fbpx
Kamera, sajtó, média.

Erőszakkal építenek propagandamédiát a megszállt ukrán területeken az oroszok

Egy, még a megszállás előtt bezárt helyi ukrán lapot például kiadtak ugyanazzal a névvel, immáron orosz propagandával.

Miután az Azovi-tenger teljes ukrajnai szakasza felett megszerezte az ellenőrzést az orosz hadsereg, a médiában is megkezdték az átrendezést az orosz agresszorok – számolt be a BBC nyomán a Telex.

Szerhij Sztarusko bergyanszki újságíró arról számolt be, hogy 50 munkatársával együtt öt órán keresztül volt fogságban azt követően, hogy egy katonai egység megszállta a szerkesztőség épületét.

Sztaruskót arra kényszerítették, hogy kamera előtt álljon ki az oroszok mellett, és ítélje el az ukrán „nacionalista” vezetést.

„Azt mondták, ez most már Oroszország és ha élni akarsz, akkor együttműködsz” – idézte fel a történteket az újságíró, akit többször is bántalmaztak, de végül sikerült elmenekülnie.

Ma már csak orosz adók foghatóak az elfoglalt Bergyanszkban. Ezeket a 2014-ben elfoglalt Krímből sugározzák, és szó sem esik bennük a háborúról.

Orosz és ukrán zászló.
Orosz és ukrán zászló. Fotó: stock / Depositphotos.com

Hasonló tapasztalatokról számolt be a szintén orosz ellenőrzés alá került Melitopol városából Mihajlo Kumok is. Őt felelősségre vonták, amiért megszállónak nevezte a lapjában az orosz erőket. És bár az újságot ő bezárta, az orosz megszállás alatt valakik ismét kiadták azt, ugyanazon a néven, orosz állami propagandával.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások