fbpx
Különböző médiumok mobilalkalmazásai.

Egy amerikai kísérlet rámutatott, hogyan befolyásolja az emberek véleményét a pártkötődésű média

Azt nézték meg egy tanulmányban, hogy a Fox News republikánus nézőinek változik-e a véleménye, ha négy héten keresztül a demokraták felé hajló CNN-t nézik.

Az Open Science Framework tanulmányára a Népszava online kiadása bukkant.  A kísérletről a következőket írták:

„Egy, a való világban végzett kísérletben tanulmányozzuk a pártkötődésű média hatását. 2020 szeptemberében felkértünk olyan embereket, akik az erősen republikánus Fox News tévét nézik, hogy váltsanak a mérsékelten a demokraták felé hajló CNN-re. 15 dollárt fizettünk nekik óránként, hogy négy hétig naponta hét órában ez utóbbit nézzék. Ebben az időben a CNN News főleg a Covid-19-járványra, a rasszizmusra és Trump bizonyított tévedéseire, hibáira koncentrált. A Fox az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzdő radikális mozgalom, a Black Lives Matter tüntetésein tapasztalt erőszakot mutatta be, és azt, hogy Joe Biden demokrata elnökjelölt és a demokraták támogatják a tüntetéseket. Eközben a csatorna bagatellizálta a világjárvány súlyosságát”.

A Fox az egyik legnépszerűbb országos, szabadon hozzáférhető tévécsatorna Amerikában, főműsoridőben több mint kétmillió nézővel; a televízió erősen kötődik a Republikánus Párthoz, valamint annak ideológiájához. Ezzel szemben a CNN tavaly a tizenegyedik volt a kábeltévék nézettségi versenyében – szintén főműsoridőben –, valamivel több mint hatszázezer nézővel, akik mérsékelten a Demokrata Párt felé hajlanak.

 Megváltoztak a médiafogyasztási szokások

A tanulmány bevezetője úgy fogalmazott:

„annak ellenére, hogy a Fox nézői nagyon határozottan pártkötődésűek, a változás médiafogyasztási szokásaikban többrétegű hatásokat eredményezett a tényeket illető hiedelmeikben, hozzáállásukban, abban, hogy milyen kérdéseket gondolnak fontosabbnak általános politikai felfogásukban”.

Joshua Kalla, a Yale Egyetem politikatudományokkal foglalkozó adjunktusa, a tanulmány egyik szerzője szerint ez azt jelentette, hogy az emberek többet törődtek a koronavírussal, sokkal támogatóbbak lettek az e-mail szavazatokkal kapcsolatban (amelyeket a republikánusok és Donald Trump az elnökválasztás előtt és után is kifogásolt, mondván, hogy lesznek köztük elcsalt szavazatok), de negatívabban viszonyultak magához Trumphoz is.

Sőt, a CNN-t követő csoport tagjainak csökkent az elfogultsága is a Fox News iránt.

Például kevesebben értettek egyet azzal az állítással, hogy ha „ha Trump valami rosszat tenne, a Fox News beszámolna róla”.

Fox News
Fotó: stock / Depositphotos.com

Meglepő eredmények

Az eredmények a két szerzőt, David Broockmant (a Berkeley Egyetem politikai magatartást kutató adjunktusát) és a már idézett Joshua Kallát is meglepték, mivel a kísérletben résztvevők alapvetően meggyőződéses Trump-szavazó republikánusok voltak, akik erős elfogultsággal voltak a Fox News iránt, és utálták a CNN-t.

Kalla hangsúlyozta: annak ellenére is, hogy fizettek nekik azért, hogy a CNN-t nézzék, megváltoztak a hiedelmeik, valamint a véleményük is.

 Az is igaz, hogy a változások elhalványultak, miután megszűnt a fizetés.

A kísérlet mindössze négy hétig tartott, és további hosszabb és rövidebb távú kutatásokra, valamint a kísérlet fordított irányú (a CNN-nézők Fox Newsra kapcsolását vizsgáló) elvégzésére lenne szükség ahhoz, hogy tudományosan megalapozottabb eredményekről lehessen beszélni – fogalmazott a tanulmány nyomán a Népszava.

Konklúzió

A kísérlet egyik tanulsága, hogy senkit sem lehetetlen elérni. A politikai befolyásolásnak az a módja, amikor a pártos média egyszerűen figyelmen kívül hagyhatja a kényelmetlen történteket, komoly kihívást jelent a demokratikus elszámoltathatóság számára.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások