fbpx
Az NSO Group, a Pegasus kémszoftver gyártójának weblapja

Tiltólistára került a Pegasus kémszoftvert fejlesztő izraeli cég az Egyesült Államokban

Az NSO Group a jövőben nem vásárolhat árukat és szolgáltatásokat amerikai cégektől egy meghatározott engedély nélkül.

A Biden-kormányzat tiltólistára helyezte az izraeli NSO Group nevű céget, ami az utóbbi hónapokban a Pegasus kémszoftver fejlesztőjeként gyakran szerepelt a hírekben – írta a 444.hu a The Guardian nyomán.

Úgy találták, hogy a kémszoftver fejlesztőjének működése ellentétes az amerikai külpolitika értékeivel és céljaival, emellett fenyegetést is jelenthet az Egyesült Államokra.

A tiltólistára kerülés azt jelenti, hogy az NSO Group a jövőben nem vásárolhat árukat és szolgáltatásokat amerikai cégektől egy meghatározott engedély nélkül, de ezen felül árnyékot vethet a lépés az NSO Group minden nemzetközi együttműködésére, hiszen ezentúl minden kormánynak vagy cégnek meg kell fontolnia, együttműködik-e egy céggel, amit az amerikai kormányzat fenyegetésként kezel és szankciókkal sújt.

2021 júliusában a Direkt36 hozta nyilvánosságra, hogy egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként hozzájutottak egy adatbázishoz, melyben magyar vonatkozásokra is bukkantak, amiből kiderül, hogy az NSO által fejlesztett Pegasus kiberfegyverrel több magyar tényfeltáró újságíró, médiacégeket tulajdonló üzletember telefonját is feltörhessék. A Media1 valamennyi írását és egy hangzóanyagot a témában ide kattintva érheti el.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Az NSO Group, a Pegasus kémszoftver gyártójának weblapja
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások