fbpx
rádió, hangolás, fm

A Szegeden a Rádió 1 hálózattal szövetkező Európa Rádió megnyerte a nyíregyházi frekvenciapályázatot

Összefoglaló a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának e heti üléséről.

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának csütörtöki, a Media1-hez eljuttatott közleménye szerint a héten mindösszesen egy rádiós frekvencia ügyében döntöttek: a körzeti vételkörzetű Nyíregyháza 100,5 MHz frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt pályázati eljárás nyertese az egyedül pályázó Európa Rádió Nonprofit Közhasznú Kft. (Az Európa Rádió 2017-ben a kormányközeli Rádió 1 hálózat partnereként vált ismertté, amikor az Európa Rádió Szegeden lemondott a frekvenciája közösségi jellegéről, kérte annak kereskedelmi jellegűvé alakítását, majd becsatlakozott a Rádió 1 hálózathoz.)

A Médiatanács e heti ülésén ezenkívül a látássérülteket segítő audionarráció ellenőrzésével kapcsolatos tanulmányt fogadott el, amiből kiderült, hogy az akadálymentesítési kötelezettség alá tartozó szolgáltatások – az RTL Klub, a TV2 és a Duna Televízió – mind adtak így műsorokat.

A tanulmány szerint jellemzően egy-egy saját gyártású sorozat aktuális epizódját látták el narrációval, de mozi- és tévéfilmekhez is biztosítottak segédletet. Bár stílusban és pontosságban a csatornák akadálymentesítési gyakorlata különbözött, a narráció mindhárom szolgáltatónál követhető volt. A Duna TV a vizsgált műsorórák több mint 18 százalékát látta el audionarrációval a vizsgált negyedévben.

Újra lehet pályázni műsorkészítési támogatásra

A médiahatóság bejelentette azt is, hogy idén is meghirdeti a Médiatanács a helyi és körzeti rádióknak szóló pályázatát a rendszeresen jelentkező hírműsorok, közérdekű szolgáltató- és tematikus magazinműsorok készítésére, amelyre a határon túlról is pályázhatnak.

A 360 millió forintos keretösszegű felhívásra négy fordulóban lehet jelentkezni 2022-ben és 2023-ban, az első fordulóban a pályázat beadásának határideje március 31.

Az igényelhető maximális támogatás hírműsoroknál 10 ezer, a másik két műsortípusnál 50 ezer forint adásonként.

 

Az NMHH Médiatanácsának ülésén vélhetően további más ügyekkel is foglalkoztak, az NMHH azonban egy ideje nem számol be a Médiatanács ülésén született valamennyi határozatról a sajtónak. Korábban több fontos döntést is megpróbáltak eltitkolni így: épp a múlt héten írta meg a Media1, hogy akkor például a HírTV és a Karc FM megbírságolását titkolták el.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások