fbpx
Közösségi média.

Ezek lehetnek az idei év közösségi médiás trendjei

Folyamatos növekedésben vannak a közösségi platformok, különösen a TikTok, melynek sikerét a konkurensek is igyekeznek meglovagolni a platformot jellemző mikrovideós formátum lemásolásával. Ilyen például az Instagram megoldása, a Reels is. Mik várható még 2022-ben?

Világszinten már több mint négy és fél milliárd ember használja rendszeresen a közösségi médiát, naponta átlagosan két és fél órát – olvasható a RECnGO hétfői, a Media1-hez is eljuttatott elemzésében.

Mint fogalmaztak, az utóbbi két évben közel egymilliárd fővel nőtt az aktív felhasználók száma, részben valószínűleg a pandémiával együtt járó korlátozásoknak is köszönhetően. Ezzel párhuzamosan a tartalomgyártó iparág (angolul: „Creator Economy”) is egyre nagyobb üzlet: világszerte már összesen több mint 50 millió amatőr és professzionális influenszert tartanak számon, a teljes piac mérete pedig éves szinten már közel 14 milliárd dollárra (4 340 milliárd forintra) rúg.

Folyamatos növekedésben a TikTok

Mára a világ lakosságának már több mint a fele (53 százaléka) rendszeres felhasználója valamelyik közösségi média platformnak: 2021 októberében már a 4,55 milliárd főt is elérte az aktív felhasználók száma. Az utóbbi időszak sztárja a TikTok, mely néhány év alatt rohamos tempóban növekedett, a közelmúltban elérte az egymilliárd felhasználót világszinten, míg itthon is már egymillióan használják a platformot.

A TikTok kizárólag mikrovideós tartalmaknak ad otthont,

a platform által preferált formátum pedig egyre inkább a többi vezető közösségi médium fejlesztési irányait is meghatározza.

A videós tartalmak így általánosságban is egyre dominánsabbá válnak a különböző felületeken, amit az is jól mutat, hogy a felhasználók világszinten már átlagosan 100 percet töltenek naponta online videónézéssel, ami a teljes közösségi médiahasználat oroszlánrészét teszi ki.

„A közösségi médiában egyértelműen a videós tartalmak váltak a legnépszerűbbé, ennek megfelelően a YouTube korábbi egyeduralma is megtörni látszik azzal, hogy számos új közösségi platform született és születik folyamatosan. Ezek új formátumokat is behoznak és befolyásolják mind a fogyasztói ízlést, mind a techcégek fejlesztési irányait. Ezzel párhuzamosan az influenszer-ipar is dübörög, Magyarországon is már több ezer fő foglalkozik influenszerkedéssel a közösségi médiában. Ez egy rendkívül dinamikusan változó világ, ezért is fontos, hogy kövessük a trendeket akár tartalomgyártói, akár vállalati marketinges oldalon”

– fogalmazott Szél Gergely, a videó streaming-megoldásokat fejlesztő magyar RECnGO ügyvezetője.

Melyek lesznek 2022 trendjei?

A RECnGO összegyűjtötte, mely trendek alakíthatják majd a 2022-es évet a közösségi médiában:

  • Egyre népszerűbbek a mikrovideók: ezek az 5 és 30 másodperc közötti hosszúságú online videók a TikTok sikerének köszönhetik egyre meghatározóbb szerepüket. A Facebook erre reagálva meg is alkotta saját mikrovideós platformját az Instagramon belül (Instagram Reels). A techóriás ezzel egyértelműen a formátumhoz szokott – főleg Z generációs – felhasználók kegyeit keresi, akik szerint a felület megszólalásig hasonlít is a nagy riválishoz. A Reels videók ráadásul 22 százalékkal több interakciót váltanak ki a „normál” videóknál.
  • Továbbra is dinamikusan növekszik a vlogok piaca: népszerűsége évek óta töretlen, ez az idei évben sem lesz másképpen, hiszen a statisztikák szerint az internethasználók 44 százaléka fogyaszt naponta ilyen jellegű tartalmakat. A formátum sikerét részben az adja, hogy a vlogok/vloggerek változatos témák széles spektrumát dolgozzák fel.
  • Vertikális videók: az Instagram történetek („Storyk”) és az IGTV (Instagram TV) által támogatott vertikális (függőleges) videós formátum is egyre inkább hódít, ez is fontos trend 2022-ben. A Facebook és a YouTube is alkalmas vertikális videók posztolására, ahogyan az a YouTube Shorts-on és egyéb tartalmakon keresztül is látható.
  • Egyre inkább előtérbe kerülnek az interaktív videók, melyeken keresztül a fogyasztók kapcsolatba léphetnek az általuk követett márkákkal és influenszerekkel –  erre pedig az interaktív videók lehetőséget kínálnak. Itt gondolhatunk az élő videós közvetítések során történő kommentelésre, vagy az Instagram történetekben a kérdések megválaszolására, vagy például a szavazásokra.
  • 2022 a sztorik éve: a sztori funkciót is egyre több platform vezeti be, és ezek is sikeresek. Mivel ezek a tartalmak csak korlátozott ideig (általában 1 napig) elérhetők a felhasználók, követők számára, ezért – az exkluzivitás érzésre építve – nagyobb érdeklődést és interakciót is váltanak ki jellemzően. Ezt mind az influenszerek, mind a márkák jól ki tudják használni.
  • Az „élőzés” is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a közösségi médiában: ez a formátum a spontaneitásával és azonnaliságával sokkal közelebb képes hozni a tartalom-előállítókat a közönségükhöz, a felhasználók sokkal emberibbnek és hitelesebbnek ítélik az élő tartalmakat. Ez jól tetten érhető abban is, hogy az élőzés háromszor hosszabb ideig képes lekötni a nézők figyelmét.
  • Továbbra is velünk maradnak az 5-20 másodperces videóhirdetések: a YouTube-on egyre több hirdető olyan rövid, 5-6 másodperces reklámvideókat használ, amelyek még a „hirdetés átugrása” gomb felugrása előtt befejeződnek. A hirdetések másik része, némileg hosszabb (15-20 másodperces), de összességében még mindig nagyon rövidnek számító videós hirdetésekből tevődik össze. Ezek a rövid reklámok mára alapvető megoldássá váltak a felületen hirdető márkák, szervezetek számára.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások