fbpx
Orosz és szlovák zászlók.

Leállították az egyik legolvasottabb orosz portált Szlovákiában

A szlovák védelmi miniszter az ügy kapcsán úgy fogalmazott, a lista hosszabb lesz.

Csütörtökön lekapcsolta a szlovák nemzetbiztonsági hivatal az egyik legolvasottabb oroszbarát oldal, a Hlavné správy (Fő Hírek) oldalát – számolt be a Denník N nyomán az Azonnali.hu.

A döntést megelőzte, hogy a szlovák parlament az előző héten – gyorsított eljárásban – elfogadott egy törvénymódosítást, mellyel a szlovák törvényhozás az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatos álhíreknek kíván gátat szabni.

A február 26-án elfogadott törvénymódosítás ideiglenes felhatalmazást adott a nemzetbiztonsági hivatalnak (NBÚ), hogy az kikapcsolja a „káros tartalmakat” és a „káros tevékenységeket” az interneten. Így a kibertámadások és a kártevő adathalász szoftverek mellett a súlyos dezinformációk és egyéb hibrid fenyegetések is a törvény hatálya alá esnek,

egyes oldalakat a rendőrség, a titkosszolgálat és a katonai hírszerzés javaslatára, vagy hivatalból is kikapcsolhat az NBÚ.

A magát konzervatív napilapnak nevező Hlavné správy-val utóbbi történt. A lap évek óta terjeszti a Kreml propagandáját. Nemrég Jaroslav Naď védelmi miniszter azzal utasította vissza egy sajtótájékoztatón, hogy válaszoljon a Hlavné správy riporterének a kérdésére, hogy a lapot közvetlenül az orosz nagykövetség finanszírozza, és erre bizonyítéka is van.

Bővülni fog a lista

Egy másik propagandaoldal azon Facebook-posztja alá, mely a Hlavné správy lekapcsolásával foglalkozott, maga a védelmi miniszter is hozzászólt:

„Igen, bizony. Mellesleg: a lista hosszabb lesz”

– írta Jaroslav Naď .

A Denník N azonban felhívja a figyelmet arra, hogy az NBÚ eljárása nem transzparens: a portálok kikapcsolásáról szóló határozat nem publikus, azt csak az adott oldal üzemeltetője kapja meg. Ha ő sem hozza nyilvánosságra a határozatot, a nyilvánosság nem tudja meg a lépés pontos okait.

Ukrán menekülteknek segít a TA3

A TA3 magán hírcsatorna kedden jelentette be, hogy ukrán nyelvű hírblokkot indít. A hírszolgáltatást a televízió elsősorban az Ukrajnából Szlovákiába menekült embereknek szánja, hogy segítsen nekik eligazodni. A hírszolgáltatást a Szlovákiában újságírást tanuló ukrán egyetemisták készítik.

A Media1 még a múlt héten szombaton megkérdezte a magyar Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól, terveznek-e fellépni a hazánkban is megjelent orosz propaganda ellen, de  azóta sem reagáltak. Mint arról már beszámoltunk, az Európai Parlament arra szólította fel a tagállamokat, lépjenek fel az orosz dezinformációs médiaszolgáltatások ellen, és nemrég lekapcsolták az RT (Russia Today) és a Szputnyik TV adásait.

Magyarországon a Koltay András vezette Médiatanács a napokban nyilatkozatban vette védelmébe az egyébként orosz propaganda terjesztésétől sem megriadó MTVA-t, és kritizálta az ellenzéket, mely az orosz propaganda jelenlétére hívta fel a figyelmet.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Borító: orosz és szlovák zászló. Fotó: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások