fbpx
A Partizán Facebook-oldala.

Cenzúrát emleget és tiltakozik a Partizán

A Gulyás Márton nevével fémjelzett YouTube-csatorna szerint elfogadhatatlan, hogy a Facebook korlátozza a Partizán műsorainak elérését, ezzel akadályozva a független magyar média munkáját.

Felháborodott hangú közleményt juttatott el a Media1.hu-hoz a Partizán ma, hétfőn annak kapcsán, hogy a YouTube-csatorna Facebook-oldalának és a Partizán társalgó nevet viselő, több mint 20 ezer tagot számláló csoportjának adminisztrátorai november 26-án bevezetett korlátozásokról értesültek. Ezeket a Facebook a Közösségi Alapelvek állítólagos megsértése miatt vezette be velük szemben.

Mindezek mellett Gulyás Mártonék állítása szerint a Facebook figyelmeztetés nélkül távolította el az egyik videóriportjukat is.

„A korlátozások – amelyek részleteiről a Facebook megkeresésünk hatására is csak részinformációkat közölt – töredékére csökkentették a Partizán elérését, ráadásul megvontak egyes jogosultságokat az adminisztrátoroktól. Az intézkedések ellen a csatorna azonnal fellebbezést nyújtott be; sikertelenül”

– írták. Hozzátették: közel egy hónapja küzdenek, hogy kapcsolatba léphessenek a Facebook egy olyan képviselőjével, aki hajlandó érdemi párbeszédet folytatni a csatorna képviselőivel annak érdekében, hogy a vitatott videóriport tartalmi felülvizsgálatával tisztázódjon a Facebook magyarul nem beszélő revizorai által előállított félreértés.

A törölt tartalom a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetőivel készített videóriport, amely egyébként a Partizán YouTube-csatornáján továbbra is megtekinthető.

„A Facebook átlépett egy határt”

Mint fogalmaztak, „a Partizán minden lehetséges fórumon azért küzd, hogy Magyarországon érvényesüljön a hátrányos megkülönböztetés tilalma, és mindenki hozzáférhessen független, több forrásból alátámasztott információkhoz. Ezzel egyidejűleg szükségesnek tartjuk az állampolgárok közötti párbeszéd erősítését, nézeteik kritikai értelmezését”.

„A Partizán határozottan visszautasítja, hogy bármilyen módon szélsőséges, gyűlöletkeltő szervezetek munkáját támogatná. A Facebook átlépett egy határt azzal, hogy indokolatlanul cenzúrázta a kérdéses riportot, és a bevezetett korlátozásokkal tartósan súlyos szakmai és gazdasági kárt okoz a csatorna számára”

– húzták alá.

Gulyás Márton, a Partizán alapítója
Gulyás Márton, a Partizán alapítója
Fotó: TASZ

Nem a Partizán az első áldozat

A Media1 Podcast december 7-i epizódjában egyébként Starcz Ákos, az Index.hu Zrt. vezérigazgatója is azt állította, hogy a Facebook egy ideje korlátozza az Index közösségi médiás eléréseit, komoly károkat okozva számukra – az interjút ide kattintva hallgathatja meg.

Mint arról a Media1 beszámolt, a Facebook már próbálkozik egy élő ügyfélszolgálattal, mely azonban egyelőre csak tesztüzemben, az Egyesült Államokban érhető el. A magyar kkv-k is arra panaszkodtak nemrég, hogy időnként rejtélyes korlátozásokkal él velük szemben a közösségi médiás oldal, komoly károkat okozva számukra.

Korábban sok más oldalt, például az Illiberal Memes nevű mémoldalt is letiltotta a közösségi médiás felület.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: Facebook / Partizán
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások