fbpx
Donáth Anna, a Momentum elnöke, európai parlamenti képviselője.

Pegasus-vizsgálóbizottság létrehozását javasolják EP-képviselők

Az ügy egyik társkezdeményezője Donáth Anna, a Momentum elnöke, európai parlamenti képviselője.

A liberális Újítsuk meg Európát! frakció azt követeli, hogy az Európai Parlament (EP) hozzon létre egy vizsgálóbizottságot a Pegasus kémprogrammal történt visszaélések kivizsgálására – írja a Népszava internetes kiadása.

A frakció azt követően szorgalmazza ezt, hogy kiderült (a Media1 is beszámolt róla), a lengyel kormány is felhasználta a szoftvert ellenzéki politikusok és aktivisták megfigyelésére.

Sophie in ‘t Veld holland EP-képviselő, a testület felállításának egyik kezdeményezője a politikai csoport által kiadott sajtóközleményben úgy fogalmazott,

teljes körű vizsgálatra van szükség a Pegasus kémprogram-botrány ügyében, miután egyértelmű jelek utalnak arra, hogy egyes kormányok bevetették ezt az eszközt a demokratikus ellenzékkel szemben.

Szerinte az Európai Bizottságnak követnie kell az Egyesült Államok példáját, és gyorsan feketelistára tennie a Pegasus anyavállalatát, az izraeli NSO Group-ot.

Magyar EP-képviselő is részt vesz a kezdeményezésben

Róża Thun, a lengyelországi Polska 2050 EP-képviselője és a momentumos Donáth Anna, a parlamenti vizsgálat társkezdeményezői szerint az EU-nak fel kell tárnia, hogy mi történt, és meg kell védenie az áldozatokat:

„Az Újítsuk meg Európát! frakció különbizottság felállítását követeli a megfigyelési botrány alapos kivizsgálására. Fel kell tárnunk, hogy milyen mértékben alkalmazták a kémszoftvert, és meg kell találnunk a Pegasus illegális uniós használatáért felelős személyeket”.

Donáth Anna a szerda délután közzétett Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott:

„A Pegasus-ügy a demokráciáról szól. Arról, hogy két tagállamban, Magyarországon és Lengyelországban lábbal tiporják a jogállamot, az emberi jogokat. Két kormány is terroristák ellen kifejlesztett kiberfegyvert vetett be a saját állampolgárai ellen. Ez elfogadhatatlan”.

Az Európai Parlamentben a jövő héten újraválasztják a tisztségviselőket, így ez lehet a legmegfelelőbb időpont arra, hogy a képviselők döntsenek új különbizottságok létrehozásáról – szögezi le a Népszava, hozzátéve, hogy a liberálisok kezdeményezése csak akkor valósulhat meg, ha a frakciók többsége felkarolja azt.

Az izraeli Pegasus kémszoftverrel több magyar újságíró és médiatulajdonos telefonját is feltörték, hogy tudtukon kívül megfigyeljék őket. Mint arról a Media1 is beszámolt, az ügy magyar vonatkozásairól egy nemzetközi oknyomozó csapat tagjaként a Direkt36 hozta nyilvánosságra tavaly júliusban. A lengyel kormány hétfőn ismerte be, hogy beszerezte a kémszoftvert. A Media1 témában született valamennyi írását, interjúját ide kattintva találja meg.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Donáth Anna, a Momentum elnöke, európai parlamenti képviselője. Fotó: donathanna.hu sajtószoba
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások