fbpx
magyar Denník N / magyar N

Bejelentették, hamarosan elindul a Denník N önálló magyar hírportálja

Közösségi gyűjtés keretében 1072 ember összetett rá 91.483 eurót, hogy megvalósulhasson a szlovák Denník N magyar nyelvű független és kritikus tartalomszolgáltatása.

A Denník N, Szlovákia vezető, fizetőkapus hírportálja szombaton egy közleményben jelentette be, hogy elegendő összeg gyűlt össze ahhoz, hogy hamarosan elindíthassák magyar nyelvű projektjüket, amelyről  nemrég már hírt adtunk a Media1.hu-n, és amiről Szalay Zoltánnal, a Denník N projektvezetőjével beszélgettünk a Media1 podcastjában néhány nappal ezelőtt.

Azt írják a közleményben:

„Amikor a Denník N szerkesztőségében gondolkodni kezdtünk azon, hogyan szólíthatnánk meg a szlovákiai magyar olvasókat, hogy független és minőségi újságírást kínáljunk nekik, még nem tudtuk, hogy ez az elképzelésünk elég olvasó igényével találkozik-e. Kitűzött céljaink között szerepelt egy szerényebb, amelynek keretében egy magyar rovatot indítottunk volna napi kommentált hírösszefoglalóval, és egy ambiciózusabb, amely egy közepes magyar szerkesztőség felállítását feltételezte. Enyhe bizonytalansággal indítottuk útjára crowdfundingukat két héttel ezelőtt. A tervünkbe már viszonylag sok energiát fektettünk, miközben nem sejthettük, milyen valós igény mutatkozik iránta. Örültünk, hogy tervünket több szlovák és magyar személyiség is támogatta, tudósok és művészek, akiknek fontos a jó szlovák–magyar együttélés. Ez sem garantálta viszont, hogy elnyerjük az olvasók bizalmát. Elnyertük. A crowdfunding legmagasabb célját néhány nappal a lezárása előtt teljesítettük. Magyar projektünket 1072 ember támogatta, és 91 483 eurót gyűjtöttünk össze, amit az új szerkesztőség megalapítására fordítunk. Mindez nemcsak a mi ötletünk sikere, hanem a szlovákiai magyar közösségé is, amelynek láthatóan számít, hogy legyen szabad és kritikus sajtója, és a szlovákiai társadalomé is, amely nem közömbös közös ügyeink iránt.”

A Denník N ezután köszönetet mondott a támogatóknak, és jelezte: mindent megtesznek azért, hogy a bizalmukra a jövőben is rászolgáljanak.

A bejelentés értelmében a crowdfunding lehetővé teszi, hogy elindítsanak egy önálló magyar portált. Az új portál összeköttetésben lesz a Denník N-nel, amelynek legfontosabb cikkeit magyarul is közölni fogják. A szlovák olvasók is több olvasnivalóhoz fognak hozzájutni, mert a legjobb magyar cikkeiket szlovák fordításban is megjelentetik majd.

Denník N
A Denník N-nek nyomtatott lapja is van. Fotó: Denník N.

Nagyjából 10 fős szerkesztőségről van szó

Tudatták, hogy már el is kezdték a magyar szerkesztőség felállítását. A nagyjából tízfős csapat napi legalább két saját, hosszabb szöveget fog megírni, amit a hírrovat rövid hírei egészítenek majd ki. A szerkesztőség tagjait a következő hetekben jelentik majd be.

Azt ígérik, hogy a Denník N új, magyar nyelvű portálját már az idei második negyedévben elérhetik majd azok, akik előfizetést vásároltak a crowdfunding során, vagy ezt utólag megteszik.

„Nagyon örülünk, hogy olvasóink támogatták egy új, független és kritikus szlovákiai magyar lap megalapítását. Ez egy fontos pillanat nemcsak a jó újságírás fejlődése, hanem a szlovák–magyar kapcsolatok szempontjából is. Csak a tisztességgel ellenőrzött és világos összefüggésekbe ágyazott információk segítségével érthetjük meg jobban egymást, tekintet nélkül származásra, nyelvre és nemzetiségre” – zárul a közleményük.

A Denník N kapcsán ajánljuk a Media1 múlt heti podcast interjúját Szalay Zoltánnal, a beszélgetésben sok szó esett a Denník N működéséről és a szlovák és a szlovákiai magyar média helyzetéről.

Nagy mozgások a határon túli magyar sajtóban

A napokban nem csak a szlovák, de az erdélyi sajtóban is változások voltak: egyszerre távozott a Transindex.ro szerkesztőségének összes munkatársa politikai nyomásgyakorlásra panaszkodva. Nem a semmibe vágtak fejest: több hónapja tart az előkészítése egy Transtelex nevű projektnek, amit a magyar Telex.hu, az Index 2020-ban tömegesen távozó szerkesztőségének csapatával közösen indítanak.

A Media1 következő, jövő heti podcastjában Sipos Zoltánnal, az Átlátszó Erdély (atlatszo.ro) és Bodoky Tamással, az Átlátszó.hu főszerkesztőjével beszélgetünk az erdélyi magyar sajtó helyzetéről.

Még több hír érhető el a Media1.hu oldalon! Lájkolja be Facebook-oldalunkat és iratkozzon fel napi hírlevelünkre és RSS-hírfolyamunkra, hogy ne maradjon le a legújabb tartalmainkról!

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások