fbpx
Bartók Rádió.

35. születésnapjára ünnepi műsorfolyammal készül a Bartók Rádió

Jubileumához érkezik a közmédia komolyzenei rádiója.

A Bartók Rádió május 23-án a Muzsikáló reggelben, délelőttben és délutánban, és az Évfordulók című félórás magazinműsorában is megemlékezik a rádió 35. születésnapjáról – derült ki a MédiaKlikk portálon megjelent közleményből.

Mint azt felidézték, az egykori Magyar Rádió 3. műsora 1987. május 23-án vette fel Bartók Béla nevét, és ettől kezdődően már döntően a komolyzenei tartalmak kapták a főszerepet az állomáson.

A Bartók Rádió programkínálatának alapját magyar és külföldi, archív és friss komolyzenei felvételek, élő, interaktív magazinműsorok, rögzített és élő hangversenyek, operaközvetítések adják. Ezek mellett a rádióban hangsúlyos szerepet kap a népzene, a filmzene és a dzsessz, illetve a kortárs zene is. Szorosan együttműködnek a nagy hazai komolyzenei műhelyekkel mint a Zeneakadémia, az Operaház vagy a Müpa, és testvérintézményükkel, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseivel.

A világ szinte összes jelentős koncertterméből hallhatók hangversenyek a csatornán, amely a legrangosabb hazai helyszínek mellett minden évben kapcsolja a Musikverein bécsi újévi hangversenyét, és a Bayreuthi Ünnepi Játékok néhány előadását, illetve rendszeresen közvetít a New York-i Metropolitan Operaházból.

A Bartók Rádió stúdiója.
A Bartók Rádió stúdiója. Fotó: M1 / adáskép

Számos kampány és program fűződik a rádió nevéhez, ilyen a Bartók Rádió Napja, az Újévi nyitány – melyet az M5 kulturális csatornával és a Zeneakadémiával közösen rendeznek – vagy a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek Napja. Néhány éve újraindult a Zenei Lektorátus intézménye; a szakmai grémium éves szinten több zeneszerző pályamunkáját bírálja el, a nyertes művekből a Bartók Rádió stúdiófelvételeket készít, részben a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek előadásában, mellyel jelentősen támogatja a kortárs alkotásokat, és gazdagítja az MTVA archívumát. A csatorna külön kortárszenei seregszemlét is rendez, ArTRIUM címmel.

„A Bartók Rádió nemcsak a muzsikusoké és a komolyzene rajongóié, hanem mindenkié, aki kultúrára, minőségi tartalomra vágyik. Alapvető célunk, hogy azok az értékek, amelyeket a Bartók Rádió közvetít, minél több emberhez eljussanak. Fontos küldetésünk a törzshallgatóinkat megőrizni és egyben tovább bővíteni a táborukat, nyitni a fiatalabbak felé – olykor könnyebb hangvétellel, népszerű műsorokkal. Sokan ugyanakkor azért hallgatják a Bartók Rádiót, mert hozzánk menekülnek a világ zajától – ennek a lelki nyugalomnak, kiegyensúlyozottságnak, harmóniának a közvetítése rendkívül fontos a számunkra. Egyszerre élményt adunk, szórakoztatunk és közérthető módon ismereteket terjesztünk”

– mondta Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások