fbpx
Grétsy László a TV1 Álljunk meg egy szóra! című műsorában.

Eltávolították Grétsy László nyelvészt a Magyar Nyelvőr szerkesztőbizottságából

A történtek után további három fő is távozott a szerkesztőbizottságból.

Az Álljunk meg egy szóra! című, 1987 januárjában indult tévéműsorból is ismert Grétsy László nyelvészt 2022. február 1-jei hatállyal, alig két héttel a 90. születésnapja előtt eltávolították a Magyar Nyelvőr szerkesztőbizottságából – értesült a 24.hu.

Mint a lap fogalmazott, február 1-jével az alapító, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának elnökét képviselő Arató Balázs arról tájékoztatta a szerkesztőbizottságot, hogy Balázs Géza váltja a folyóirat felelős szerkesztői posztján a már korábban leváltott Keszler Borbálát, aki 2008 óta töltötte be ezt a tisztséget.

Erre válaszul a szerkesztőbizottság három tagja is úgy nyilatkozott, hogy februártól nem vállalják a szerkesztőbizottsági tagságot.

Új társaságnál a kiadás joga

Az 1872-ben, azaz éppen 150 éve alapított Magyar Nyelvőrt – a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvművelő Bizottságának folyóirataként – 1994-ig az MTA adta ki, majd ezt követően az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE). Mára a kiadói jogok a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságához (MNYKNT) kerültek.

A társaság elnöke 2012 óta Balázs Géza nyelvész volt, egészen 2021. szeptember 1-jéig, amikor is Arató Balázs váltotta a poszton.

Még Balázs Géza volt az elnök, amikor 2020. július 2-án közleményében az MNYKNT tudatta, hogy hozzájuk került a folyóirat.

Erről azonban a Magyar Nyelvőr szerkesztőbizottságát nem tájékoztatták a lap 2021. szeptember 24-én közzétett állásfoglalása szerint.

A szerkesztőbizottsági posztjáról lemondó három munkatárs, Laczkó Krisztina, Tátrai Szilárd és Tolcsvai Nagy Gábor a 24.hu-nak adott válaszukban úgy fogalmaztak, tudomásuk szerint az MNYKNT elnöke, Arató Balázs arra hivatkozva mentette fel Keszler Borbála felelős szerkesztőt, mert elvesztette a bizalmát iránta. Keszler Borbála előzőleg tájékoztatta a szerkesztőbizottságot arról, hogy az MNYKNT át kívánta alakítani a szerkesztőbizottságot és a folyóirat szakmai karakterét, amelyet ő nem támogatott. Azt egyébiránt Balázs Géza is elismerte, hogy az MNYKNT akkori elnökeként, azaz az alapítói jogok gyakorlójaként az átalakítási terveit levélben megosztotta Keszler Borbálával.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Borító: Grétsy László a TV1 Álljunk meg egy szóra! című műsorában. Fotó: panatta70 / YouTube
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások