fbpx
A szlovén Nova24TV honlapja.

Feljelentést tesznek az Orbánhoz közeli magyar körök szlovén médiafinanszírozásai miatt

Bizonyos pénzmozgások az Orbán Viktor szlovén szövetségesének számító Janez Janša megválasztását segíthették. Az ügy kivizsgálására már egy vizsgálóbizottságot is felállítottak.

Hivatali visszaélés, valamint hűtlen kezelés gyanújával büntetőfeljelentést tesz a Telekom Slovenije, a Szlovén Demokarata Párt (SDS), valamint a NovaTV24.si és több természetes személy ellen Jani Möderndorfer (LMŠ), az ügyben létrejött vizsgálóbizottság alelnöke – számolt be a novice.svet24.si tudósítása nyomán a Telex.

Jani Möderndorfer önállóan tette meg a feljelentését, miután állítása szerint a bizottság elnöke maga is a kormánypárt oldalán áll az ügyben, miközben a beszerzett dokumentáció alapján – állította Möderndorfer – a NovaTV24 működése és gazdasági adatai egyértelműen vitathatók.

A gyanú szerint bizonyos pénzmozgások Orbán Viktor szlovén szövetségese, a jobboldali Szlovén Demokrata Pártot vezető Janez Janša megválasztását voltak hivatottak segíteni.

Janez Janša (SDS) szlovén miniszterelnök.
Janez Janša (SDS) szlovén miniszterelnök. Fotó: Nova24TV / Facebook.com

A szlovén pénzmosás elleni hivatal is vizsgálódik

Möderndorfer azt is bemutatta, hogy miként finanszírozták főleg magyar pénzből, „szalmacégeken” keresztül a NovaTV24-et Schatz Péterrel és az R-Post-R-rel a háttérben – a televízió Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz közel álló emberektől kapott pénzt.

A szlovén pénzügyminisztérium pénzmosás elleni hivatala vizsgálatot indított a SDS körüli médiacégek ügyében, amelyben elsősorban a szlovén Ripost (mai nevén: R-Post-R), Schatz Péter és Adamik Ágnes pénzügyeire voltak kíváncsiak.

Mint arról mi is beszámoltunk, március végén a Szabad Európa a szlovén Mladina lappal közösen írta meg, hogy Kosik Kristóf (aki Rogán Antalnak és Habony Árpádnak is dolgozott) a 2018-as szlovén választási kampány alatt összesen egymillió eurót utalt át a Szlovén Demokrata Párthoz (SDS) közel álló tévét és újságokat tulajdonló két magyar befektetőnek, Schatz Péternek és Adamik Ágnesnek (aki 2020 óta Kovács Ágnesként szerepel a cégnyilvántartásban).

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan jutott több milliárd forintnyi euró a szlovén SDS propagandáját közvetítő médiacégekbe, ide kattintva olvasható el a korábbi írásunk.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: A szlovén Nova24TV honlapja. Fotó: nova24tv.si
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások