fbpx
EU-s zászlók az Európai Parlament brüsszeli épülete előtt.

Vizsgálóbizottságot állít fel a Pegasus-botrány kivizsgálására az Európai Parlament

A lehallgatási ügy a következő időszakban egy Európai Néppárt által szervezett meghallgatáson, valamint az EP jövő heti plenáris ülésén is előkerül majd.

Független vizsgálóbizottság jön létre a Pegasus-botrány kivizsgálására az Európai Parlamentben (EP) – tájékoztatta a Media1-et a szerda délutáni, lapunkhoz is eljuttatott közleményében Donáth Anna európai parlamenti képviselő, a Momentum elnöke. A bejelentés a politikus Facebook-oldalán is elérhető.

Mint Donáth fogalmazott,

Róża Thun, Sophia in’t Veld és az én kezdeményezésemre a Renew Europe frakciónk sikerrel szólította fel a képviselők többségét, támogassák a vizsgálóbizottság felállítását, Orbán Viktor európai parlamenti meghallgatását és felelősségre vonását”.

Donáth Anna, a Momentum elnöke, európai parlamenti képviselője.
Donáth Anna, a Momentum elnöke, európai parlamenti képviselője. Fotó: donathanna.hu sajtószoba

A hvg.hu portálon az Eurologus hozzátette: az elhatározás viszonylag gyorsan megszületett, és egy héttel ezelőtt az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) foglalkozott a témával egy meghallgatás keretein belül. Ekkor például Panyi Szabolcs oknyomozó újságíró, a Direkt36 munkatársa, a megfigyelés egyik áldozata és a botrányt kirobbantó nemzetközi újságíró-csapat magyar tagja mondta el tapasztalatait.

Ezen felül a Pegasus-ügy egy másik testület előtt is előkerült. A külföldi befolyásolási kísérleteket tanulmányozó bizottság jelentésében elítélte, hogy állami szervek tömegesen és jogellenesen használták a Pegasus megfigyelőszoftvert újságírók, emberi jogi aktivisták és politikusok ellen – idézte fel az Eurologus.

NSO Group, a Pegasus gyártója
NSO Group, a Pegasus gyártója. Fotó: Stock / depositphotos.com

Az Európai Néppárt csütörtök délelőttre egy meghallgatást szervezett, amelyen felszólal például az ügyet kirobbantó Forbidden Stories két vezetője, valamint Szabó Máté, a Társaság a Szabadságjogokért szakmai igazgatója is. Ezen túlmenően a Pegasus-ügyről az EP jövő heti plenáris ülésén is szó esik majd.

A Pegasus-üggyel a Media1 is számos alkalommal foglalkozott, korábbi írásainkat ide kattintva találja meg.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel a hírlevelünkre is!

Borító: EU-s zászlók az Európai Parlament brüsszeli épülete előtt. Fotó: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások