fbpx
Jaroslaw Kaczynski

A lengyel kormány beismerte, hogy megvette a Pegasus kémszoftvert

Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke, miniszterelnök-helyettes elismerte, hogy Lengyelország megvásárolta a Pegasus kémszoftvert. Úgy tűnik, használták is.

Erről a Sieci nevű hetilap nyomán az Euronews számol be.

Kaczynski azt mondta, a szolgálatoknak rendelkezniük kell ilyen típusú felszereléssel. Arra a kérdésre, hogy a varsói kormány használta-e az izraeli kémprogramot az ellenzéki politikusok megfigyelésére, úgy felelt, a szoftvert „számos országban a bűnözés és a korrupció elleni küzdelemben használják”. Ez pedig a bíróságok és az ügyészek ellenőrzése alá tartozik.

Lengyelországban „az ilyen tevékenységek ellenőrzési rendszere az egyik legszigorúbb Európában” – szögezte le a PiS elnöke, aki az ellenzéki kijelentések kapcsán úgy fogalmazott, „sok hűhó semmiért”.

Az izraeli NSO cég által kifejlesztett Pegasus szoftver meg tudja szerezni a megtámadott mobiltelefon összes adatát, sőt, a készülék kameráját és mikrofonját is képes észrevétlenül bekapcsolni.

Mint arról a Media1 beszámolt, Lengyelországban egy ügyvéd, egy bíró és egy ellenzéki politikus esetében is felmerült, hogy tudtukon kívül a telefonjaikra telepítették a kémprogramot, amelyet 5 millió euróért szerezhettek be.

A napokban a hírekben az felmerült, hogy Magyarországgal és Lengyelországgal szerződést bontott az NSO Group, a program gyártója, azonban nem sokkal később kiderült: félreértésről lehetett szó, és kétségessé vált, hogy sor került-e szerződésbontásra.

2021 júliusában, egy nemzetközi oknyomozó csapat tagjaként a Direkt36 arról írt, hogy Magyarországon is újságírókat, valamint médiatulajdonosokat figyelhettek meg a Pegasus kémprogrammal a hatóságok – több ismert személyt is megneveztek ez ügyben, akiknek megtalálták a kémszoftvert a telefonján, majd később további nevek is kiderültek, akiket szintén megfigyelhettek. A Media1 témában született valamennyi írását ide kattintva érheti el.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: Jaroslaw Kaczynski. Fotó: depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások