltörlése ellen.

Gulyás: januártól lépnek életbe a változások

A mai kormányinfón Gulyás elmondta: a tervek szerint havi másfél millió forintra emelik a kata keretét, így ez éves szinten 18 millió forint bevételre lehet majd elég.

Ez a hagyományos kis egzisztenciák számára lesz továbbra is jó adózási forma – példaként említette az újságírókat és a fodrászokat.

Annak viszont véget vetnének, hogy bújtatott foglalkoztatásra használják fel a katázást a cégek. A változtatások január elsejétől fognak életbe lépni Gulyás szerint.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. június 17-én. Fotó: MTI/Soós Lajos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások