fbpx
Az ATV székháza Budapesten

Megszüntette a NAV az ATV tulajdonosváltása kapcsán indított nyomozást

Nem valósult meg bűncselekmény az adóhatóság nyomozói szerint a tévétársaság tulajdonosi hátterében történt változásokkor. Bartus László feljelentő elégedetlenül és a nyomozókat, valamint a miniszterelnököt vádolva reagált a fejleményekre. Németh Sándor, az ATV tulajdonosa és Németh S. Szilárd vezérigazgató is reagált a hírre.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatóság Központi Nyomozó Főosztálya egy idén január 26-i keltezésű levélben arról értesítette az ATV mögött lévő cégstruktúrában több évvel ezelőtt történt tulajdonosváltás kapcsán a feljelentőt, hogy

„nem állapítható meg a rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján bűncselekmény elkövetése”, ezért a költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja ügyében indult nyomozást megszünteti

derül ki a nepszava.us nevű weblapról. (Az említett floridai honlapnak a névhasonlóság ellenére nincs köze a magyar Népszava című laphoz.)

Az említett amerikai honlap első kézből kapott információt a hatóságtól a nyomozás befejezéséről, ugyanis mint szavaikból kiderül, az említett feljelentő nem más volt mint Bartus László, aki az említett floridai weblapnak a főszerkesztője. Ő egyébként hosszú évek óta háborút folytat Németh Sándorral, a Hit Gyülekezete vezető lelkészével, az ATV tulajdonosával, akiről könyvet is írt a gyülekezettel való szakítása után.

A feljelentő annak kapcsán fordult a hatósághoz, hogy mint arról 2020 májusában az Átlátszó és a Magyar Hang nyomán a Media1.hu is részletesen beszámolt, Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze egy Liechtensteinbe bejegyzett vállalkozáson keresztül az ATV Zrt. többségi tulajdonosává vált. Bartus azt állította, hogy kár érte a tévétársaság egykori tulajdonosát, a Hit Gyülekezetét a tranzakció során. Az egyház részéről ezeket visszautasították, hasonlóképp a tévéhez, ahol azt nyilatkozták, hogy az ATV Zrt. a jogszabályoknak megfelelően működik és közvetett tulajdonosi körének részleges változására a jogszabályoknak megfelelően került sor, valamint azt állították, hogy a tulajdonosváltozás nem csökkentette a Hit Gyülekezetének az ATV Zrt.-ben közvetetten fennálló tulajdoni részesedését.

Bartus egyébként azt is kifogásolta, hogy a gyülekezeti vezető adómentesen kap kifizetéseket, de a NAV által kiadott határozat kimondta, hogy a vonatkozó jogszabályok alapján valamennyi egyháznál az egyházi személyek korlátlanul adómentesen juthatnak kifizetésekhez és velük szemben a jogszabály nem is ír elő adóbevallási kötelezettséget, így tehát a feljelentés ebből a szempontból sem megalapozott.

A honlap viszont azt állítja, hogy az adóhatóság minden bizonnyal nem végzett alapos munkát és nem nézett kellően a cégháló mögé, sőt bűnpártolást emleget, majd megvádolja Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy minden bizonnyal ő avatkozott közbe, a nyomozókat pedig a miniszterelnök „csicskásaiként” emlegeti.

Reagált a fejleményekre Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezetője és Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója

Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, az ATV tulajdonosa a hír kapcsán az alábbi rövid nyilatkozatot juttatta el a Media1 részére:

„Egy percig sem aggódtam emiatt a vizsgálat miatt, mert biztos voltam abban, hogy minden törvényesen és tisztességesen zajlott.”

Németh S. Szilárd, az ATV Zrt. vezérigazgatója ehhez hozzátette:

„Nem lehetett volna ennek a vizsgálatnak más eredménye, mert a vádak önmagában is nevetségesek voltak.”

További hírek érhetők el a Media1-en. Csatlakozhat hozzánk Facebookon is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások