fbpx
Bődey János: Anya éljen, ezt az egy ajándékot kérték karácsonyra (Telex.hu). 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Megnyitott a 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás, átadták az EMMI és a MÚOSZ nagydíjait is

A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya és a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében ma, kedden 11 órakor megnyitotta kapuit a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat díjnyertes képeiből rendezett 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás. A megnyitó egyben díjátadó is volt, ahol átadták a MÚOSZ és az EMMI nagydíjait.

A kiállítást a szervezők a Media1.hu-nak megküldött közleménye szerint Rédei Ferenc Balogh Rudolf-díjas, Fotóriporteri Életműdíjas fotóriporter nyitotta meg.

A megnyitó egyben díjátadó is volt, a két nagydíjast, a tizennégy kategória első három helyezettjét és a különdíjak nyerteseit ekkor köszöntötték a rendezők Tettemanti Béla által tervezett oklevelekkel.

  • A MÚOSZ Nagydíját a legkiemelkedőbb teljesítményért Móricz-Sabján Simon (Mediaworks / Világgazdaság): Második élet című képriportjával érdemelte ki.
  • Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozott André Kertész-nagydíjat a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért Bődey János (Telex.hu): Anya éljen, ezt az egy ajándékot kérték karácsonyra című munkájával nyerte el.
Móricz-Sabján Simon: Második élet (Világgazdaság). 40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Móricz-Sabján Simon: Második élet (Világgazdaság). 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Két további díjat is átadtak

A pályázattal párhuzamosan a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya meghirdetett egy tervezői díjat és egy könyvpályázatot is.

  • Molnár István-díj a legjobb képhasználatért – egy szabadon választott megjelent vagy tervezési fázisban lévő, fotósorozatot bemutató layout.
    • A díj nyertese Heltai Ákos tipográfus. A díj felajánlója és 10 esztendeje támogatója: Michael Gervers és Marc Gervers.
  • Gera Mihály-díj az elmúlt 5 év legszebb fotóalbumáért, amelynek képanyagát magyar, határon túli magyar, vagy Magyarországon élő külföldi szerző(k) fényképezte. A zsűri a fotóanyag minőségén és eredetiségén kívül a tipográfia és a nyomtatás minőségét is figyelembe vette.
    • A díj nyertese: Fortepan Masters – Kollektív fotográfia a 20. századból című kötet; ötletgazda és művészeti vezető Barakonyi Szabolcs, kreatív koncepció: Salát Zalán Péter, felelős kiadó Simó György, szerkesztő: Szilágyi Róza Tekla.

A kiállítás megnyitásával egyidőben jelenik meg Az év fotói album, amely harminc éve kísérője a Magyar Sajtófotó Pályázatnak és Kiállításnak. A kötetben valamennyi díjnyertes fotó megtalálható, ezeken kívül a szerkesztő, Bánkuti András válogatást közöl a tavalyi esztendő eseményeit leginkább jellemző, pályázatra beküldött fotókból. Az év fotói album a Nemzeti Múzeumban, a Capa Központban és az év során még néhány könyvesboltban megvásárolható.

A 40. Magyar Sajtófotó Pályázat nyerteseiről már korábban beszámoltunk, a díjazottakat ide kattintva tekintheti meg.

Kiállítás nyílik az elmúlt 40 év sajtófotóiból is

A közlemény szerint MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztály elnöksége úgy gondolta, az évforduló jó alkalom a visszapillantásra, így idén kiállítást rendeztek, Válogatás 40 év legjobb magyar sajtófotóiból címmel a Capa Központban. Ez a kiállítás április 20-án nyílt meg és május 29-ig látogatható. Ehhez a kiállításhoz is megjelent egy fotóalbum, 40 év fotói címmel, amelyben Hajdú Éva bevezető tanulmánya után Bánkuti Andrásnak, a kiállítás kurátorának a válogatását nézhetik végig az érdeklődők az elmúlt négy évtized sajtófotó pályázataira benyújtott képekből.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Bődey János: Anya éljen, ezt az egy ajándékot kérték karácsonyra (Telex.hu). 40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások