fbpx
Apple.

Értesíteni fogja az Apple az államilag támogatott hackertámadások célpontjait

Azt azonban nem fogják elárulni, hogy mi váltotta ki az adott figyelmeztetést.

Újabb bejegyzést tett közzé az Apple, amelyben azt részletezik, hogy hogyan fogják figyelmeztetni a felhasználókat a fenyegetésekre – írta a 24.hu.

Legutóbb, mint arról a Media1 is beszámolt, néhány napja adott ki közleményt a technológiai vállalat. Akkor azt jelentették be, hogy pert indítottak a Pegasus kémszoftver gyártója, az NSO Group ellen, és szeretnék elérni, hogy az NSO-nál egyáltalán ne használhassák az Apple eszközeit és szoftvereit.

A most kiadott bejegyzésben azt mutatják be, hogy amennyiben az államilag támogatott támadások mintázatát mutató tevékenységet észlelnek, arról milyen módon értesítik a felhasználókat:

  • ha belép az appleid.apple.com webhelyre, megjelenik egy „Threat Notification” (ami magyarul nagyjából annyit tesz, hogy „értesítés fenyegetésről”) felirat az oldal tetején;
  • de e-mailt és sms-értesítést is küldenek az adott felhasználó Apple ID azonosítójához társított különböző e-mail-címekre és telefonszámokra.

Ezek az értesítések további lépéseket is megjelölnek majd, amelyeket az értesített felhasználók az eszközeik védelme érdekében megtehetnek.

Az Apple értesítése államilag támogatott támadások esetén.
Az Apple értesítése államilag támogatott támadások esetén. Fotó: Apple.com

Azt is megírták, hogy nem fogják elárulni, mi váltotta ki az értesítések kiadását:

„Az államilag támogatott támadók nagyon jó finanszírozási háttérrel rendelkeznek, kifinomult technikákat alkalmaznak, és a támadásaikat időről időre továbbfejlesztik. Az ilyen támadások észlelése a gyakran tökéletlen és hiányos fenyegetésfelderítési jelzéseken alapul. Az Apple egyes fenyegetettségi értesítései téves riasztásnak bizonyulhatnak, illetve előfordulhat, hogy bizonyos támadásokat nem sikerül időben észlelni. Nem áll módunkban tájékoztatást adni arról, hogy mi váltja ki a fenyegetettségi értesítések kiadását, mivel ez elősegíthetné, hogy az államilag támogatott támadók alkalmazkodjanak a módszereinkhez, és a jövőben elkerüljék az észlelést”.

A Google már korábban figyelmeztetett több magyar újságírót

Mint arról a Media1 2021 októberében beszámolt: a Google-höz tartozó GMail levelező több magyar újságírót is figyelmeztetett arra, hogy államilag támogatott hackertámadás áldozatai lehettek. Ilyen figyelmeztetést kapott egyébként lapunk, a Media1 főszerkesztőjének egy közeli hozzátartozója is.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások